Home > Pregatire si specializare > Pornim, invingatorilor! (a)

Pornim, invingatorilor! (a)

Start, invingatorilor!

Start catre succes, invingatorilor!

 Succesul se invata – partea 1

 

MOTTO:

Dumnezeu nu este sluga la ignoranti si lenesi !

 

Iata citatul care m-a facut sa creez acest serial despre arta succesului in viata, sper eu benefic!

Nikolai Ostrovski:
Viața este cel mai important dar oferit omului o singură dată. Din această cauză, trebuie s-o trăiești astfel încât, în momentul morții, să poți spune că ți-ai dăruit toate forțele vitale pentru eliberarea Omenirii din întuneric“.

Această maximă lipsită de orice urmă de egoism m-a impresionat profund, încât mi-am însușit-o ca lege de viață. Mai târziu, după ce am învățat ceva psihologie umană, am înțeles că ea pleda pentru sacrificarea integrală a individului pentru binele comunității, fapt pentru care nu era în deplină concordanță cu nivelul de evoluție morală atins de societatea noastră.Ca atare, am păstrat maxima în suflet, adăungându-i o corectură: fiecare trebuie să posedăm un egoism moderat, care să ne ajute să nu ne pierdem eul de dragul binelui comun, dar nici să nu ajungem egoiști.
Omul modern, bine orientat către viitorul civilizat, trebuie să posede neapărat credințe, vise și idealuri curate, înălțătoare, demne. El nu se mai poate limita la poziția de tub digestiv înzestrat cu sex, trăind egoist, în imperiul instinctelor primare, la fel ca animalele. Dacă vrem să devenim oameni complecși [creatori morali], pe deplin împliniți în plan afectiv, social și economic, trebuie să ne luam destinele în propriile mâini, să ne fixam idealurile de atins în viitor și normele morale severe pe care nu le vom încălca niciodată. Autorespectul câștigat pe această cale  ne va întări personalitățile atât de mult, încât nici una din mizeriile din jur [calomnii,insulte,bârfe etc] nu ne va putea atinge.

 

a.     – De ce merita sa studiem lucrari de arta succesului?

           “Omul care nu citeste nici o carte buna nu are nici un avantaj fata de cel care nu poate sa le citeasca”.
Mark Twaincitat despre carti

            Sunt un mare cititor de carti de arta succesului in viata. Nu cumpar insa niciodata o carte la intamplare, cum procedam in adolescenta si prima tinerete. Inainte de a-mi procura o carte, o rasfoiesc pe indelete, cu scopul de a verifica daca imi ofera informatii, reguli si sentimente pozitive, folositoare in viata tumultoasa in care traim. De la bun inceput, resping orice fel de mistica, pseudo-stiinta, lucrari pesimiste sau absurde. Va sfatuiesc sa procedati la fel, cu orice carte sau lucrari scrise. Studiati continutul, verificati forma de expunere, intrebati-va daca lucrarea va ofera satisfactii intelectuale sau informatii si reguli utilizabile in viata!

Nu va lasati niciodata pacaliti de titlurile stiintifice pe care si le aroga autorii, nici de reclamele agresive sau insidioase care insotesc lucrarea respectiva! In vremea noastra, multi pseudo-savanti si-au procurat titluri si ranguri stiintifice, chiar academice, pe cai deloc oneste, fara stiinta de carte si fara un nivel de moralitate corespunzatoare acesteia. Si eu am fost inselat de titlurile stiintifice ale unor autori, mai ales din SUA, tara cu cea mai mare densitate de pseudo-savanti si de sarlatani mistici deghizati ca oameni de stiinta.

Eu consider ca acest serial merita citit si studiat de cati mai multi concetateni din aceasta perioada tulbure a evolutiei natiunii noastre, din urmatoarele cauze:

–       Nici un om nu se naste gata pregatit pentru viata, chiar daca poseda cele mai bune calitati genetice. Toti trebuie sa invatam sa devenim oameni adevarati, civilizati si moderni, atat prin scoli, cat si prin studiu individual. Cum sistemul de invatamant din Romania nu pune accent pe formarea personalitatilor sanatoase si apte de success in toate domeniile vietii, baza pregatirii noastre trebuie s-o constituie studiul individual.

–       Fiecare om in parte, chiar si cei perfecti in aparenta, are de invins o bestie cu trei capete, dezvoltata in propria personalitate, spre a deveni un om in adevaratul sens al cuvantului.Cele trei capete ale bestiei din fiecare om sunt ignoranta, defectele de personalitate si bolile mostenite sau achizitionate. Bestia ce le poarta poate fi infranta si supusa, prin cunoastere, perfectionare personala si eradicarea bolilor. Selectia moderna a oamenilor este la fel de nemiloasa ca si selectia naturala (darwinista): cine nu invata, nu-si perfectioneaza personalitatea si nu se adapteaza cerintelor tot mai mari si mai imperioase ale legilor progresului este sortit esecului si disparitiei.

–       In faza actuala de evolutie a Omenirii, faza semicivilizata si haotica, destui indivizi cu predispozitii bestiale obtin succese chiar prin folosirea defectelor de personalitate (violenta, siretenie, lipsa de scrupule, minciuna, necinste etc.). Va sunt cunoscute cazurile de succese temporare ale unor indivizi necinstiti, violenti, corupti si lipsiti de scrupule, in politica, in afaceri, in razboi sau in alte activitati. Aceasta faza, in care bestia domina personalitatea umana, nu va mai dura mult insa. Acest secol a marcat trecerea Omenirii in imperiul marilor cunoasteri, marilor creatii si a unei desavarsite comportari morale. Cei care se vor adapta vor supravietui si vor avea urmasi din ce in ce mai culti, mai creatori si mai morali. In pofida credintei ca raul este etern pe aceasta planeta, indivizii cu predispozitii bestiale vor fi ingraditi din ce in ce mai mult, pana la totala lor disparitie, in urmatoarele secole. Ei nu vor putea perpetua abaterea de la legea evolutiei si vor fi macinati de cele mai neobisnuite boli.

Va rog sa va opriti un pic din citit si sa cugetati daca am sau nu dreptate! Precis, majoritatea veti crede ca sunt cam utopic in prognozele mele, deoarece situatia din societatea romaneasca contrazice flagrant cele scrise de mine. Bestia si raul triumfa pretutindeni, din Parlament si pana in ultima biserica. Nu neg aceasta situatie. Situatia negativa din Romania este o particularitate la nivel european, asa cum ati observat cei care ati calatorit in alte tari. Si totusi va rog sa va aduceti aminte ca, prin anii ‘70, am demonstrat prin fapte ca romanii sunt un popor cu potente creatoare exceptionale, potente care ar fi facut viabil pana si sistemul socialist. Avem o zestre genetica deosebit de buna, cu multe predispozitii geniale, capabile de mari acte creatoare si de o comportare morala ireprosabila, asa cum se petreceau lucrurile in anii ‘70. Pana si marele sociolog american John Simmons a recunoscut in lucrarea lui -”100 cei mai mari savanti ai Lumii”- ca, in istoria cunoscuta a Umanitatii terrane, romanii au dat 6% din geniile creatoare, la o populatie de numai 0,3% din demosul mondial.

Avem nevoie de numai trei decenii pentru a deveni mai culti, mai creatori si mai morali decat in anii ‘70. Desigur, pentru atingerea acestui obiectiv, trebuie sa ne mobilizam si … sa renuntam la ratare si esec.

 

b.    –Sa renuntam la ratare si esec!

Va plac succesul si fericirea? Vi le doriti din toata inima? Credeti ca si alti oameni si le doresc cel putin la fel de patimas ca si dumneavoastra? Raspunsul nu poate fi decat: aproape toti oamenii isi doresc succes si fericire. Aceasta dorinta nu cunoaste limite de rasa, varsta, sex, nivel de cultura, profesie, situatie economica. Exceptiile sunt extrem de rare, de natura patologica, astfel ca nu e cazul sa le analizam. Pe noi ne intereseaza regula generala: fiecare fiinta omeneasca tanjeste in secret sau in mod declarat dupa succes si fericire, in aceasta viata, singura de care suntem siguri.

Daca toata lumea viseaza la succes si fericire, cum se face ca numai o mica parte ajung sa-si satisfaca setea de stralucire sociala si de implinire sufleteasca? Este doamna soarta o mama vitrega, nedreapta cu majoritatea oamenilor? Pe aceasta planeta nu exista suficiente resurse materiale si spirituale pentru a satisface toate aspiratiile oamenesti de succes si fericire? Este cererea prea mare si oferta prea mica? Cine limiteaza posibilitatile multor oameni de a-si vedea idealurile atinse? Aceste intrebari nu au caracter filozofic, ci pragmatic. Nu mi-am propus sa intemeiez prin acest serial o ideologie a succesului si fericirii in viata, ci sa identific sursele reale ale succesului si fericirii, in scop de a vi le oferi intr-o forma sintetica si accesibila. Raspunsul la intrebarile de mai sus e ceva mai complicat. Dar, in concret, succesul si fericirea depind de un numar destul de mare de factori personali si sociali, logici si aleatorii (intamplatori), pe care ar trebui sa-i studieze o stiinta de granita, sa-i spunem stiinta vietii de succes. Prin acest serial, mi-am propus sa analizam cat mai multi factori si sa cautam cele mai potrivite metode de a-i”imblanzi”si folosi in interesul nostru.

 

c. – Succesul in viata se invata, la fel ca ratarea si esecul!

Cum, succesul in viata se invata? Darul zeilor poate fi dezbracat de aparenta de mister, pentru a fi disecat ca un animal de laborator? Fermecatoarea zeita Fortuna, careia jucatorii de zaruri ii inchina rugi si-i aduc ofrande, e o plasmuire? Emotiile milioanelor de bingomani sunt inutile, caci in spatele norocului se ascund niste calcule foarte exacte, din care castiga organizatorii? Cam asa ceva, oameni buni. Succesul se invata, la fel ca esecul. Din nefericire pentru neamul nostru, de secole, suntem educati in spiritul esecului si anonimatului. Cultul succesului nu este cunoscut, nici practicat de romani. Omul de succes este suspicionat, invidiat, barfit si, deseori, lovit, de cei din jurul sau, de parca ar fi un animal straniu, care le pune in pericol ”dulcele” anonimat al esecului, al ratarii in care traiesc milioane de romani. In realitate, anonimatul, esecul, ratarea nu sunt dulci, ci amare, astfel ca, la gongul final, in fata mortii, majoritatea concetatenilor nostri n-au nimic in bilantul vietii.

Anonimatul, esecul, ratarea sunt deprinderi implantate de familii, in majoritatea copiilor nostri. Cati parinti romani au spus vreodata copiilor: Te-ai nascut cu stea norocoasa  in frunte, vei reusi in viata, vei ajunge cutare sau cutare!? Foarte putini. Majoritatea parintilor din tara noastra isi sugestioneaza negativ copiii, le seamana in suflete si in constiinta neincrederea in fortele proprii sau alte deprinderi negative, contrare omului de succes, cum ar fi: supusenia, superficialitatea, egoismul exagerat, lasitatea, frica de nou, gandirea ilogica (mistico-magica mai ales), reusita pe cai necinstite (care e un esec mascat), frica de risc, dorinta de anonimat etc. Daca privim in jurul nostru, vom descoperi cu stupoare ca majoritatea cunoscutilor au fost modelati dupa acest calapod familial si social, astfel ca reusita unora este intamplatoare si, foarte adesea, lipsita de un temei real. Si eu privesc in jurul meu, si eu ma mir ca mai existam, in ciuda faptului ca majoritatea natiunii traieste dupa legile hazardului, anonimatului si esecului.

Si totusi, gratie cunostintelor de arta succesului, sunt romani care au infrant si au depasit mari necazuri personale si familiale, precum si multe obstacole puse in calea lor de rauvoitori.

Un exemplu de succes din viata economica. In anul 1994, inginerul C.S. dintr-un oras moldovean, era somer. A citit, intamplator, o carte de arta succesului, a extras din ea tot ce-l interesa si s-a apucat de aplicat regulile de arta succesului. A reusit sa-si incropeasca un mic atelier, cu masini adunate de la fier vechi. A muncit mult, a transformat atelierul intr-o fabrica de pompe si utilaje. A investit banii obtinuti intr-o fabrica de biscuiti, care s-a dezvoltat rapid. Actual, este unul din bogatii Romaniei.

Un exemplu feminin de aceasta data. La varsta de 25 de ani, E.N., asistenta medicala, simtea ca traia pe alaturi de viata. Crescuse intr-o familie cu parinti severi si inculti, care ii franasera dezvoltarea unor insusiri pozitive de personalitate, cum ar fi independenta si curajul de gandire si actiune, parerea buna despre propria persoana, afectivitate normala, siguranta de sine, etc. Si-a cautat scaparea intr-o casatorie care parea cladita pe dragoste, insa a nimerit un barbat stricat sufleteste, cu care a facut un copil. Isi tara zilele fara nici o speranta. O carte de arta succesului a fortat-o sa-si puna intrebari si sa gaseasca raspunsuri in viata. Si-a mobilizat toata energia de care era in stare, a inceput o afacere pe cont propriu si a urmat cursurile unei facultati economice. In prezent, este o femeie fericita si prospera, langa un barbat cu care se potriveste din toate punctele de vedere. Viata ei a inspirat un scriitor roman sa scrie un roman de dragoste de foarte mare succes.

Deci, se poate si succesul in viata se invata!

 

Nu stiu daca cei care vor citi acest serial ma cunosc asa cum sunt, fapt pentru care fac urmatoarele precizari necesare:

– Nu sunt vreun destept national, nu detin adevarul suprem, ci o suma de adevaruri culese din stiinte si lucrari variate pe care le voi preciza la sfarsitul acestui serial.

– Nu am intotdeauna dreptate, deoarece sunt un om cu o cunoastere omeneasca (limitata). Din aceasta cauza, va recomand sa preluati din acest serial numai ceea ce considerati dumneavoastra ca este adevarat si se potriveste la propriile personalitati.

– Cine nu este de parerea mea, in orice problema expusa in acest serial, nu este dusmanul meu, caci, pana la proba practica, nu stim cine are dreptate. Practica este criteriul suprem al adevarului.

– In ultimii ani, piata de carte din tara noastra a fost invadata de o multitudine de carti de arta succesului, produse de autori straini, mai ales, americani. Acest serial cuprinde o sinteza de informatii adaptate regulilor generale de succes la psihologia romaneasca. Orice psiholog serios va poate confirma ca fiecare natiune are propria psihologie, sensibil diferita de a altora, astfel ca regulile vietii de succes nu au caracter mondial, ci difera de la tara la tara. Un numar redus de reguli au valabilitate planetara. In plus, fata de cartile de arta succesului produse de autori straini, in acest serial veti gasi si probleme absolut originale, chiar contrare celor cunoscute din literatura americana si europeana. Le puteti judeca cu propriile creiere, in scop de a stabili daca sunt sau nu adevarate, daca va folosesc sau nu. Aceasta regula, folosirea propriei judecati, n-o veti gasi in literatura straina deoarece o buna parte din aceste lucrari sunt produse de companii comerciale straine interesate in robotizarea populatiei tinta (a natiunii romane, in cazul nostru). Progresul nu se obtine, insa, prin robotizare, ci prin gandire originala, prin inventie, inovatie, creatie noua (originala).

–  Garantez ca fiecare persoana care isi insuseste continutul acestui serial va obtine succese intr-unul sau mai multe domenii, functie de pregatirea si mobilizarea sa, precum si functie de conjunctura politico-economica si sociala din tara. Nu exista om inapt de succes, intr-un domeniu sau altul. Secretul succeselor? Sa gasim exact domeniul in care putem obtine maxim de succese, cu minim de efort, cu placere si pasiune.

 

Suntem gata de pornire pe drumul invingatorilor cu destine fericite. Puneti pace in suflete si lumina in minte! Pornim intr-un zbor mereu ascendent!

 

Pana la urmatorul articol va recomand sa meditati la cateva maxime:

 

Succesul nu este un fruct care cade singur din pomul vietii in palma omului.

“Seneca, citat despre succes”

Scara succesului nu este niciodata aglomerata pe treapta cea mai de sus.

“Napoleon Hill, citat despre succes”

Succesul poate fi la fel de ucigator ca si esecul, daca nu esti pregatit pentru el.

“Thomas Dexter Jakes, citat despre succes”

si…

Educatia este cea mai puternica arma care poate schimba lumea.

“Nelson Rolihlahla Mandela, citat despre educatie”

 

Daniel Serbanica,

viitor om de succes, impreuna cu dumneavoastra!

Daniel Serbanica

Daniel Serbanica

Pregatire personala prin studiu de manuale dezvoltare personala, tehnici de vanzare si comunicare.

More Posts - Website

Citit de 3,126 ori.
  1. July 2nd, 2012 at 12:44 | #1

    Este foarte interesant articolul, de-abia astept sa vad continuarea. Eu mai citesc cateodata astfel de carti despre succes: este greu sa desprinzi ceea ce functioneaza pentru tine si ce nu – efectele nu se vad imediat si aparent (pe o perioada scurta) nu exista. Dar cred ca in mod sigur legile succesului aplicate in viata ta, te duc (pe termen lung) catre bunastarea ta si a celor apropiati tie. Astfel de comportament in viata creaza un caracter placut si face omul din fata ta sa fie de incredere. Pe de alta partea vei gasi curand si altii asemenea tie, cu care poti construi succesul, precum si vei sti cum sa te comporti cu cei care nu te merita.

    Felicitari ca te implici intr-o astfel de actiune de `educatie publica` este foarte laudabil.

    Din partea mea ai tot suportul: succes! Mihai.

  1. No trackbacks yet.