Home > Imobiliare > Preţul mediu al apartamentelor din Constanţa scade uşor în aprilie

Preţul mediu al apartamentelor din Constanţa scade uşor în aprilie

Indicele stabilit de TopEstate arată că, în aprilie, cumpărătorii pot profita de inerţia sezonului rece şi pot achiziţiona locuinţe la preţuri mai mici cu 1-2%, faţă de luna decembrie.

Preţul mediu al apartamentelor din Constanţa scade uşor în aprilie 2014

Preţul mediu al apartamentelor din Constanţa scade uşor în aprilie 2014

Piaţa arată că începe una dintre cele mai potrivite perioade de achiziţii din an, cu atât mai mult cu cât mulţi cumpărători aşteaptă şi programul guvernamental Prima Casă, în condiţiile în care Banca Centrală a anunţat recent scăderea dobânzilor în lei, sub cele în valută.

Să vorbim însă, mai întâi, de datele aflate în portalul TopEstate: prognozăm, pentru aprilie, un preţ mediu de vânzare al apartamentelor, de 858,7 euro pe metrul pătrat. În funcţie de cele 713 oferte supuse analizei, marja medie a preţurilor cerute de proprietari este cuprinsă între 811-906 euro, iar optimul de cumpărare, care ţine cont de valoarea proprietăţii, se situează între 721-1007 euro pe metrul pătrat. Conform portalului TopEstate, cel mai ieftin apartament de două camere poate fi găsit în zona Km. 4-5, este semidecomandat, la o suprafaţă de 37,7 metri pătraţi, cu un preţ de strigare de 25.000 euro.

Pe de altă parte, cel mai scump apartament scos la vânzare se află în cartierul Faleză Nord, are patru camere decomandate şi o suprafaţă de 240 metri pătraţi. La un preţ mediu de 1.225 euro pe metrul pătrat, proprietarul cere 294.000 euro.

 

Un semn bun – ieftinirea creditelor în lei

Banca Naţională anunţă că, în premieră, dobânzile creditelor ipotecare/imobiliare în lei au coborât în luna ianuarie cu 0,3 puncte faţă de cele în euro. Conform datelor statistice, dobânda anuală efectivă (DAE) s-a situat în prima lună a anului la 5,55% pentru creditele în lei destinate locuinţelor, faţă de acelaşi tip de credite în euro, pentru care DAE este de 5,8%.

Scăderea este explicată de reducerea succesivă a dobânzii de referinţă a BNR, coroborată cu orientarea tipului de finanţare în programul Prima Casă către moneda naţională.

Este limpede că, anul trecut, programul guvernamental a susţinut piaţa imobiliară, în condiţiile în care solicitanţii eligibili au avut nevoie doar de un avans de 5%, cu posibilitatea rambursării într-o perioadă de 30 de ani şi cu o rată a dobânzii la lei care nu depăşeşte Robor la 3 luni plus 2,5 puncte procentuale.

Mihai Stan

Mihai Stan

Economist de profesie, familist de placere, blogger in timpul liber și evaluator & agent imobiliar ca ocupație.

More Posts - Website - Twitter - Facebook

Citit de 4,592 ori.
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.