Home > Imobiliare > Cea mai facilă meserie din lume: simplă, flexibilă, fără costuri, fără riscuri

Cea mai facilă meserie din lume: simplă, flexibilă, fără costuri, fără riscuri

Review of:
Author:
Mihai Stan

Reviewed by:
Rating:
5
On 5 November, 2012
Last modified:11 May, 2013

Summary:

Meseria de agent imobiliar

Cea mai facilă meserie din lume: simplă, flexibilă, fără costuri, fără riscuri

Scriu acest post deoarece in firma mea, pe langa obiectul principal de activitate, ne mai ocupam (in special sotia mea) de un mic lant de magazine de telefoane celulare. Si de fiecare data cand sunt atent la aceste magazine nu pot sa nu observ modalitatile zilnice prin care Clara (sotia mea) reinnoieste marfa, se aprovizioneaza cu repere noi sau incearca sa valorifice stocuri vechi. Vad cum se consuma nervos cu o activitate atat de complexa cum este cea de comercializare pentru astfel de produse.

Se intampla foarte des sa ramanem cu marfa pe stoc prea scumpa fata de scaderile preturilor din acest domeniu si este nevoie sa vindem in pierdere, doar pentru a recupera o parte din banii investiti, ca sa nu fim in situatia sa ii pierdem pe toti altfel.

Ne costa chiria spatiilor in care ne desfasuram activitatea, salariile angajatelor, plus evident utilitatile consumate zilnic. Ne costa afisarea stradala a materialelor publicitare de orice fel: casete luminoase sau nu, people stopper-ele, chiar si simple bannere de hartie expuse, costa productia materialelor publicitare in sine plus faptul ca o mare parte nu sunt folosite si trebuie inlocuite sau aruncate.

Costa faptul ca trebuie sa vii cu promotii sub pretul altor magazine, ca sa poti atrage, asta ducand in final la diminuarea drastica a castigurilor, ajungand pana la a vinde fara adaos sau in pierdere.

Si ma gandeam ca exista meserii care nu au atata stres.

Si chiar atunci mi-a cazut fisa: pai cea mai facila meserie din lume este chiar meseria de agent imobiliar! De ce? Iata cateva motive:

  1. Nu lucrezi cu stocuri: din care stiu eu nu exista o alta meserie in afara de cea a brokerilor (de orice fel, dar in special cei imobiliari) care sa nu fie nevoita sa-si procure macar un mic stoc. Pana si dealerii de masini trebuie sa aiba cate un model din fiecare, ca sa il poata prezenta, nu?
  2. Nu esti obligat sa platesti chirie: poti lucra foarte bine de acasa, sau impartind biroul cu un coleg. Sau iti poti lua un birou cu costuri minime, oriunde in oras, deoarece nu ai nevoie expresa de vad comercial, asa cum am eu la magazinele de telefoane celulare. Aduci tu clientii la tine de regula, nu?
  3. Nu stai cu grija incasarii facturilor la termen, pentru marfa vanduta clientilor dar inca neplatita. Trebuie doar sa ai grija sa iti faci un contract pentru comision.
  4. Gandind la minimul posibil, nu ai nevoie decat de o cartela telefonica, cateva anunturi si un pic de benzina. Trebuie sa ai pe ce sa fii sunat pentru anunturile publicate si cativa litri de combustibil ca sa ajungi la adresa cu clientul, asta daca nu cumva dai anunturi din zona ta, caz in care scapi si de aceasta cheltuiala.
  5. Nu esti concurat in mod direct la pret de catre alti furnizori: pentru ca o proprietate nu are un pret diferit pentru tine si un pret preferential pentru un alt agent imobiliar. O proprietate imobiliara are un pret si acela este pentru toata lumea: singurele mici diferente le va face negocierea de final, cu clientul cumparator interesat.
  6. Nu ai nevoie de licente, diplome sau autorizatii. Magazinele noastre sunt mereu verificate ca sa corespunda cerintelor operatorilor, iar personalul din magazin (chiar daca este vorba de o simpla vanzatoare) trebuie sa fie pregatit periodic. Pe agenti nu ii verifica nimeni.
  7. Nu ai nevoie de materiale de promovare, decat daca vrei sa lucrezi la un nivel inalt in imobiliare. Altfel te poti multumi cu listare de anunturi in o multime de site-uri gratuite.
  8. Poti decide flexibil ce vinzi. Chiar daca astazi publici niste anunturi pentru o anumita gama de imobile, iar maine te decizi sa schimbi toate anunturile, nu se supara nimeni si nu ai pierdut nimic. Foarte rapid te poti reorienta pentru a acoperi o nisa de piata.
  9. Nu esti obligat sa angajezi personal. Astfel nu ai salarii de achitat la sfarsitul lunii si stresul si presiunea sunt mult mai mici decat intr-o afacere clasica.
  10. Nu esti obligat sa ai un site propriu. Vei constata ca poti lista anunturi pe diverse site-uri imobiliare, iar TopEstate iti face chiar o pagina proprie, unica si doar a ta, pe care sa o poti pune pe cartea de vizita, adica un fel de site al tau. Asa ca ai scapat de costurile gazduirii web ca sa nu mai spunem de cele ale crearii propriului site.
  11. Ai printre cele mai mari adaosuri posibile din piata economica: nu neaparat ca procent, cat ca sume. Daca de la o vanzare de apartament de 50,000 de euro castigi 1,000 de euro, suma aceasta se face de catre un magazin intr-o luna de munca, cu toate costurile mentionate mai sus.
  12. Si ultimul, dar cel mai important dintre toate: lucrezi cu marfa clientului, fara ca macar sa suporti costuri de consignatie! Marfa (ofertele imobiliare) stau “depozitate la clienti acasa” pana cand le iei tu de pe raft, le prezinti unor cumparatori iar ei se decid sa le cumpere. Iar tu doar aplici un comision la acestea, pe care trebuie sa ai grija sa il incasezi.

Felicitari noua, agentilor imobiliari, pentru ca ne-am orientat bine.

Mai este ceva de adaugat?

Mihai Stan

Mihai Stan

Economist de profesie, familist de placere, blogger in timpul liber și evaluator & agent imobiliar ca ocupație.

More Posts - Website - Twitter - Facebook

Citit de 7,235 ori.
  1. November 19th, 2012 at 13:42 | #1

    @Nicolae Popa
    Poate ca aveti dreptate. Stiu si eu ca la un moment dat a fost o infuzie in imobiliare de oameni din diverse domenii, care au sperat ca aici vor gasi Eldorado. Insa majoritatea dintre acestia au clacat si au renuntat.
    Acum cred nu au mai ramas asa de multi “ospatari si taximetristi” cum spuneti dumneavoastra pentru ca de 4 ani lucrurile merg mai greu, iar cei care cautau Eldorado nu l-au mai putut gasi in domeniul acesta.
    Asa ca daca sunteti ospatar sau taximetrist puteti incerca, in cautarea unui serviciu ce sa vi se potriveasca si in care sa aveti succes, un ocol printr-o agentie imobiliara insa fara prea multe sanse de reusita.
    Clientii actuali sunt pretentiosi si atenti la detaliile ce altadata nu pareau importante: felul in care vorbesti, felul in care te prezinti, calitatea discutiei, oferirea de rezultate adaptate cerintei lui, modul in care pui problema, nivelul si calitatea muncii pe care o prestezi pentru el, etc.
    Din fericire exista metode de a te pregati in acest domeniu, precum si unelte folositoare care te pot ajuta, asa cum si noi pe portal oferim: unele gratis, altele contra cost, insa exista.
    Din pacate nu multi le folosesc, sau mai exact nu multi le cauta.
    Insa acest lucru este specific oricarei meserii, nu-i asa domnule Popa? Uitati-va in meseria dvs, oricare ar fi ea: cati sunt diletanti si cati sunt pregatiti? Nu conteaza ca unele meserii au nevoie de certificari: eu va pot da exemple personale nenumarate cu contabili si experti contabili pe care i-am avut, care habar n-aveau ce fac acolo. Aplicati si la avocati, bugetari, meseriasi in service-uri auto, etc.
    Toate cele bune.

  2. nicolae popa
    November 18th, 2012 at 18:25 | #2

    Exact, pentru ca este o meserie pentru ospatari si taximetristi

  3. November 10th, 2012 at 19:41 | #3

    Domnule Sarbu, va rog sa folositi sectiunea de adaugare a unei oferte http://imobiliare.topestate.ro/adauga-oferta/
    Anuntul dvs va fi transmis catre toate agentiile si agentii imobiliari din Bucuresti si astfel veti avea mai multe sanse sa il vindeti.
    Cu stima.

  4. Sirbu Ghe
    November 10th, 2012 at 18:29 | #4

    Am si eu un apartament in Bucuresti de vanzare in sect 3 Titan langa Liceul Dante si Sc Gen nr 195 pe str Rotunda 2 bl Y1 zona verde superba iarna chiar se pot da copii cu sania in parcul din spatele blocului mai sunt si gradinite la vreo 5 minute de metrou N Grigorescu si Titan cu imbunatatiri gresie si faianta in bucatarie si baie pana sus pe holuri gresie usa metalica solida la intrare usa din termopan cu oglinzi pe ambele parti la baie usa termopan la dormitor cu geam mat la dormitor parchet in camere din fag stare ireprosabila inst sanitara schimbata cu teava ppr …. Puteti sa ma ajutati sa-l vand daca doriti
    Multumesc nr de tel este 0770259429
    cu stima George

  5. gabriel
    November 7th, 2012 at 07:46 | #5

    bine punctat caz similiar eu in 2008 am renuntat la un magazin de telefonie mobila si m am indreptat catre domeniu imobiliar cele spuse de dv sunt bine fondate

  6. November 7th, 2012 at 00:01 | #6

    Ileana, sunt sigur ca ai observat ca punctele enumerate mai sus nu sunt principii ci doar avantaje pe care aceasta meserie le are in comparatie cu greutatile intampinate in comert. Pentru ca este cu adevarat atat de usor sa lucrezi in imobiliare pana la un anumit nivel, iar daca vrei performanta, imagine, notorietate si castiguri mai mari va trebui in mod corespunzator sa adaugi in ecuatia clasica imobiliara ‘anunturi bune + contracte bune + telefon + benzina’ si ‘extrabuget + pregatire personala + pasiune’.

    Totusi, chiar si cu ecuatia suplimentara ramane o meserie usoara, iar exemplul il ai pretutindeni in jurul tau: uite-te la cei mai multi dintre colegii tai care sunt nepregatiti si lucreaza de-a valma, sa vezi cum unii dintre ei castiga chiar si pe vremurile astea.

    Nu vreau sa jignesc pe nimeni, nici macar pe cei ce lucreaza de-a valma, ba chiar ii felicit ca reusesc, iar asta imi confirma opinia: merge pentru oricine se implica.

  7. Ileana Preda
    November 6th, 2012 at 21:05 | #7

    Nu stiu daca meseria de agent imobiliar este una dintre cele mai facile, dar este cu siguranta una dintre cele mai frumoase! In opinia mea, un agent imobiliar care functioneaza conform punctelor de mai sus, nu are o afacere.

  1. No trackbacks yet.