Home > Imobiliare > Romanii au invatat sa fie responsabili cu banii lor: 60% dintre ei prefera sa economiseasca ani la rand, decat sa ia un credit. Sa fie oare bancile pentru locuinte solutia relansarii consumului in piata imobiliara?

Romanii au invatat sa fie responsabili cu banii lor: 60% dintre ei prefera sa economiseasca ani la rand, decat sa ia un credit. Sa fie oare bancile pentru locuinte solutia relansarii consumului in piata imobiliara?

Romanii au invatat sa fie responsabili cu banii lor: 60% dintre ei prefera sa economiseasca ani la rand, decat sa ia un credit.

Bancile pentru locuinte sunt solutia relansarii consumului in piata imobiliara?

80% dintre romani vor sa isi renoveze casa in perioada urmatoare. Problema este ca in lipsa fondurilor necesare, aceasta idee ramane la stadiul de intentie pentru multi dintre ei. Diferenta este facuta acum, spre deosebire de anii trecuti, de faptul ca nimeni nu se mai repede la credite, nici cetatenii sa ceara credite nici bancile ca sa le ofere. In lipsa de alternativa, romanii ajung sa prefere sa astepte pana la trei ani si sa adune ban cu ban, decat sa se imprumute. Romanii au inceput sa inteleaga strategia de planificare pe termen lung a investitiilor importante, conform unui studiu IRSOP.

• 72% dintre romani resping dorintele imediate cu costuri mari, cu peste 10% mai multi decat anul trecut

• Procentul celor care economisesc a crescut la 36% in 2011, comparativ cu 23% in 2010

In aceste conditii, desi cei mai multi romani au planuri de modernizare sau renovare a locuintei, ei prefera sa amane aceste interventii pana la momentul la care si le vor permite. 60% dintre ei sunt dispusi sa astepte chiar mai mult de trei ani pana cand acest lucru se va intampla. Totusi, cand este vorba de sume mari, greu de atins, solutia de mijloc identificata de romani este apelarea la serviciile bancilor pentru locuinte.

„In acest context, aprecierea pentru bancile pentru locuinte a crescut, fiind apreciate atat perioada de economisire (88% dintre respondenti in 2011, fata de 58% in 2010) cat si faptul ca trebuie mai intai economisita 40% – 50% din suma (81% din respondenti in 2011, fata de 62% in 2010)”, arata raportul IRSOP.

Sistemul cu care lucreaza bancile de locuinte este astfel diferit de cel aplicat in cadrul bancilor comerciale clasice. Pe scurt, clientul vine cu o parte din bani, banca vine cu dobanda, iar statul adauga anual 25% din suma economisita. La final, clientul poate retrage banii si sa ii foloseasca pentru renovare sau imbunatatirea locuintei. De asemenea, daca clientul doreste, poate contracta un credit ipotecar mult mai ieftin decat in mod normal. Desi este relativ nou in Romania, implementarea acestui sistem financiar fiind conditie de preaderare a Romaniei la Uniunea Europeana, produsul de economisire-creditare a fost destul de bine primit in randul cetatenilor, mai ales acum in perioada de criza.

Cresterea cu peste 50% a numarului de contracte incheiate fata de aceeasi perioada a anului trecut este chiar dovada absoluta a faptului ca sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ devine tot mai atractiv chiar in perioada de criza economica. Sistemul “Banca pentru Locuinte” poate deveni o sursa importanta de finantare a sistemului locativ din Romania, indiferent daca vorbim despre lucrari de renovare sau despre achizitie, intrucat romanii trebuie sa inteleaga ca a venit vremea in care mai intai trebuie sa economisesti inainte sa faci o investitie mare, nu ne mai putem permite sa facem aceste investitii din surse financiare de imprumut.

De asemenea, masurile de economisire-creditare, sunt vazute ca fiind una dintre metodele care ar trebui sa stabilizeze economia, pe termen mediu.

In plus, la nivel macroeconomic economisirea este privita ca o masura anti criza financiara. De acea se apeleaza la metode de stimulare a economisirii, cum ar fi acordarea unei prime de stat celor care economisesc si scutirea de la plata impozitului pe veniturile din “prima de stat” si dobanda.

In acest moment, pe piata din Romania sunt banci care ofera astfel de servicii: BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte, cea de a treia ( HVB Banca pentru Locuinte ) fiind absorbita de catre Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Cu toate acestea piata bancilor pentru locuinte este o piata deosebit de tanara si nedezvoltata suficient, existand loc pe termen mediu si lung pentru aparitia si a altor jucatori.

Citit de 6,506 ori.
  1. December 7th, 2011 at 10:57 | #1

    Ceea ce de fapt nu stim noi este sa economisim, pentru ca nu ne-a educat nimeni in acest sens, nici la scoala nu sunt profesori de economisire si nici parintii nostri nu a facut-o.
    Dorinta oricarui om de a-si trai viata la un standard al momentului cat mai ridicat se lupta cu ratiunea care spune sa strangi bani pentru zile negre.
    Pe de alta parte nu indatorarea / creditul este problema, ci folosirea creditului: majoritatea clientilor bancilor au luat credite de consum sau pentru a cumpara pasive. Ori in cazul acesta sursele proprii trebuie sa fie foarte mari (mai mari decat cere banca, asa incat in bugetul tau sa actionezi cu precautie), impreuna cu ideea de a nu te lungi mult pana la rambursarea integrala a creditului.
    Dar exista si “credite bune” (vezi si http://imobiliare.topestate.ro/lumea-imobiliara/articol-420-cum-sa-economisesti-bani-cand-cumperi-o-casa/) care te ajuta sa prosperi.
    Dar repet, majoritatea creditelor acordate de banci sunt “credite rele”.
    Din acest punct de vedere bancile pentru locuinte incep sa stimuleze conceptul de economisire, care nu poate aduce decat beneficii familiei pe termen lung. Insa promovarea acestora nu este suficienta, asa incat multi nici nu au auzit, sau daca au auzit nu au inteles, sau daca au inteles partial nu stiu cum sa aplice pe ei.
    Probabil ca ar fi util daca am incepe sa ne invatam macar copiii nostri ca, din ce bani primesc la colindele de sarbatori sau cu alte ocazii, sa:
    – pastreze in pusculita jumatate, pentru a strange bani pentru o jucarie mai mare
    – dea altor copii cu probleme, sau care nu au bani de jucarii, intre 5 si 10%, sub forma de mancare sau cadouri
    – sa utilizeze pe moment nu mai mult de un sfert din ce a incasat
    – cu diferenta ramasa sa ajute la cheltuielile familiei (chiar daca familia are acum suficiente resurse si nu are nevoie de banisorii lui).

    Este important ca invata pentru viitor aceste lucruri: sa fie milos, altruist, cumpatat si economicos.

  1. No trackbacks yet.