Home > Pregatire si specializare > Folositi corect capitalul uman! (3)

Folositi corect capitalul uman! (3)

"Faptele conducatorilor isi au ecoul peste veacuri!" - Buddha

Actionati ca un conducator adevarat!

“Faptele conducatorilor isi au ecoul peste veacuri!” – Buddha

 

Actionati ca un conducator adevarat!

 

PARTEA B.

8) Nu va sacrificati pentru altii! Cand veti ajunge la necaz, veti constata ca nici altii nu se vor sacrifica pentru dumneavoastra. Si acest sfat s-a nascut din necazurile epocii de tranzitie. In afaceri sentimentele sunt un prost sfatuitor deoarece intuneca ratiunea, logica, pragmatismul. Sa zicem insa ca e omeneste sa ajuti alte persoane, mai ales daca-ti sunt apropiate, pentru a iesi din nevoi, din esecurile unor afaceri proaste, etc. Ajutorul trebuie insa dat numai pana la limita in care nu va periclitati propriile afaceri si interese. De la aceasta limita in sus nu se mai numeste ajutor ci sacrificiu.Va asigur ca nu merita sa-l faceti.

9) Legea intreprinzatorului de succes spune clar: Nu exista vesti proaste sau dezastruoase. Exista numai informatii pe baza carora patronul trebuie sa ia decizii rationale, logice si pragmatice, cu scopul de a-si dezvolta averea si a limita eventualele prejudicii.Vi se pare o regula corecta? In momentul in care patronul se lasa tarat de emotii negative (frica de esec, disperarea pentru paguba produsa, dezamagirea pentru vreun esec sentimental, etc), el nu mai poate judeca realist, logic, pozitiv si pragmatic, astfel ca deciziile sale vor fi in majoritate incorecte (ca atare va pagubi mai mult). In acelasi timp emotiile si sentimentele negative ale patronului se transmit si la angajati, cu toate efectele negative posibile: dezangajare, demobilizare, nesiguranta, frica, disperare, crize de isterie colectiva (se intampla si din astea), etc. Patronul trebuie sa apara in fata angajatilor ca un model de stapanire de sine, de logica, realism si pragmatism, de vointa otelita, de calm si buna dispozitie, de dominare a evenimentelor de orice fel. Am vazut anterior ca evenimentele nu au valoare generala (la fel pentru toata lumea), nici dinainte prestabilita pentru fiecare persoana, ci au exact valoarea pe care le-o dam noi. Ei bine, noi am hotarat ca nici un eveniment nu are valoare dezastruoasa, fiind o simpla informatie pe baza careia luam o decizie corecta. Cu aceasta hotarare ne-am detasat de emotiile produse de vestile proaste, negative, dezastruoase.

10) Omule, nu te-ai nascut cu piese de schimb! Ca atare, actioneaza cumpatat in toate domeniile, incepand cu munca si terminand cu distractiile, deoarece sanatatea nu se poate masura in bani si, deseori, nici nu se poate recapata cu bani! Majoritatea intreprinzatorilor au tendinta de a munci serios (o fac in interes propriu), dincolo de limitele atinse de celelalte persoane. Acesta nu este un lucru rau, deoarece in oameni sunt ascunse potente mult mai mari decat stim si banuim. Nimeni nu a murit si nu va muri de supramunca autoimpusa, ci din cu totul alte cauze, pe care va rog sa le luati in atentie: program alimentar defectuos, consum de bauturi alcoolice sau de alte droguri, nerespectarea programului de odihna, nerespectarea normelor de securitate a muncii pentru sectoarele periculoase (radiatii, gaze toxice, etc), consumul excesiv de stimulente ale sistemului nervos (cafea, cofeina, altele). Pastrati-va sanatatea, deoarece averea fara sanatate inseamna o viata foarte trista! Munciti serios, dar nu uitati sa va si relaxati, sa va odihniti, sa va faceti bucurii! Ar fi pacat ca averea sa ramana fara stapanul care a produs-o.

11) Ca liberi intreprinzatori, veti fi invidiati si barfiti, criticati, insultati si calomniati de toti neispravitii care nu stiu sa faca altceva. Daca ati pune la inima (in creier, mai bine zis) toate aceste sugestii negative indirecte, ati suferi fara cauza, caci nu e normal sa suferiti pentru placerile unor animale (cei care nu gandesc si nu creeaza nu se deosebesc prea mult de animale). Cea mai potrivita tactica fata de calomnii si insulte este intra pe-o ureche, iese pe cealalta sau dispret profund la adresa neispravitilor. Aceasta presupune sa deveniti pe deplin constient de superioritatea dumneavoastra morala si economica, sa va formati o imagine de sine foarte pozitiva, capabila sa va impuna reactii de soiul – Nu ma cobor eu la nivelul animalului asta! E o metoda derivata din banalizarea informatiilor care nu ne convin (reducerea importantei lor). Va asigur ca functioneaza excelent.

Ce ne facem insa daca unele critici au baza reala in personalitatea sau in activitatea noastra? Intelept este sa invatam din ele, sa ne remediem defectele si lipsurile. Nimanui nu-i place critica si infrangerea, insa viata arata ca majoritatea invatam din ele, in timp ce nimeni nu invata din victorii si laude, din care unii se pot si strica (cand nu stiu sa ia numai partea pozitiva din ele). Setea de laude este o slabiciune de care trebuie sa va feriti, deoarece puteti fi manipulati prin ea. In relatia laudator-laudat, cel care manipuleaza este umilul laudator, nu orgoliosul laudat. Omul care poate trai fara a fi laudat si fara a se confesa este deosebit de puternic. La fel de puternic deveniti daca reusiti sa va detasati de critici, barfe, calomnii si insulte. In astfel de cazuri va dovediti superioritatea fata de indivizii care apeleaza la ele.

12) Oricat de mic ati fi in ierarhia economica (de avere), nu va subapreciati si nu capatati complexe de inferioritate fata de cei foarte bogati! Ceea ce conteaza in primul rand e faptul ca sunteti un om liber, care a renuntat la pozitia de ,,caine hranit de stapan” (functie bugetara), in favoarea celei de ,,lup liber care isi dobandeste singur hrana”. Expresiile mi-au fost inspirate de fabula cu lupul flamand dar liber si cainele satul, dar cu gatul ros de lantul in care era legat, cu sufletul plin de umilintele la care il supuneau stapanii, cu firea pervertita, gata sa dea din coada in fata individului care, numai in urma cu cateva momente, ii trasese o chelfaneala.

In al doilea rand, nu se stie cum a facut averea fiecare. Atat timp cat dumneavoastra stiti ca ati dobandit-o pe cai legale si morale, nu aveti de ce sa va simtiti inferior celor mai bogati. In al treilea rand, starea economica nu este imuabila, astfel ca s-ar putea sa-i depasiti pe cei mai bogati, prin invatatura si munca, prin risc si economii rationale (n-am spus sangeroase!). Chiar trebuie sa va fixati drept scop de viata sa-i depasiti si sa actionati in acest sens, deoarece nu se stie de unde apare iepurele. Alaturi de munca, mentionez mereu invatatura, deoarece un liber intreprinzator trebuie sa invete zilnic, sa se adapteze la situatiile mereu schimbatoare din piata, din economia nationala si europeana, sa se informeze zilnic cu tot ce-i trebuie pentru a decide corect. Un functionar bugetar isi permite sa lase rutina sau conservatorismul sa-l cuprinda, dar un liber intreprinzator nu, deoarece ar falimenta. Mintea trebuie sa fie mereu deschisa catre nou, catre progres!

13) Una din sursele legale ale averii este economisirea rationala de bani, materii prime, materiale, combustibili, materiale consumabile, servicii. Patronul trebuie sa fie model, sa spuna angajatilor Faceti ca mine!, in tot ce inseamna economie, incepand de la consum de servicii telefonice, de motokilometri, de energie electrica etc si pana la materii prime, materiale si bani! Economisiti tot ce se poate economisi, fara a cadea in avaritie, fara a uita ca sunteti oameni! Explicati angajatilor ca mai bine folositi economiile pentru a le da lor niste prime, decat sa fie risipite aiurea!

14) Unul dintre cei mai mari dusmani ai succesului este frica de ridicol si esec. Din cauza acestei frici irationale foarte multe persoane care ar putea reusi in initiativa privata, castigand averi considerabile, prefera sa stea la caldurica, in functii statale prost platite, dar recunoscute ca de prestigiu. Ce-o sa zica lumea despre mine? Nu ma fac de ras? Dar daca nu reusesc? Daca toti intreprinzatorii si-ar fi pus astfel de probleme Omenirea ar fi ramas in ignoranta si saracie. Omul constient de valoarea sa nu are nevoie de aprecierea nimanui si nu se teme de pareri critice, malitioase ori insultatoare. Majoritatea marilor inventatori au fost considerati ticniti sau, cel putin, originali, ciudati, excentrici. Miliardarul american Warren Buffet si-a inceput viata de intreprinzator la 11 ani, ca vanzator ambulant de ziare.

Teama de esec este irationala. Deseori e mai periculoasa decat esecul, deoarece paralizeaza initiativa. Toate evenimentele marcante ale vietii incumba un anumit grad de risc: mergi pe strada si-ti cade o caramida in cap, te insori si nu stii ce te asteapta, urci in tren sa ajungi la parinti si te trezesti la spital, urci in avion sa mergi la o afacere si decolezi pentru eternitate… Cam asa trebuie sa gandeasca un om normal. Si daca nu voi reusi, ce mare lucru? N-au mai esuat si altii? Nu mor eu din asta! Va rade cutare de mine? Si ce, imi da cutare de mancat, de imbracat? Eu stiu cine sunt, ce vreau si unde voi ajunge! Concluzia? Renuntati la frica de ridicol si esec, ca forme particulare a lipsei de incredere in fortele proprii si in Dumnezeu! Calculati-va bine sansele si nu ezitati sa va lansati intr-o afacere cu perspective de succes!

Sfarsitul partii a treia!

Vă urez sănătate, succese, pace în suflet și lumină în minți!

Daniel Serbanica

Daniel Serbanica

Pregatire personala prin studiu de manuale dezvoltare personala, tehnici de vanzare si comunicare.

More Posts - Website

Citit de 3,323 ori.
  1. May 31st, 2012 at 12:08 | #1

    Multumesc pentru aprecieri colega!In ceea ce priveste aceasta impartire la care te referi pot doar sa deduc logic ca impartire (matematic vorbind) inseamna mai putin si mai stiu ca unirea (deci, adunarea sau inmultirea) face puterea! Si din cate am observat nici o breasla din Romania zilelor noastre nu este unita, astfel ca totul merge prost in orice domeniu! Exact ca in dictonul “Divide et impera!” (divizeaza si cucereste!). Iti urez sanatate, succese, pace in suflet si lumina in minte!

  2. Clara
    May 30th, 2012 at 17:14 | #2

    Daniel,

    Esti super tare…. tine-o tot asa…

    Ma bucur ca ai curajul de a scrie de a te evidentia. Constanta are o multime de oameni destepti si rasati in lumea imobiliara, oameni care evita sa iasa in evidenta, sau care au renuntat, si care s-au inchis in patratica lor.

    Imobiliarele – sunt un domeniu impartit in piata Constanteana in doua tabere definite si distincte… Oricum, te felicit si astept un articol viitor cu interes

  1. No trackbacks yet.