Home > Imobiliare > Care au fost condiţiile favorabile cererii de locuinţe anul trecut

Care au fost condiţiile favorabile cererii de locuinţe anul trecut

Review of:

Reviewed by:
Rating:
4
On 13 March, 2013
Last modified:11 May, 2013

Summary:

Banca Naţională a României (BNR)Piaţa imobiliară se poate revigora, dar numai în prezenţa unor factori favorabili care să acţioneze concertat. Cel puţin aşa reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR), care a centralizat recent evoluţia ultimului trimestru al anului trecut. Pe durata analizată, principala destinaţie a investiţiilor rezidenţiale a fost reprezentată de locuinţele deja construite, a căror achiziţie a fost susţinută în principal de resurse atrase (stocul real al creditelor imobiliare a marcat un nou avans, de 12 la sută). Contextul a inclus, conform BNR, creşterea salariilor în sectorul de stat (plăţile s-au regăsit în execuţia bugetară începând din trimestrul III 2012), dar şi investiţiile efectuate de cetăţeni nerezidenţi, în principal prin afluxul afferent majorărilor de capital operate la o serie de companii. În ceea ce priveşte populaţia, acumulările de capital fix au fost în continuare de mică amplitudine, concluzia fiind sugerată de întârzierea relansării construcţiilor de locuinţe noi. Potrivit BNR, indicii în acest sens sunt oferite de restrângerea volumului lucrărilor rezidenţiale, dar şi de menţinerea pe trend descendent a suprafeţei aferente autorizaţiilor de construire eliberate pe acest segment.

Tranzacţiile imobiliare au ridicat anul trecut Produsul Intern Brut

Creşterea economică de anul trecut ar fi fost mult mai mare, însă anul agricol slab a tras în jos PIB, anunţă Banca Naţională a României (BNR). Potrivit aceleiaşi surse, serviciile au reprezentat singurul sector economic cu performanţe superioare perioadei corespunzătoare din anul precedent (5%). Mai mult, ponderea tranzacţiilor imobiliare ca valoare adăugată brută, cu un volum în plus de 10,5%, comparativ cu anul anterior referinţei a ajutat la o creştere a sumelor revenite statului. În analiza BNR se mai arată că semnalele din piaţă indică accentuarea interesului investitorilor pentru operaţiuni pe piaţa spaţiilor de birouri şi centre comerciale, dar şi pentru achiziţionarea de terenuri în perspectiva dezvoltării unor proiecte rezidenţiale. Cu un sector al construcţiilor mai bine reprezentat, cifrele anuale ar fi arătat mai bine. Valoarea adăugată brută din construcţii s-a restrâns cu 1 la sută, în condiţiile în care ritmul anual de creştere aferent volumului lucrărilor inginereşti a încetinit de aproape 3 ori faţă de trimestrul II al anului 2012 (până la 6,6 la sută), fiind insuficient pentru a contrabalansa contracţia cu peste 10 la sută a activităţii pe segmentul „clădiri”.

31 martie – scadenţa plăţii impozitelor pe clădiri şi terenuri

Obligaţiile fiscale ale constănţenilor se apropie de primul termen. Până pe 31 martie, Serviciul Public de Impozite şi Taxe Locale (SPIT) încasează, fără penalităţi, plata impozitelor pe clădiri, terenuri şi autoturisme. În plus, titularii care îşi achită obligaţiile integral, primesc o reducere de 10%, conform SPIT. Dacă optează pentru plata în două rate, constănţenii sunt aşteptaţi la sediile Serviciului Public de Impozite şi Taxe tot până la 31 martie. Şi în acest an, pentru evitarea aglomeraţiei, contribuabilii pot opta pentru plata prin intermediul oficiilor poştale din Constanţa, agenţiilor Garanti Bank sau staţiilor OMV. De asemenea, contribuabilii mai pot alege plata prin card bancar, pe site-ul www.spit-ct.ro, secţiunea „Servicii online/ Plata online a impozitelor“ sau link-ul https://etax.spit-ct.ro, unde se vor autentifica cu nume utilizator şi parolă emise de către SPIT, în urma unei cereri depuse online. Alte variante care evită cozile sunt sistemul Internet Banking, ordinele de plată, sau mandatul poştal. Datele de identificare ale contului de Trezorerie precum şi codul IBAN, pentru plata cu O.P. sau prin mandat poştal se găsesc pe site-ul www.spit-ct.ro.

Prețul mediu de vânzare al caselor din orașul ConstanțaPretul mediu de vânzare al caselor

Prețul mediu de vânzare al caselor din orașul Constanța:
– 914.29 €, calculat după suprafata utilă a clădirii,
– 600 €, calculat după suprafața terenului.
Marja medie a prețurilor de vânzare pe mp: – între 863.49 € si 965.08 €, după supraf. utilă a clădirii,
– între 566.67 € si 633.33 €, după suprafața terenului.
Optimul de cumpărare se situează între: – 767.55 € până la 1,072.31 € / mp al suprafeței utile,
– 503.70 € până la 703.70 € / mp al suprafeței terenului.

Media a fost calculată folosind 219 oferte imobiliare de case cu un singur nivel. Puteți găsi mai multe informații și medii de prețuri la: http://topestate.ro/preturi/

 

info-ştiri de Decebal Mureşan

Mihai Stan

Mihai Stan

Economist de profesie, familist de placere, blogger in timpul liber si administrator de portal imobiliar ca ocupatie.

More Posts - Website - Twitter - Facebook

Citit de 7,288 ori.
Categories: Imobiliare Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

*