Home > Imobiliare > Lacomia salveaza Romania!?!? Nu cred, chiar nu cred!!!

Lacomia salveaza Romania!?!? Nu cred, chiar nu cred!!!

Fiind lacom vei pierde oportunitati

Fiind lacom vei pierde oportunitati

La Multi Ani! la un nou inceput de an!

 

Nu stiu cu ce vise si sperante ati intampinat noul an dar eu sunt prea plin de ele (vise si sperante adica, desi 2013 sperie pe multi cu asa zisa cifra fatidica 13)! Mi-a fost dor sa scriu, astfel ca iata-ma din nou pe “ metereze “. Nu am intentionat sa incep anul cu un astfel de articol dar azi, 18.01.2013 in timp ce conduceam spre munca mi-a venit ideea acestui tip de articol, idee nascuta din  ultimele intamplari din viata mea dar si din altele auzite. In concret, fara sa dau nume am intalnit si auzit in ultimele luni urmatoarele tipuri de comportamente la ceva colegi de breasla dar si la clienti (cumparatori si vanzatori de proprietati):

 

  1. Publicare anunturi oferte false (poze false dar si preturi false, mai mici decat spunea proprietarul);
  2. Incercarea de a forta nota a unor asa zisi cumparatori la negocierea unor proprietati care sunt cu mult sub pretul pietei actuale, asa zisele “ocazii” sau ceea ce unii numesc “pleasca”;
  3. Meteahna mai veche a unora, din ce in ce mai putini insa, de la an la an, cred eu, a celor care vor in continuare sa “ sara “ agentul, in conditiile in care el chiar este un agent de buna credinta cel putin si in acelasi timp una din partile implicate intr-o tranzactie spune clar ca nu se face nimic fara agentul respectiv.

 

Am trait astfel de momente, am suferit din pricina lor, la fel ca multi altii dar nemergand doar pe premiza ca orice sac isi afla petecul, mi-am mentinut cat am putut niste principii deoarece eu cred ca, daca in viata esti intre cei multi (turma adica) si faci ca cei multi (lucruri negative) , cu siguranta nu vei face nimic notabil in viata, nu vei fi cineva,nu vei fi iubit,respectat, etc, etc. Asa cred eu si nu cred ca ma insel. De ce? Viata mi-a dat dreptate! Ce vreau sa zic cu asta? Iata raspunsuri punctuale la cele 3  tipuri de comportament descrise mai sus.

La punctul unu iata ce am trait: am castigat anul trecut doi clienti care  descoperisera anunturi false (poze si preturi false), cu unul eu incheind o tranzactie iar celalalt urmand sa lucreze numai cu mine. In al doilea rand, un agent al unei alte agentii care a fost descoperit publicand o proprietate un un alt pret decat cel comunicat de proprietar a fost nevoit sa inceteze colaboarea cu proprietarul respectiv, el avand client la acea proprietate. Proprietatea s-a si vandut de altfel foarte repede. Lacomia si necinstea agentilor respectivi i-au facut sa piarda niste bani! E corect ce s-a intamplat? Eu zic ca da! Voi ce credeti?

La punctul doi: doua proprietati cu preturi mult sub pretul pietei (doua apartamente), adica una cu 7500 de euro si alta cu 10000 de euro mai putin, au fost pierdute de doi cumparatori care au fost foarte lacomi, au vrut sa obtina un pret foarte mic, nelasand putina demnitate si proprietarilor care vindeau aceste proprietati. Bineinteles ca ele s-au vandut foarte repede, altora , iar cei doi lacomi isi plang si acum de mila! E corect ce s-a intamplat? Eu cred ca este foarte corect!

La punctul trei: din ce in ce mai multi conationali de-ai nostri inteleg rostul unui agent bun, ce poate el sa faca, informatiile si consilierea pe care i-o poate oferi un agent imobiliar (broker, consultant) ,astfel ca refuza pe cel care incalca regula jocului (tranzactie prin agentie / agent) si iata ca se pierd bune oportunitati de vanzare-cumparare proprietati “ ideale “ pentru una sau alta dintre parti. E corect sa se intample asa? E foarte corect!

 

De ce se intampla asta? Laomia bat-o vina! Are leac lacomia si necinstea derivata din ea? ARE!

Haideti sa aprofundam putin fenomenul si sa vedem ce se poate face!

 

Lacomia este un afect bestial, specific celor mai crude animale. Multe animale nu-l au, ci se multumesc sa-si satisfaca numai necesitatile de hrana, fara a ucide ori a aduna nimic in plus. Specia noastra a mostenit genetic lacomia de la strabunii salbatici si a perpetuat-o pana in zilele noastre, prin proasta educatie. Deci, la radacinile lacomiei, vom descoperi doua surse: zestrea genetica si educatia proasta, in spiritul lacomiei si necinstei ce satisface lacomia. Omul dominat de lacomie este un bestial inferior, oricat de multa avere ar poseda si orice functie inalta ar indeplini. Stigmatul lacomiei ii sta infierat pe frunte.

Amicii mei, sa nu credeti ca ma apuc sa fac elogiul saraciei si traiului la limita modestiei! Departe de mine asemenea gand. Dimpotriva, cei care mi-ati citit cele doua seriale “ Succesul se invata! “ si “ Sa facem avere! “ stiti ca eu indemn oamenii sa nu se multumeasca cu putin, ci sa se intruiasca si sa creeze cat mai mult, cu beneficii din ce in ce mai mari, incat sa-si asigure un trai cat mai prosper. Notiunea de trai prosper variaza insa de la un individ la altul. Eu cred ca pot trai prosper intr-o casa cu 4-5 camere, cu ceva teren cu pomi frctiferi si o gradina incantatoare, traind sanatos, cu ceva rezerve banesti, fara nici o datorie, o masina normala, calatorind prin lumea larga de cate ori am chef. Un marlan de tranzitie, incult ca o cizma, crede ca prosperitatea inseamna un Maybach de 500 000 de euro, o vila de 1300 metri patrati locuibili, alte case de vacanta, sejururi de zeci de mii de euro, bijuterii foarte scumpe, etc. Cine dintre noi are dreptate? Eu cu siguranta m-as simti mult mai senin si multumit de viata decat marlanii din soiul criticat, marlani lacomi ca niste animale.

Ca sa nu limitez exemplul numai la mine, voi folosi un multimiliardar in valuta – americanul Warren Buffet. Acesta poseda o avere de mai bine de 50 miliarde de dolari si este unul dintre primii 5 oameni bogati din lumea noastra terrana. Ce face Buffet? Locuieste de 15 ani in aceeasi casa relativ modesta si nu are vile de vacanta. Lucreaza intr-un birou modest, cu linoleum pe jos. Foloseste un numar limitat de angajati (strictul necesar). Conduce aceeasi masina de mai mult de zece ani, fara a plati sofer etc. E un om lipsit de lacomie si multumit de viata. Face donatii de caritate si va lasa cea mai mare parte a averii sale unei fundatii care ii va purta numele. Copiii sai trebuie sa munceasca pentru a ajunge si ei bogati. Warren Buffet si-a inceput cariera de om de afaceri la varsta de 11 ani, vanzand ziare si nu si-a murdarit caracterul cu lacomia.

Foarte probabil, unii dintre dumneavoastra va spuneti ca lacomia nu este un defect chiar atat de ingrozitor, incat sa-l taxam drept bestial. Cei care ganditi astfel va inselati groaznic. Cine ne-a adus in starea de saracie cronica din prezent? Guvernantii lacomi care s-au lasat corupti, lideri sindicali lacomi care s-au lasat cumparati, aparatul de impunere a Legii care s-a lasat corupt (tot din lacomie), smecherii lacomi din randul clientelei politice care ne-au jefuit in afaceri cu statul, preotii lacomi care jefuiesc populatia in numele Divinitatii, lacomii evazionisti care ne-au aruncat povara datoriei bugetare etc. Daca n-ar fi existat indivizi lacomi din randul nostru, al romanilor, patria noastra n-ar fi ajuns colonie a unor capitaluri transnationale iar noi am fi rait omeneste. Vedeti ca lacomia este o problema de interes national, nu o simpla trasatura de carater a obezilor care se indoapa pana nu mai pot? S-ar putea spune ca lacomia si necinstea derivate din ea e o boala grea a neamului nostru. Exemplele de cumpatare, modestie si cinste sunt inca destul de rare ca sa le bagam in seama. Si totusi ele vor fi din ce in ce mai multe in anii urmatori. Acum e normal ca oamenii cinstiti sa traiasca o cumplita dezamagire si descurajare. Solutii de alungare a lacomilor “ creati “ de tranzitia fara sfarsit nu se intrevad, asa ca blazarea afecteaza tot mai multi oameni cinstiti. Ma intreb insa cati oameni cinstiti ar ramane fermi, daca ar ajunge in postura in care lacomia i-ar tenta teribil. Raspunsul va apartine.

 

Lacomia poate fi tratata cu sugestii, insa cati pacienti sunt dispusi sa le primeasca ori sa le aplice? Constiinta de om superiror si cinstit este cel mai sigur leac de combatere a lacomiei generale, lacomie manifestata printr-o pofta irationala de a achizitiona bunuri de orice fel, chiar inutile, cu incalcarea frecventa a normalor de morala si drept. O astfel de constiinta se dezvolta din copilarie, prin educatie in spiritul cinstei si prin inocularea dispretului la adresa lacomiei si necinstei care o insoteste de obicei. Educatia nu se reduce la simpla interdictie a lacomiei, ci presupune “ mobilarea “ creierului copilului si adultului cu zeci de eroi cinstiti, cu sute de povestiri despre virtutile cumpatarii si despre efectele nocive ale lacomiei. Daca privim in jur, constatam ca acest tip de educatie ne cam lipseste, ca de altfel la multe alte natiuni capitaliste. In acest tip de societate, in care lacomia este exacerbata prin reclame consumatoriste si prin exemple publice de succes obtinut pe cai necinstite.

Ce as mai putea sugera? Sa nu fim lacomi ca ne pedepseste Divinitatea? Nu cred ca Dumnezeu sta pandar sa vada ce fac oamenii de pe firul de praf numit Terra. Pur si simplu, cine e cumpatat si cinstit sa fie sanatos! Daca aveti tendinte de lacomie, ar fi bine sa le puneti frana macar de dragul copiilor pe care i-ati putea creste prost (cu lacomie prosteasca), daca nu spre rusinea opiniei publice sau de frica Legii.

 

In concluzie, o intrebare retorica : lacomia si necnistea salveaza Romania?

Raspunsul va apartine!

 

Cu respect,

Daniel Serbanica.

Daniel Serbanica

Daniel Serbanica

Pregatire personala prin studiu de manuale dezvoltare personala, tehnici de vanzare si comunicare.

More Posts - Website

Citit de 5,284 ori.
Categories: Imobiliare Tags:
  1. January 20th, 2013 at 21:58 | #1

    Warren Buffet spune asa: “Devin ingrijorat cand oamenii devin lacomi. Cand ei devin ingrijorati, eu devin lacom”.

  1. No trackbacks yet.