Home > Imobiliare > De ce sunt agentii imobiliare care continua sa angajeze tepari?

De ce sunt agentii imobiliare care continua sa angajeze tepari?

Agent imobiliar care fura firma

Hot imobiliar

Profilul agentului-hot, de care trebuie sa te feresti:

– Fura cat sa-i fie lui bine, iar pe tine sa te puna pe pierdere

– Da vina pe clienti, pe criza, pe ploaia de afara, pe alte agentii, pe alti agenti, dar numai pe el nu

– Daca nu a facut nimic luna asta, e vina ta ca n-ai bagat bani in suficienta publicitate; daca a facut, e meritul lui “ca e agent bun”

– Daca il prinzi cu gasca-n traista (cu comisionul furat in buzunar), e clar ca e o inscenare: toti din jurul lui mint, doar el spune adevarul

 

La sfarsitul lunii trecute am dat afara din firma un agent care fura. Fura oferte din baza de date, altera inregistrari asa incat sa nu mai poata fi identificate, modifica numere de telefon ale clientilor din programul imobiliar din calculatoare ca sa nu mai poata fi contactati, stabilea intalniri cu ei si facea tranzactii pe langa firma. Evident ca banii ajungeau in buzunarul lui, iar firma nu stia nimic despre asta. Pana cand firma a aflat.

Este demonstrat, nu doar o speculatie de-a mea sau a altcuiva. Nu sunt tipul de om care sa vorbeasca nedocumentat si sa ia decizii majore in baza unor simple supozitii, asa ca de cele mai multe ori prefer sa pierd eu decat ca altcineva sa fie afectat. Dar lui i-am desfacut contactul de munca disciplinar (nu ca i-ar fi pasat cumva, dupa atitudinea pe care o avea).

Acest om a mintit pana in ultima clipa (si sigur continua sa minta si acum acolo unde este) cum ca el “a fost cinstit” si ca ii pare rau “ca s-a ajuns in situatia asta”. Evident ca atunci cand clientii te recunosc si te arata cu degetul, inseamna ca nu mai ai nici-o rusine ca sa continui cu asemenea afirmatii. Ar fi functionat mai bine o recunoastere si o parere sincera de rau. Dar lipsa educatiei si a caracterului te fac sa nu stii ce sunt astea.

 

Ce vreau sa spun este ca aceasta persoana a incercat imediat sa se angajeze la o alta agentie din zona, ca sa nu i se raceasca obiceiurile. Evident ca m-am dus la directorul acelei firme si l-am pus in tema cu realitatea.

Apoi am aflat ca a incercat sa discute cu alti agenti, fosti colegi de-ai lui, care acum erau dispersati la alte agentii, ca sa “garanteze” pentru el in fata conducerii acelor agentii, pentru a i se permite angajarea acolo.

Nici-unul dintre ei nu a facut-o: ba chiar l-au facut de rusine spunandu-i ca ce a facut el este o mare magarie si ca si-a batut joc de agentia asta asa cum isi batuse joc in alte dati si de relatia cu ei, pe considerente personale.

Asa ca a stat acasa o perioada, dar probabil la panda, ochind in ce alt loc ar putea reincepe.

 

Acum cateva zile l-am “identificat pe internet”, cu niste oferte publicate, din partea unei alte agentii.

Sigur ca am contactat directorul agentiei respective, pentru a-i da detalii despre omul angajat de el.

 

Ceea ce este interesant de-abia de aici urmeaza.

Acest manager nu parea afectat de ceea ce a facut, chiar daca i-am spus ca sunt lucruri pe care le poate verifica in dosarul de desfacere disciplinara instrumentat de firma si ca poate intreba si colegii lui. Mi-a motivat ca are in firma unul care a facut la fel si il pastreaza “ca exemplu viu, sa arate celorlalti ce a patit el”!?!… Adica face inchisoare acolo, domnule sef de agentie?

Oare atat de disperati au ajuns cate unii, incat sa ia hotul in casa de frica ca nu mai gasesc alt agent? Eu nu stiu cati agenti are firma asta, nici numele nu-l mai retin, fiind o agentie absolut nesemnificativa pe plan local Constantean, insa modul de a angaja agenti care a lucrat in alte locuri fara a obtine referinte despre ei este cel putin periculos.

Imi aduc aminte de un alt agent care a vrut sa se angajeze in trecut la agentia mea si care lucrase la o firma acum inchisa, dar la momentul acela destul de bine infipta, Perfect Class. Dupa o sumara verificare ulterioara am aflat ca agentul asta fugise la munte cu un acont incasat de la un client, evident acont platit pentru locuinta, pe care l-a cheltuit acolo. Si ca sarise de la balconul etajului 1, unde agentia avea sediu, “ca sa ajunga mai repede jos”.

De genul asta de nebunie trebuie sa te feresti, la fel cum trebuie sa te feresti de hotie, care poate fi la fel sau chiar mult mai periculoasa, pentru ca te atinge in locul cel mai sensibil in prezent: in incasarile firmei imobiliare, care oricum sunt putine si facute cu eforturi mari.

Dar multor agenti nu le pasa: ei cauta o firma ca umbrela pentru manevrele lor, in care sa poata specula momentele in care “se poate trage o teapa”, de multe ori cu acceptul clientilor, in unele dati fara stirea acestora.

Dupa ce l-am prins cu furtul pe acest agent care lucrase la mine, mi-am adus aminte multe din urma:

–          Cum ca nu facea contracte de vizionare decat rareori, spunand ca “clientii nu vor sa semneze”,

–          Ca prea multe convorbiri telefonice le facea in fata firmei (noi avand sediul la parter), spunand ca sunt personale,

–          Ca pleca des din agentie fara sa spuna unde, sau motivand ca se duce sa faca ba aia ba aialalta, ba sa-si ia ceva de mancare din Tomis 3, ba ca treuie sa-si ia copii de nu stiu unde, etc.

Pentru clienti:

–          Daca nu aveti contract cu agentul imobiliar care va arata un imobil, NU SUNTETI OBLIGAT SA II PLATITI. Ba chiar va incurajez sa NU PLATITI agentul care nu se asigura de comision

–          Pe de alta parte iti spun, stimate client, ca daca ai semnat un contract sa il si respecti, platind comisionul mentionat acolo.

Ideea este ca sunt mari sanse ca un agent care iti arata proprietati fara contract sa intentioneze sa pacaleasca agentia unde lucreaza. Pai daca tot face asta merita si el pacalit de client, ca sa se dezvete sa mai faca.

 

Eu unul nu am facut niciodata politie in firma: am cautat sa creez un mediu relaxat de lucru, avand o relatie prietenos-oficiala cu toti angajatii. I-am creditat cu incredere si i-am edificat fata de terti. I-am corectat acolo unde am putut, insistand pe acoperirea unor defecte importante, daca existau. Am considerat ca daca nu exista incredere intr-un om, mai bine rupi relatia cu el decat sa te uiti mereu peste umar.

Si-asa cu agentul Iordache, pe care l-am dat afara disciplinar: lucreaza acum intr-un alt loc, intr-o agentie disperata ca nu are cu cine lucra. Pai mai bine lucrezi doar tu sau incepi sa formezi oameni noi decat sa dai sansa unui hot sa te fure. Este ca si cand ai lasa noaptea un televizor nou in parcare, cu placuta “Vand televizor” si te astepti ca dimineata sa gasesti acolo banii.

Dragi colegi manageri de agentii: sunati si verificati agentii angajati la firmele unde au lucrat, ca pot avea bube mari in cap si nu o sa vreti hotul in casa. Pentru ca cine s-a invatat sa fure nu se mai dezvata niciodata si, chiar daca o scurta perioada “va face frumos” de fapt el a venit acolo impreuna cu gandurile lui.

Faceti-va un obicei in a verifica agentii veniti la angajare la voi: majoritatea managerilor celorlalte agentii sunt oameni responsabili care va vor face o caracterizare a lui si va va atrage atentia asupra eventualelor probleme.

 

Bucuria este ca a plecat de la mine tot impreuna cu gandurile lui. Asocierea cu astfel de persoane nu poate sa iti faca decat rau, scarba si sa te faca sa gandesti ca planeta asta ar fi foarte frumoasa daca nu ar fi oameni de acest gen in ea.

Caracterul se arata in conditii de criza, iar excesul de bani, ca si lipsa lor, nu face decat sa accentueze cine esti tu in realitate.

 

Mihai Stan

Mihai Stan

Economist de profesie, familist de placere, blogger in timpul liber și evaluator & agent imobiliar ca ocupație.

More Posts - Website - Twitter - Facebook

Citit de 5,492 ori.
  1. October 28th, 2012 at 19:51 | #1

    Va recomand sa va faceti PFA sau Intreprindere individuala, asta daca nu aveti o societate pe care sa o folositi pentru a fi in legalitate din punct de vedere fiscal.
    Succes.

  2. Enache Marius
    October 28th, 2012 at 19:48 | #2

    Sunt agent particular,imi recomandati sa-mi fac firma sau sa raman pe cont propriu?Multumesc

  3. Agentie imobiliara
    August 13th, 2012 at 11:34 | #3

    Sunt foarte periculoase “agentiile astea” si mai ales “agentii”.. daca nu avem grija …ramanem si fara case si cu banii luati :))

  4. Clienta Bursa Imobiliara
    August 8th, 2012 at 22:55 | #4

    As ruga sa va interesati de faptele mai mult decit reprobabile ale d-lui broker imobiliar Scarlat Nicolae, care m-a inselat si mi-a vandut in deplinacunostinta de cauza un apartament care avea o promisiune de cumparare. Am titlu deproprietate dar acolo locuieste altcineva. Inutil sa mai spun ca si-a bagat comisionul in buzunar si ca managerul de la firma nu a aflat niciodata ca ii intermediaza listingurile fara a trece prin firma. Este un escroc fara scrupule si are plingere penala de inselaciune….aviz amatorilor care vor sa il reangajeze.

  5. narcis blidaru
    January 20th, 2012 at 19:02 | #5

    Aproape acelsi lucru sa intmplat si la mine la firma unde agentul de vanzari Paul Milu din Campina a fugit cu incasarile facute timp de 4 zile cand a vazut ca incepe sa se stranga cercul. Bani destul de multi nu doar pentru o zi la munte . Cont de Faebook desfintat totul facut ca sa i se piarda urma. Cine aude de el sa fuga de el sau sa-i bata obrazul. Detalii se pot obtine de la firma BTC glass design si de la firma Vino Veritas Com srl din Bucuresti. Dovada clara a furtului exista si chiar daca stim ca dureaza o sa facem tot posibilul ca aceasta “pata ” sa il urmareasca
    Va rog sa postati acest comentariu si daca agentul are ceva de zis poate sa ne contacteze si sa rezolvam diferentul. Trebuie sa fim uniti impotriva teparilor.

    Multumesc
    Narcis

  1. No trackbacks yet.