Home > Diverse > La revedere Turism! La revedere Agricultura! Cu Imobiliarele cum ramane?

La revedere Turism! La revedere Agricultura! Cu Imobiliarele cum ramane?

Protest la Bruxelles din septembrie 2012

Protest la Bruxelles din septembrie 2012

Se prefigureaza un an greu, dragii mei, va spun de pe acum. Din primavara va incepe impozitarea forfetara, care nu poate fi calificata decat ca o modalitate de jefuire a populatiei Romaniei, populatie despuiata deja aproape pana la ultimul banut.
Nu ma mai uit la televizor de vreun an, tocmai ca sa nu imi amarasc gandurile. Totusi am fost curios sa vad alocarea Bugetului national pe 2013. Daca nu stiti exact cum stau unele lucruri, o sa ramaneti uimiti:
– suma alocata pentru Camera Deputatilor: in 2013, institutia va primi 85,590 milioane de lei, reprezentand o crestere de 1,51%.
– institutia Prezidentiala va primi 26 milioane de lei, in crestere cu 15,82% fata de 2012
– CNA solicita 8.451.000 lei, cu 15,18% mai mult comparativ cu anul trecut, din care suma de 7.723.000 lei este alocata la “cheltuieli de personal”, fiind cu 14,23% mai mare ca anul trecut.
– SPP +42%,
– Consiliul Concurentei: +69%,
– Agerpress: +11%,
– Consiliul Economic si Social +24%
– Ministerul Fondurilor Europene va ajunge să cheltuiască 173 milioane de lei (350% mai mult),
– Ministerul Finantelor: 20% mai mult,

Toate aceste cresteri sunt programate in conditiile in care cresterea economica reala este negativa: puteti simti acest lucru direct in buzunare, daca ar fi sa nu credeti in oficialii care va spun ca deja va este mult mai bine.

Alte prevederi:
– administratiile locale nu pot scadea nivelul impozitelor si altor taxe locale (decat daca nu ma insel, cu 4%) insa pot creste cu 15%. Majoritatea vor proceda la o crestere, tinand cont de mesajul nescris al Guvernului : “Nu mai veniti la mana intinsa ca n-avem, descurcati-va local… V-am dat lege, folositi-o…”
– cresterea salariului minim pe economie: o modalitate de a da 20 la curul altuia.
– impozitul forfetar in agricultura pentru persoane fizice: o caramida in plus in ranita plina de caramizi a taranului, pe care o poarta in fiecare zi in spate,

– impozit forfetar in turism si alte domenii: amintiti-va de perioada anterioara de aplicare a impozitarii forfetare, cand aproape jumatate dintre firmele mici au inchis si veti vedea sfarsitul flmului de acum,
– limitarea deducerilor cheltuielilor cu diurna,
– impozit suplimentar pentru industria gazelor naturale, energie, distributia si transportul acesteia, exploatarea resurselor naturale: toate impozitele suplimentare ale acestor companii se sparg tot in capul omului de rand, deoarece este evident ca vor fi injectate in costurile finale,
– cresterea accizei la bere: lovesc in obiceiurile de consum ale romanului,
– eliminarea facilitatilor acordate angajatorilor: strivesc initiativele de dezvoltare cu personalul ale firmelor,
– nu am regasit niciun fel de prevederi care sa stimuleze intr-un fel initiativa privata, care sa relaxeze cumva impozitul unicilor creatori de plus valoare din tara asta: intreprinderile mici si mijlocii.

Nu stiu mai multe. Daca mai stiti voi, puteti sa adaugati aici.

Vor veni facturile majorate la energie si asta dupa iarna in care caldura este deja dubla ca pret fata de anul trecut. In conditiile astea sper ca intelegeti ce an se prefigureaza.

 

In poza vedeti un meeting de protest desfasurat la Bruxelles in septembrie 2012. De ce nu se desfasoara zilnic asa ceva in Romania? De ce nu se desfasoara niciodata? Ne uitam prea mult la televizor cumva, si am ajuns sa credem ca nu putem face nimic impotriva coruptiei, a incapacitatii de guvernare a elementelor politice pe care le-am ales?

Terenurile noastre agricole sunt acaparate de straini, in baza incurajarilor oficialilor care spun ca aceasta reprezinta “cheia” viitorului agriculturii romanesti. Aproximativ 10% dintre terenuri se afla acum in proprietatea strainilor. Despre ce agricultura “romaneasca” vom mai vorbi noi in urmatorii ani? Niciunul dintre acesti straini nu a folosit terenurile ca sa produca pentru Romania: cei care le folosesc trimit produsele brute in strainatate de unde ele se trimit in alte tari. Vom ajunge sa ne fie foame calcand pe propriul nostru pamant; vom ajunge sa strigam “noi vrem pamant“.

Subventiile agricole sunt praf in ochi: se plateste putin, prea tarziu si ti se ia de 3 ori mai mult prin impozite, taxe si mai nou – forfetarul. Taranul, la fel ca majoritatea celor care munceasc in tara asta, este ingenuncheat.

 

Iar noi, noi toti, fiecare roman va fi dator catre stat in 2013 cu 2.500 de euro dupa toate acestea. Tu de unde scoti banii?

 

Mihai Stan

Mihai Stan

Economist de profesie, familist de placere, blogger in timpul liber si administrator de portal imobiliar ca ocupatie.

More Posts - Website - Twitter - Facebook

Citit de 5,751 ori.
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

*