Home > Diverse, Imobiliare > Cum sa strici prietenia cu un agent imobiliar

Cum sa strici prietenia cu un agent imobiliar

Etapele curbei schimbării

Etapele curbei schimbării - de la incepator nepregatit la agent imobiliar profesionist

 

Puteti incerca multe variante. Nici una nu o sa functioneze mai bine decat cea pe care v-o spun eu.

 

Il chemi la cursuri de pregatire sau ii spui direct ca nu se pricepe sa vanda.

Si gata, chiar daca in mod foarte real este adevarat, ai stricat prietenia cu el.

Am avut multi colegi in intermedierile imobiliare care habar nu aveau ce faceau. Si culmea era ca aveau ani grei de zile de munca in domeniul asta.

Acum imi aduc aminte ce vorba foloseste un prieten de-al meu, citandu-l pe Tony Macaluso, un trainer din America: “Nu ai decat un an de experienta repetat de X ori”. Ce vrea sa spuna este ca daca nu te perfectionezi nu inveti nimic mai mult decat stiai la inceput, adica aproape nimic. Repeti greselile in continuu, pentru simplul fapt ca eviti pregatirea, sau nu te pregatesti in mod constant si sistematic.

In 2008 lucram cu o echipa destul de mare de agenti imobiliari, 19 persoane. Deoarece era un amalgam de oameni vechi si noi, avand diferite grade de pregatire, am considerat ca trebuie adusi cu totii la un anumit numitor imobiliar, sa respecte anumite proceduri si sa isi sporeasca profesionalismul.

Atunci aveam in cap faptul ca oamenii trebuie sa se specializeze pe un anumit domeniu imobiliar si creasem anumite “divizii” de vanzari. Rezidential, comercial, terenuri, inchirieri. Credeam, la fel cum cred si acum, ca daca te dai bun la toate in realitate esti bun de nimic.

Am organizat in fiecare vineri, intre ora 12 si 14 traininguri pe diverse domenii folositoare in meseria noastra imobiliara. Am apelat la prieteni, cunostinte sau necunoscuti pentru mine dar profesionisti din domeniul vanzarilor, la experti evaluatori, notari de profesie, avocati de la barou, care veneau sa discute cu noi in acele 2 ore din fiecare vineri despre subiecte la care ei erau experti. Pe costurile firmei mele.

Ma asteptam ca aceasta noua experienta sa reactiveze colectivul si sa ne ofere tuturor pregatirea atat de necesara. Ma asteptam ca toti agentii sa aprecieze aceste cursuri ce le erau oferite lor GRATUIT, intr-o atmosfera confortabila.

 

Dar nu a fost asa. Oamenii chiuleau pe rupte, sau veneau doar ca sa faca prezenta, fara o agenda sau macar o ciorna pe care sa isi noteze ceea ce li se spunea. Informatiile erau spuse in acele ore dar le treceau pe langa urechi. Nu veneau niciodata pregatiti cu intrebari desi tema intalnirii le era comunicata in avans si nu contribuiau activ. Erau acolo numai maini si picioare incrucisate si priviri in podea sau tavan. Dupa cateva luni am considerat experimentul esuat si am oprit trainingurile de vinerea. Nimeni nu a observat si nimanui nu i-a parut rau.

 

De aici am tras concluzia ca nu poti destepta cu forta pe nimeni. Atata timp cat esti meltean si nu ai o cat de mica dorinta de a-ti schimba statutul si, in plus, atata timp cat nu apreciezi pregatirea atat de mult incat sa fii dispus sa si platesti pentru aceasta, nu ai nici o sansa. Pe termen lung vreau sa spun, pentru ca unii dintre ei inca mai activeaza acum in imobiliare (jumatate s-au lasat deja). Sper ca pana la urma sa bage mana in buzunar si sa dea (altcuiva) 100 de euro ca sa participe la primul curs de pregatire din viata lor. Evident ca nu ar fi primul pentru ca au fost si cele organizate de mine, dar vorbeam din punctul lor de vedere.

Iar daca vor baga mana in buzunar sa plateasca, toata stima din partea mea.

Pana atunci … imi pastrez stima.

Cu stima.

[P.S. Atasat este un grafic cu o Curba a Schimbarii, ce semnifica etapele prin care cineva nepregatit va trece in drumul catre perfectionarea profesionala]

Mihai Stan

Mihai Stan

Economist de profesie, familist de placere, blogger in timpul liber și evaluator & agent imobiliar ca ocupație.

More Posts - Website - Twitter - Facebook

Citit de 4,028 ori.
  1. Enache Marius
    October 28th, 2012 at 19:25 | #1

    Buna seara, in primul rand vreau sa multumesc domnului Mihai Stan pentru informatiile furnizate prin intermediul acestui site, pentru invataturile care, dupa parerea mea valoreaza mai mult de 100 euro. Cu referire la aceasta publicatie, in opinia mea o echipa de agenti imobiliari trebuie selectata foarte atent, decat sa ai 19 agenti “melteni” mai bine ai 3 agenti pe care ii formezi exact cum vrei si ca sa investesti sute de euro in acesti agenti ar trebui mai intai sa arate acestia ca merita acele sute de euro.
    Si poti sa consumi 300 ml de benzina sau chiar 1L, si sa arati clientului o singura proprietate, dar sa fie 100% dupa criteriile cerute de acesta. Sau ii arati 10 apartamente din care 5 tii cont de criteriile cerute dar din care ii place doar unul din ele = timp pierdut, oboseala, stres.
    Parerea mea ca clientul nu trebuie impins sa cumpere ceea ce vrei tu sa cumpere. Eu unul ma pun in locul clientului meu.
    Asta avand in vedere prezentul pe care il traim cu totii si gandirea care e cu totul alta decat cea de acum cativa ani.Multumesc!

  2. Edward Patsomitis
    Edward Patsomitis
    February 1st, 2012 at 12:44 | #2

    Da Mihai asa este, cu siguranta cei care vor sa ramana in piata trebuie sa se gandeasca serios la viitorul lor. In opinia mea acei care vor scoate suta de euro de care vorbeai sa-si plateasca anumite cursuri, o sa-i intalnesti si peste cinci ani in piata. Iar cei care cred ca pentru o tranzactie trebuie sa consume trei sute de grame de benzina, iar clientul lor nu trebuie sa vada decat o oferta si sa o cumpere in jumatate de ora, acestia sunt viitorii someri ai imobiliarelor.

  3. January 31st, 2012 at 22:37 | #3

    Felicitari Mihai, mi-a placut tare mult articolul tau. Din pacate asta e realitatea si ma bucura faptul ca o mana de brokeri imobiliari au inceput sa perceapa valoarea instruirii profesionale si o aplica cu brio de aproximativ 2 ani.

  1. No trackbacks yet.