Home > Diverse, Imobiliare > De ce lidershipul este rar in imobiliare

De ce lidershipul este rar in imobiliare

Urmeaza liderul: daca ar fi asa de usor si in imobiliare ...

Urmeaza liderul: daca ar fi asa de usor si in imobiliare ...

Am tot participat de-a lungul anilor la discutii imobiliare care cuprindeau subiectul lidershipului in acest domeniu. Mai exact majoritatea erau discutii purtate cu mine de diverse persoane care se autointitulau lideri imobiliari. Interesant este ca faptul de a avea bani era un element comun la fiecare dintre acestia.

Intotdeauna am vorbit politicos cu acele persoane despre acest subiect. Voi cauta sa fiu politicos si in continuare.

Scopul acestui comentariu este doar sa punctez anumite lucruri care ar putea ajuta pe oricine, inclusiv pe cei care isi doresc sa ajunga intr-un punct in care sa poata fi numiti lideri de catre ceilalti.

 

Din start trebuie sa stii ca in domeniul imobiliar este o mare carenta de lideri. Vei intelege in continuare de ce. Cu atat mai mult este nevoie de ei, este nevoie de oameni noi care sa capete aceasta formare. Daca sectorul imobiliar ar avea un numar dublu de lideri decat are acum, nimic nu ar mai arata la fel in doar 6 luni.

 

Nu esti lider pentru ca spui tu ca esti. E bine sa fii optimist: vei vedea ca este o caracteristica necesara. Totusi sa te autodefinesti lider nu te face lider, cel mult ii face pe ceilalti sa fie mai perceptivi in legatura cu lipsurile pe care le ai. Educa-te in acest sens, straduieste-te in fiecare zi sa fii mai aproape de oamenii din grupul tau decat ai fost ieri, strabate toata calea drumului de leadership si apoi lasa-iI pe ei sa spuna despre tine ca esti liderul lor. Cand spun ei, se pune.

 

Te uiti in spate si vezi ca cineva te urmeaza? Esti deja un mic lider. Acesta este pasul de plecare. Insa nu te imbata cu apa rece: am vazut atati de multi oameni care se inconjurau cu amici sau prieteni, sau cu altii care veneau alaturi de ei din scopuri personale, incat trebuie sa stii ca multi din cei pe care ii vei vedea in spatele tau nu te urmeaza in realitate, ci cauta doar sa te speculeze. La fel ca un hot care te cauta in buzunare pe la spate, la fel sunt si multi dintre cei pe care ii credem in “echipa” noastra de lidership. Oamenii trebuie sa doreasca sa fie langa tine din alte motive decat ca le oferi ceva cu pret redus, o asociere de scadere a cheltuielilor sau o masa gratis. Un lider nu face politica si nu ofera “mici si bere gratis” la campania electorala.

 

Iti pasa de oameni? De aici incepi!

Liderii mari reusesc sa stranga langa ei masele mari de oameni. Dar oamenii nu vin langa tine in mod natural decat in rare cazuri. Trebuie sa ii aduca ceva. Un punct bun pentru a incepe este sa ii intelegi, sa le acorzi timp lor si dorintelor lor, sa iti pese de ei. Oamenii simt: nu poti disimula pentru mult timp interesul pentru ceilalti si faptul ca ii consideri importanti. De regula cine se crede mai important decat ceilalti se tradeaza in fiecare discutie.

 

Liderii creaza. Nu poti merge pe acelasi drum ca pana acum si sa crezi ca vei ajunge in alta parte. Creativitatea  si noutatile definesc liderii. Si nu este absolut necesar ca mintea acestuia sa fie cea care le produce, dar cel putin trebuie:

–          Sa reuseasca sa se inconjoare si sa atraga in echipa lui oameni creativi, iar in plus

–          Sa aiba deschiderea de a accepta ideile lor, fara a strivi noutatea si creativitatea sub cizma conservatorismului.

 

Liderii au succes: merg cu incredere pe drumul catre succes si il ating.

Dar esti oare un om de succes daca ai atins succesul? Afla ca nu. Succesul este un drum si nu o destinatie.

In termeni imobiliari: nu esti toata viata agent de succes pentru faptul ca acum 10 ani ai reusit sa inchei impreuna cu echipa ta o tranzactie cu un comision mare. Trebuie sa reusesti asta sistematic, sa ai o metoda, sa ai un plan, sa ai puterea sa o iei de la capat si sa o duci iarasi la bun sfarsit. Mereu. Si ieri, si azi, cu siguranta si maine.

 

Sa fii entuziast si optimist. Nu am auzit de un mare lider care sa aiba caracteristica de a fi trist. In schimb fara entuziasm si optimism nimanui nu ii va face placere sa stea langa tine.

Nu esti un tip pozitiv = Ceilalti nu stau langa tine

Nu stau langa tine = Nu e grup

Nu e grup = Nu esti lider

 

Liderul ii ajuta pe ceilalti sa se dezvolte. De obicei intr-o grupare / firma / asociatie exista o persoana care preia controlul. Acesta nu este un lucru rau, atata timp cat nu se transforma in totalitarism: insa tendinta comuna a agentului imobiliar este sa il determine pe cel de langa el sa faca cum spune el, atunci cand vrea el, in conditiile lui. Astfel ceilalti nu se pot dezvolta, nu isi pot creste spiritul si intari vointa, de fapt sunt fortati intr-un joc care nu este al lor.

Fa jocul pentru ei. Ajuta-i pe ei sa isi faca propriul joc. E greu, dar este unicul mod.

 

De ce lidershipul este rar in imobiliare ?

 

Pe scurt pentru ca majoritatea oamenilor nu indeplinesc conditiile de mai sus. Totusi sa nu credeti ca am criticat agentii imobiliari: vreau doar sa spun ca natura acestei meserii te face sa fii mai greu compatibil cu cerintele de lidership.

Un agent imobilar este un liber intreprinzator (chiar daca lucreaza intr-o agentie, ca simplu agent) ce trebuie sa faca singur jocul zilnic necesar businessului. Sa isi faca agenda, vizionarile, sa isi dea telefoanele, sa stea cu ochii pe pereti ca sa ii vina ideea aia de a-l duce (pe el, cumparatorul) in locul ala care sa il faca sa ia decizia. Dar toate astea in mare parte SINGUR. Pentru ca asta e natura meseriei. Spre deosebire de lider, care lucreaza in grup si cu grupurile, agentul lucreaza singur sau intr-o relatie unu la unu cu clientii lui.

 

Tu ai ceea ce iti trebuie?

Harta strategica

Ca sa devii un lider adevarat in domeniul imobiliar trebuie sa ai o doza mare de altruism (pe care un agent obisnuit nu o are) dar si o focusare puternica (pe care un agent obisnuit o are).

Trebuie sa ai viziune si sa reusesti sa modelezi viitorul in mintea ta, sa poti sa gandesti dincolo de abordarile conventionale.

Sa respecti alti lideri, sa ai un mentor si sa fii mentorul cuiva.

Sa construiesti un cadru performant, atragand langa tine oameni performanti, fara sa iti fie teama ca ti-ar putea lua locul sau ca te-ar putea parasi. Oamenii nu vor parasi un lider bun.

Sa nu fii prefacut: nici fata de ceilalti si nici fata de tine. Sa iti cunosti calitatile si defectele, cine esti si ce nu esti.

Sa primesti / simti din partea celorlalti admiratie, loialitate, incredere si respect.

Sa stii sa urmezi un lider: daca nu poti urma un lider nu esti si nu o sa fii lider.

Sa te pregatesti in fiecare zi: sa citesti, sa scrii, sa faci.

Cati dintre noi avem ceea ce ne trebuie? Iar daca nu avem, ce ne opreste sa ii respectam si sa ii urmam pe altii?

 

 

Mihai Stan

Mihai Stan

Economist de profesie, familist de placere, blogger in timpul liber și evaluator & agent imobiliar ca ocupație.

More Posts - Website - Twitter - Facebook

Citit de 2,291 ori.
  1. Ileana Preda
    April 5th, 2012 at 12:41 | #1

    Tare!

  2. Daniel Serbanica
    Daniel Serbanica
    April 5th, 2012 at 12:31 | #2

    Bravo! Un articol la superlativ domnule Mihai! Ai punctat multe aspecte pe care nici eu nu le-am regasit la multi dintre asa zisii “lideri” in alte domenii in care am activat in trecut, dar’mite in sectorul imobiliar! Eu personal nu cunosc decat un singur OM care ma inspira in acest fascinant domeniu (imobiliarele)! Prea putin, nu? Iar in ceea ce priveste viziunea despre unde se indreapta acest domeniu nimeni care activeaza in imobiliare nu mi-a putut da vreun raspuns direct sau indirect, ceea ce spune multe! Noroc ca citesc destul de mult si am aflat o portiune de raspuns de la un alt lider dintr-un cu totul alt domeniu! Sunt multe de spus dar ma opresc aici si te felicit inca o data pentru acest articol, ca multe pe care le-ai postat de-a lungul timpului! Mult succes in continuare in tot ceea ce faci!

  3. Robert Gargaianu
    April 5th, 2012 at 12:29 | #3

    Asta da articol…felicitari, Mihai! Eu personal sunt 100% de acord cu tot ce ai scris in articol si nu cred ca am citit pe undeva ceva mai scurt si mai la obiect ca articolul tau.

  1. No trackbacks yet.