Home > Diverse > Despre asociatii si cursuri. Sau de ce se incheaga si destrama asociatiile imobiliare.

Despre asociatii si cursuri. Sau de ce se incheaga si destrama asociatiile imobiliare.

Nu cumva nu-i asta drumul?

Nu cumva nu-i asta drumul? Oare ne trebuie o asociatie imobiliara la fiecare 20 de membri?

Se pare ca e dezbatere despre asociatii. Fara sa pomenesc despre unii sau despre altii am sa ma bag si eu in discutie ca ma roade faptul ca numarul lor creste dar efectul lor scade.

Intrebarea de ce sunt atat de multe are clar doua raspunsuri: unul din partea celor care le-au infiintat si unul din partea celor care inteleg de ce unii le-au infiintat. Ca aia care nici nu inteleg si nici nu le infiinteaza nu sunt decat masa de manevra, oameni  (agenti) buni.

Daca vreti parerea mea, asociatiile astea ca ciupercile dupa ploaie sunt atat de multe din cauza orgoliilor din piata imobiliara si stati sa vedeti cate or sa mai fie !…  Unde apare un mic lider intr-un grup, acolo o sa apara si-o mica asociatie ca sa ii scalde orgoliul in osanale, pana cand (nu dupa mult timp) cineva o sa il conteste, grupul se va sparge, multi vor migra deoarece vor incepe discrepante intre viziunea initiala (daca a existat vreodata) si faptele concrete intreprinse de acea asociatie.

Incep sa cred ca ne agresam unii pe altii cu asociatii. Dezavantajul principal il vad in faptul ca pentru a iesi din anonimat si a face ceva valva cu asociatia nou inchegata, micul lider al extrem de compactului si inexistentului grup initial nu face altceva decat sa dea cu noroi in breasla, sa emita o seria de idei sub forma de comunicate de presa cum ca “daca vii la noi n-o sa mai fii broscoi” (apropo de postul asta cu broscoiul pe care l-am sters) si ca numai la noi agentii sunt buni si lucreaza corect, vezi doamne ca sunt asigurati profesional (a folosit cineva vreodata o astfel de polita pentru el sau un client de-al lui? Dupa aceea discutam.), fac parte sau ar putea sa faca parte din nu’s ce asociatie pan-americana sau pan-europeana. Stiti ceva: PE NOI AGENTII IMOBILIARI ASTEA NU NE INTERESEAZA.

Eu cred ca aici la Constanta traim inca linistiti din punctul de vedere al agresarii agentilor de catre asociatii, fiind agresati acum doar de uniunile si asociatiile inchegate la Bucuresti, insa mi-e teama ca nu pentru multa vreme.

Prieteni, lasati-le naibii de orgolii si dorinte de a conduce si dati-i drumul la treaba: educati-va personal, educati-va agentii cu care lucrati, urmariti satisfactia clientului in fata voastra si nivelul incasarilor.

Am observat ca multi agenti spun: “moaaaa, ce a facut asociatia asta pentru noi, ne-a dat cursuri”: dar cursuri sunt PESTE TOT!

Este foarte putin important ca una are nu’s ce discount pentru nu’s ce cursuri americane: de cursuri e plina Romania si lumea intreaga. Eu am facut primul meu curs in 1996 la Bucuresti: a durat 5 zile cu cazarea platita separat si a costat 1.100 de lire sterline doar taxa trainerului. De atunci in fiecare an, fara sa fiu inscris in vreo asociatie, am participat la cel putin unul pe an in mod constant. Sunt 15 ani de atunci si am participat la peste 20 de cursuri (chiar nu stiu numarul exact) concentrate pe vanzari si marketing, care m-au costat timp si bani multi. Nu pun aici intalnirile gratuite de business la care particip, oferite de Vodafone, BT Club, Romtelecom, diferite cluburi de networking care sunt alte zeci.

Din toate astea am inteles ca:

–  doar la primul inveti ceva nou, iar la restul nu faci decat sa iti reamintesti si intaresti ceea ce ai invatat initial, plus sa iti cresti nivelul de entuziasm si incredere,

– degeaba participi la curs daca nu pui in practica acasa,

– daca nu platesti bani adevarati, din buzunarul tau, nu iti iei notite si nu gasesti valoare,

– nu poti educa pe cineva cu forta,

– daca esti prea mandru vii bou si pleci vaca,

– faptul ca ai tu cursuri nu inseamna ca angajatii tai se vor comporta altfel cu tine sau cu clientii lor,

– cursurile de vanzari generale sunt mai bune decat cele customizate pe domeniul tau de activitate: vanzarile sunt aceleasi in orice domeniu (eu si sotia mea cand facem angajari uneori il punem pe candidat sa simuleze vanzarea unui pix – imediat avem un raspuns corect daca va fi un angajat productiv sau nu),

– nu trebuie sa fii inscris niciunde ca sa ai acces la pregatire: si banii tai sunt buni,

– cu cat ai mai multa pregatire trebuie sa fii mai atent ca mandria ta sa nu iti depaseasca nivelul cunostintelor (adica sa nu ti-o iei in cap).

 

Cred in cursuri, dar nu cred in asociatii. Daca una imi da acces la un curs interesant cu bani mai putini doar ca sa ma inscriu la ea prefer sa platesc suma intreaga doar sa nu fiu obligat sa ma inscriu si dupa aceea sa nu mai scap de ea ca de raie.

Si desi as putea pur si simplu doar sa profit de discount si in rest sa nu ma mai intereseze cum merg lucrurile in organizatia aceea, motivul pentru care as suferi, asa cum suferim toti acum, este ca speram ca acea asociatie era raspunsul la problemele noastre si s-a demonstrat si se demonstreaza de fiecare data ca nu e.

Prea multe orgolii: cum apare un orgoliu mai mare, hop si o asociatie.

Si UNAI-ul era bun, ascultati la mine. Legase parteneriat cu CEPI, care este mai aproape si este pe model european. Stransese multe agentii (chiar din obligatie, ca era lege), facuse Registrul agentilor, existau filiale locale in toate marile orase si pregatise un format de lege imobiliara. Toate acestea erau o valoare creata: de ce a disparut? Din orgoliul altora care nu mai erau la conducere acolo.

De fapt orice asociatie este buna daca urmareste interesele membrilor si cu asta am spus totul. Dar cate fac asta acum? Si care sunt interesele adevarate ale membrilor, cand sunt atatea divergente?

Mihai Stan

Mihai Stan

Economist de profesie, familist de placere, blogger in timpul liber și evaluator & agent imobiliar ca ocupație.

More Posts - Website - Twitter - Facebook

Citit de 1,890 ori.
Categories: Diverse Tags:
  1. Ileana Preda
    February 12th, 2012 at 15:01 | #1

    Mihai, m-am delectat cu multitudinea de subiecte postate pe blogul tau, unele foarte interesante. In aceasta postare (despre asociatii) am gasit multe puncte care se bat cap in cap, dar iti respect opinia si nu acesta este motivul pentru care am vrut sa comentez.

    Ce sunt asociatiile si de ce se formeaza ele? Asociatiile sunt grupuri de oameni care au un scop comun si impartasesc aceleasi idealuri sau viziune. Oricate asociatii ar exista intr-un domeniu anume, infiintarea lor nu poate avea decat un impact pozitiv asupra membrilor. Fiecare membru care alege sa adere uneia sau mai multor asociatii o face voluntar, din propriile motive.

    Atunci cand am intrat in contact cu asociatiile profesionale din domeniul imobiliar din Romania am vrut sa stiu:
    – Care a fost scopul formarii asociatiei respective?
    – Care este viziunea asociatiei pe termen scurt, mediu si lung?
    – Cine sunt cei implicati in conducerea asociatiei?
    – Care este planul de actiune pentru atingerea obiectivelor?
    Atunci cand am inteles despre ce e vorba am intrebat “eu cum pot sa contribui?”.

    Pentru ca tot suntem in plin sezon si este subiect de actualitate, hai sa vorbim un pic de… zapada! Suntem intr-un sat de 50 de gospodarii cu 100 de adulti cu putere de munca. Satul e acoperit de zapada, proviziile si resursele sunt limitate. Ce putem face?
    Varianta I: asteptam ca cineva sa vina sa ne rezolve problema
    Varianta II: ma apuc sa imi croiesc drum prin zapada, cu scopul de a ajunge la resurse (apa, lemne de foc, etc.), apoi o iau spre strada si mai departe, spre vecinul de vis-a-vis, pentru ca stiu daca folosim resurse comune ne va fi mai bine. Intre timp, vecinul de vis-a-vis isi croieste si el calea spre mine. Impreuna, hotaram ca trebuie sa ajungem la vecinul numarul 3, pentru ca vinul lui fiert e tare bun… Vecinul numarul 3 ajunsese intre timp la pivnita, pusese vinul la fiert si ne astepta cu o lista cu numele tuturor vecinilor inzapeziti, o schita a ulitei, cateva unelte in plus si vin fiert! Are un plan! Impreuna si cu ajutorul altor vecini (20 total), reusim sa ajungem la toate gospodariile de pe ulita (10) , toti sunt ok. Desi nu am reusit sa ajungem la tot satul, grupul nostru si-a usurat viata in perioada urmatoare cu sau fara ajutor extern. Cu mai multi oameni in grup si mai multe resurse maine putem continua si cu strazile din vecinatate sau ne putem opri aici… tine doar de noi!

    Revenind la asociatiile profesionale din domeniul imobiliar… Inainte de a va inscrie intr-una, identificati adevaratul motiv pentru care o faceti. Comparati optiunile existente, iar daca va identificati cu asociatiile deja formate, alaturati-va si contribuiti cu ce puteti! Daca nu gasiti o asociatie care sa va reprezinte, gasiti alti oameni care va impartasesc idealurile si creati-va propria asociatie!
    Sau mai bine: NU FACETI NIMIC, pentru ca e mai bine decat sa ii criticati pe cei ce fac ceva!

  2. December 13th, 2011 at 22:37 | #2

    Auzi, Edi, acum remarc din comentariul tau ca si tu ai ramas uimit cand ti-a zis Ileana ca gluma aia proasta cu broscoiul a fost creata/conceputa de Dragos Vilceanu, presedintele ABI? Incredibil, nu-i asa? Eu am crezut ca e facuta de vre-un client nemultumit, de vre-un hulitor…

  3. December 12th, 2011 at 22:26 | #3

    Sigur ca vin Edi. :) . Ne vedem joi, nu?
    Ma bucur ca pentru tine asociatia asta este ceea ce ai cautat: personal cred ca ar putea exista si variante mai bune. Dar daca ti-e manusa, e ok. Pana la urma e vorba de caracterul unui agent pe piata.
    Problema e ca spargadu-se aceasta piata a agentilor in atatea interese divergente nu vom reusi sa-l intocmim pe ‘impreuna’ ca sa putem avea o putere mai mare si un cuvant de spus din punct de vedere legislativ, in activitatea din piata, gandindu-ma la autoreglementare, care ar rezolva multe probleme actuale.
    Echipa mica, forta mica, asta e cu multele noastre asociatii. Plus mandrii mari.

  4. Edward Patsomitis
    Edward Patsomitis
    December 12th, 2011 at 19:22 | #4

    Salut Mihai, este normal ca intr-o piata civilizata sa existe astfel de asociatii, asta nu inseamna ca nu poti lucra singur de capul tau fara sa dai vreo explicatie cuiva. Eu nu am sustinut niciodata vreo asociatie, pe mine si cred ca nu sunt sigurul.. m-a interesat cu ce ma poate ajuta si daca poate sa o faca vreo asociatie astfel incat sa ma pot dezvolta eu. Acum fac parte dintr-o asociatie nu o sa-i dau numele, in care cred, ma regasesc. Ai zis foarte bine ca inca sunt orgolii mari datorita faptului ca multe asociatii au Consiliul Director ales pe viata, iar acest lucru nu este normal, interesul propriu fiind mai mare decat interesul membrilor. Probabil ca se vor mai infiinta 10-20 de asociatii dupa cum ai zis si tu , ce este important este sa te identifici cu ideile si viziunile acestora. Nu este musai ca toata lumea sa faca parte dintr-o asociatie dar, consider ca numai asa putem sa corectam piata asta imobiliara care cu parere de rau trebuie sa spun seamana din ce in ce mai mult cu o mare boltoaca urat mirositoare. Si la aceasta concluzie am ajuns de ceva timp in urma discutiilor pe care le-am avut cu clienti beneficiari ai agentiilor imobiliare implicit ai mei. Eticheta de “broscoi” pusa de anumiti clienti mi sar parea justificata insa cand aceasta remarca vine din partea unui “coleg” de breasla, asta spune tot despre cat de …. mici putem fi cateodata. Stii care sunt deocamdata avantajele cele mai importante pe care le-am obtinut in asociatie ? Faptul ca pot colabora deschis fara sa-mi fac vreo problema ca acel agent colaborator va incerca sa ma “sunteze”, faptul ca desii concurenti putem fi si prieteni, faptul ca sau intamplat tranzactii intre noi si toata lumea a fost multumita, faptul ca suntem un grup unit si ne respectam intre noi si de altfel suntem respectati si in comunitatea locala dar si in alte localitati. Sunt foarte multe avantaje pe care ti le poate oferi o asociatie, singurul care decide esti tu. Trebuie doar sa le descoperi . Nu intra intr-o asociatie daca nu vrei sa respecti reguli , nu intra intr-o asociatie daca nu vrei sa te dezvolti, nu intra daca vrei sa-ti inseli partenerii colaboratori, etc…. De ce spun asta …pentru ca inca nu exista reglementari stricte in domeniul imobiliar, iar asociatiile au comisii de arbitraj si de disciplina si pot rezolva litigii intre agenti.Sunt foarte multe de discutat pe aceste teme , important este sa gasim partea pozitiva a lucrurilor si sa le scoatem in evidenta. Eu am fost unul din aceia care am invitat la un moment dat colegi din piata sa vina sa inteleaga despre ce e vorba in asociatie. Nu sunt prea cunoscut in piata pentru ca nu am colaborat cu multe agentii tocmai din acest motiv … sa nu ajung sa ma cert cu altii care incearca sa ma “sunteze” . acum tranzactiile care le fac sunt asigurate prin contracte si colaborez cu toti care vor sa ma bage in seama si isi doresc sa castige un comision garantat. Pana acum am reusit sa-mi vand singur proprietatile de care ma ocup si doar pentru cateva am primit sprijin de la colaboratori. Cu asociatie, fara asociatie am colaborat si o sa colaborez oricand cu multi agenti din piata multi din ei nefacand parte dintr-o asociatie in schimb fiind oameni de caracter. Acum chiar nu vreu sa conving pe cineva sa se alature asociatiei sunt sigur ca vor veni singuri mai devreme sau mai tarziu. Consider ca acele cursuri sunt binevenite bineinteles pentru aceia care considera ca merita sa investeasca in ei.Dupa cum bine ai zis cursuri de vanzari, de imobiliare, etc se pot face de toata lumea fara sa fie intr-o asociatie sau in alta. Cel mai important este sa putem lasa orgoliile la o parte, sa invatam sa ascultam chiar daca nu esti intru totul de acord cu ce ti se spune, poti sa ai opinia ta dupa ce ai ascultat. Eu din punctul meu de vedere nu vreau decat sa-mi stabilesc o lista de colaboratori care sa stie ca in momentul cand au discutat cu mine, ma tin de cuvant si imi respect obligatiile. Nu vreau sa calc pe niciunul pe batatura dar nici nu vreau sa fiu calcat. Cam atat….ce zici vi la Soare ? Toate cele bune !

  1. No trackbacks yet.