Home > Pregatire si specializare > Trebuie sa reusim in viata! (b)

Trebuie sa reusim in viata! (b)

Trebuie sa reusim in viata!

Trebuie sa reusim in viata! Insa cum, toti?

 Succesul se invata – partea 2

 

MOTTO:

Viata de ratat este atat de mizerabila, atat de lipsita de orizont si de satisfactii, incat nici un efort nu e prea mare pentru a o evita.

 

a. –  Catre culmile succeselor!

In acest serial ”Succesul se invata!“, vom diseca multe componente ale personalitatii noastre care contribuie la formarea unui destin fericit si a unei vieti de succes. Cu aceasta ocazie, vom descoperi ca nu suntem un simplu nume din calendar, nici o schita astrologica sau alte nebunii de genul acesta. Vom descoperi ca suntem oameni complecsi, cu personalitati bine conturate si perfectionabile. Cu cat ne perfectionam mai mult personalitatea, cu atat ne schimbam in bine destinul personal si cel de grup mai mic (familie) sau mai mare (macrogrupuri).

Daca unele notiuni de psihologie vi se par greoaie, nu va opriti la ele! Le veti intelege una cate una, pe masura ce le vom analiza. Avem tot interesul sa ne cladim personalitati puternice, de invingatori, nu-i asa?

In fine, mai procurati-va o agenda de circa 300 de pagini, pe care sa scrieti Cartea succesului meu! Aceasta agenda ne poate invata si determina sa traim fericiti chiar si in conditii grele. Vom vedea ulterior ca este un instrument strict necesar pentru asigurarea unei vieti fericite.

Deci…inainte si in sus, catre culmile succeselor, dragi prieteni!

 

b. –  Trebuie sa reusesc in viata!

Draga prietene, scrie aceasta propozitie pe prima pagina a cartii succesului tau! Scrie-o si ne vom lamuri de ce esti obligat sa reusesti in viata, sa nu traiesti de azi pe maine, la periferia societatii! Ai scris-o? In regula! Pune pixul jos si cugeta pe indelete de ce vrei sa invingi, sa fii o persoana de succes si nu un anonim care-si taraste zilele in slujbe mizere, prost platite si lipsite de satisfactii, care tremura la gandul somajului ori a iesirilor nervoase ale patronului (sefului) sau a saraciei care-l strange de gat, al carui orizont este atat de limitat, incat nu-si permite sa viseze altceva decat un blid de mancare, o bere, un meci de fotbal. Acesta e ratatul cu care nu trebuie sa semeni nici macar in vis. Vrei sa semeni cu el ori iti doresti altceva, mai luminos, mai omenesc, mai demn? Vrei sa fii o persoana respectata de cei din jur pentru calitatile si faptele tale? Vrei sa ai o pozitie sociala de invidiat? Vrei sa fii liber, stapan pe propriul destin, sa nu-ti sufle nimeni in ciorba? Vrei sa fii iubit (iubita, in cazul femeilor) pentru ceea ce esti dar mai cu seama pentru ceea ce faci? Vrei sa ai o stare materiala infloritoare care sa-ti asigure independenta economica, sa-ti permita satisfacerea unor dorinte omenesti normale? Vrei sa calatoresti, sa cunosti lumea, sa te bucuri de ea ca si cum ar fi numai a ta? Vrei sa te scalzi in gloria de om public, intr-un domeniu anume (politica, administratie, cultura etc)? Vrei sa faci o cariera profesionala, artistica, politica, culturala, sportiva etc? Vrei…

Cate nu vrea omul, mai ales daca e inca tanar, inca necalcat in picioare de nedreptatile societatii in care s-a nascut. E normal ca si tu sa vrei multe. Anormal ar fi sa nu-ti doresti mare lucru, sa te multumesti cu putin, cu o viata cenusie, robotica. Mai multe religii practica regula Multumeste-te cu putin! dar Omenirea n-a progresat prin religii. Din contra, progresul si civilizatia s-au obtinut in confruntarea dura cu ignoranta mistica. Daca nu ar fi existat oameni curiosi, care sa fi dorit sa cunoasca mai mult si sa-si asume riscurile cunoasterii, Omenirea ar fi tremurat de frig si de foame, prin grote. Daca n-ar fi existat idealisti si perfectionisti care sa fi dorit sa obtina mai mult, cu un efort mai mic, progresul tehnic ar fi fost imposibil. Desigur, acest progres a fost influentat si de dorinta unor personae de a obtine castiguri mai mari dar aceasta nu este regula. Creatorul de nou si de civilizatie poate fi impulsionat in munca sa de o multitudine de motive, cum ar fi: curiozitatea, dorinta de descoperire, dorinta de glorie, pasiunea creatoare, interesul material. Tendinta scriitorilor capitalisti de a reduce toate motivele la unul singur, interesul material, este gresita; o societate fara idealisti si curiosi seamana ingrozitor cu jungla.

Cugeta, prietene, dar nu scrie inca nimic! Intreaba-te daca n-ar fi bine sa traim doua vieti? In prima, sa castigam experienta, in a doua, sa traim cat mai bine, pe baza experientei acumulate. Din pacate, o astfel de viata nu e posibila. Traim o singura data si destul de putin. Din aceasta cauza, trebuie sa ne organizam viata in asa fel, incat s-o traim cat mai bine. In caz contrar, la intalnirea ”damei in negru”, vom regreta ca n-am apucat sa ne traim viata cum am fi dorit, cum am visat, poate.

Cugeta, prietene, cugeta! Trece-ti prin memorie vietile oamenilor de succes pe care i-ai cunoscut personal, din carti, din filme etc! Marii exploratori care au strabatut planeta in lung si-n lat, facandu-ne-o cunoscuta. Dezlegatorii misterelor istoriei omenesti. Inventatorii si inovatorii care ne-au imbracat, ne-au incaltat, ne-au invatat sa facem case, ne-au oferit autoturisme, telefoane, aparate radio si televiziune, internet etc. Sportivii care au ridicat, an dupa an, stachetele performantelor fintei umane. Scriitorii care ne-au incantat sufletele cu produsele imaginatiei lor, care ne-au oferit modele de eroi cu care am vrea sa semanam (nu-i incadrez in categoria scriitori pe cei care au dezvoltat latura negativa din oameni). Artistii de teatru sau film, muzicienii, cantaretii, artistii plastici, artizanii… O, mare e comunitatea creatorilor, descoperitorilor, civilizatorilor Omenirii! Fiecare om poate patrunde in ea pentru a trai viata din plin. E un motiv serios sa patrunzi si tu amice? Este. Atunci scrie! Vreau sa fac parte din comunitatea creatorilor de bine, de frumos, de civilizatie, de viitor, pentru a trai viata din plin, la cea mai inalta tensiune. Vreau sa ard ca o flacara vie, sa nu ma plictisesc niciodata. Vreau sa devin…Numai tu stii ce vrei sa ajungi in viata, fapt pentru care ti-am lasat spatiu liber pentru a-ti scrie denumirea profesiei sau meseriei pe care ti-ai ales-o.

Daca n-ai citit suficient, daca n-ai un nivel de cultura corespunzator, n-ai modele de creatori cu care ai vrea sa semeni. Specialistii in arte martiale, luptatorii de K1, wrestling, sportivii si cantaretii pe care ti-i ofera mass media sunt exemple saracacioase. In plus, daca n-ar exista creatorii de valori de intrebuintare, artistii, cantaretii, sportivii si chiar scriitorii n-ar avea din ce trai, n-ar putea castiga sumele imense despre care ai auzit din zvon public ori din dezvaluirile mass mediei. Iata de ce mult mai sigur pentru reusita este domeniul creatiei de bunuri materiale sau al circulatiei de marfuri si bani (comert si finante). Daca n-ai citit destul, pune mana si citeste, caci personalitatea ta se va intari prin cunoasterea a sute de modele de eroi adevarati, care au infruntat frigul polar ori arsita desertului, care au facut nopti albe pentru a inventa bunurile de confort modern, care si-au riscat viata in experiente uluitoare (unii au si murit), care au cucerit spatiul planetar si extraterestru! De la acesti eroi adevarati vei castiga intelepciune, curaj, curiozitate, tenacitate… Multi iti vor tansfera pe nesimtite idealurile lor, caci aceasta este legea progresului. N-o spun din carti. Am simtit-o personal mai ales in ultimii 2 ani.

De ce te-am indemnat sa treci in revista modelele de oameni de succes? Ti-am dat un branci catre dorinta normala, omeneasca de a trai si tu ca ei, de a lupta pentru glorie sau avere, pentru un ideal, nu de azi pe maine, ca un animal fara constiinta si sentimente. Modelele de oameni exceptionali, receptate prin citit, vizionare de filme sau direct, din viata, patrund in creier, provocand reactii pozitive, mobilizandu-ne in mod inconstient pe calea succesului. Ele actioneaza prin sentimentul placerii, ca o forta invizibila, asupra intregii noastre personalitati. Dupa cum ati constatat si singuri, tot ce ne place ne mobilizeaza, ne face sa nu simtim greutatile si suferintele. Ceea ce facem din placere facem usor, in gluma parca.

E timpul sa scrii din nou, amice. Scrie! Vreau sa traiesc la fel ca…….., sa calatoresc, sa descopar, sa cercetez, sa cladesc o mare firma comerciala ca……, sa depasesc pe omul public cutare, sa fac cutare lucru etc. Poti scrie orice doresti. Nimeni nu te opreste sa visezi, sa te inchipui asemenea oricarui personaj cunoscut din viata, literatura, filme etc. Participi la un joc al sufletului si ratiunii, joc pe care-l vei intelege curand. Scrie, scrie! Scrie-ti dorintele si idealurile, visele si aspiratiile! De ce trebuie sa le scrii? Deoarece societatea in care traiesti ti-a adormit dorintele, visele, idealurile si aspiratiile, prin mizeriile ei fizice si morale. O parte ingrijorator de mare a natiunii noastre nu mai viseaza nimic, nu mai crede in nimic, nu mai spera nimic. Vegeteaza, traieste robotic, astamparandu-si numai chemarile instinctuale (foamea, apetitul sexual, dorinta de siguranta etc.). Daca vrei sa devii un om de succes, trebuie sa destepti in tine visele, sperantele, dorintele de reusita. Nu-ti face probleme daca unele dintre ele iti par hazardante, irealizabile, prea indepartate de tine! Aproape toate se pot implini. Cine ar fi crezut ca un om cu doua clase primare, T.A. Edison, va inventa becul electric? Cine a banuit ca un olar analfabet, Palissy, va descoperi secretul portelanului, ascuns cu gelozie de chinezi? Cati muncitori portuari i-au dat marinarului John Griffich o sansa de a ajunge marele scriitor Jack London? Si exemplele ar putea continua. Drumul succesului se deschide in fata celor care vor, doresc, spera, cred ca vor reusi! Daca nu visezi nimic, nu obtii nimic!

Viata omeneasca e drumul intre lumina si umbra (in unele cazuri, chiar intuneric). Priveste in jurul tau si vezi oamenii cenusii, din umbra, ratatii, neimplinitii ! Priveste-i, studiaza-i si intreaba-te daca ai vrea sa traiesti ca ei! Ai vrea sa fii sarac si umil, sa te jigneasca cei puternici iar tu sa pleci mereu capul? Ai vrea ca, in fiecare dimineata, sa te trezesti fara chef, sa te duci la un loc de munca unde nu te trage inima, sa muncesti in sila, de frica sau pentru ca n-ai incotro? Ai vrea sa te zbati in saracie, sa-ti dramuiesti ultima letcaie, sa-ti refuzi mereu cele mai simple placeri omenesti, sa privesti cu jind la cei care-si permit sa traiasca viata din plin? Ai vrea sa fii condus de persoane pe care le simti sau chiar le stii inferioare tie din punct de vedere intelectual si moral? Ai vrea sa-ti pierzi iubita viselor tale, deoarece femeile prefera intotdeauna invingatorii? Ai vrea sa ajungi in pozitia in care parerea ta sa nu conteze, caci nimeni nu-ti va da dreptul la cuvant, nimeni nu te va asculta, nimeni nu te va lua in serios? Ai vrea sa te otravesti in propria neputinta, in fata nedreptatilor care ti se fac? Ai vrea sa simti invidia pentru cei care au reusit sa ajunga intr-o pozitie superioara tie, desi au avut mai putine sanse? Ai vrea…?

Nu-ti place viata cenusie, de infrant. Nici unui om normal nu-i place. Si totusi, majoritatea romanilor traiesc vieti de infranti si se drogheaza cu placeri marunte (o bere, o sueta, sex etc) pentru a uita ori pentru a-si crea senzatia ca realitatea nu e chiar atat de trista. Cum spunea unul dintre acesti infranti, intr-o marturisire sincera de acum cativa ani: In fiecare zi ma mint ca traiesc altfel decat traiesc. Ma intreb, insa, cat ma voi mai putea minti. E trist cand esti obligat sa te minti, e cumplit cand nu traiesti asa cum ai fi vrut. Vei invata insa cum sa-ti cuceresti dreptul de a trai omeneste, dupa propria vointa, in deplin acord cu visele tale ascunse, atat de ascunse incat nu le-ai spus niciodata nimanui, de frica ca ar putea rade de tine. Daca ai samanta de om in tine scrie : Eu nu voi fi niciodata infrant! Imi voi indeplini toate visele cu orice efort sau risc! Voi trai in lumina, asa cum visez si cum vreau!

            E ora 3 dimineata, somnul ma incearca dar voi termina acest articol. Stii de ce? Deoarece ma calesc si eu in omeneasca lege a imperativului trebuie. In aceasta lege te vei cali si tu, astfel ca vei uimi pe cei din jur cu puterea ta creatoare, cu ”fanatismul” tau (citeste tenacitate in loc de fanatism!), cu succesul tau. Ai inceput sa intelegi de ce am denumit acest capitol ”Trebuie sa reusim in viata!” Ai descoperit singur argumentele, cugetand. Sa le sintetizam pentru a le retine cu usurinta:

1-    Suntem absolut siguri ca traim o singura viata. Ipoteza altei vieti (reincarnare) sau a vietii de dupa moarte (varianta religioasa) nu ne incalzeste cu nimic. Chiar daca s-ar adeveri, n-ar justifica si n-ar compensa mizeriile din viata de care suntem siguri. Cu atat mai mult, daca nu avem la dispozitie alta viata, suntem obligati s-o traim bine pe aceasta, sa nu avem ce regreta in pragul mortii.

2-    Viata de succes nu e o imposibilitate sau ceva dificil de obtinut. Ea se invata. E drept ca se invata mai greu decat viata de ratat, deoarece climatul social din tara predispune la esec, la ratare, la trai de pe azi pe maine. Primul pas catre succes il constituie dorinta de a-l avea, visul ca l-am obtinut, speranta ca-l vom atinge neaparat, credinta ca ne-am nascut pentru a invinge orice obstacol dintre noi si reusita. Cine nu crede, nu doreste si nu viseaza, nu poate porni pe drumul invingatorilor.

3-    Viata de ratat este atat de mizerabila, atat de lipsita de orizont si de satisfactii, incat nici un efort nu e prea mare pentru a o evita. La o analiza atenta si rece, vei descoperi ca viata de ratat se deosebeste foarte putin de viata unui animal. Daca te-ai nascut om, esti obligat sa reusesti, sa faci toate eforturile posibile pentru a atinge succesul. Organismul uman este inzestrat exceptional pentru a invinge orice piedica psihica si fizica, insa societatea nu ne-a invatat sa-l folosim la intreaga capacitate. De acum incolo, il vom folosi cu maxim de randament, ”exploatandu-l” fara mila.

De ce trebuie sa reusim in viata? Trebuie sa reusim neaparat deoarece numai astfel putem trai viata din plin, ii putem gusta toate placerile fizice si intelectuale, ne putem simti bine, ne putem simti oameni intregi.

Trebuie sa reusim in viata! Trebuie sa reusim! Trebuie!

Bine ai venit, amice, in imperiul lui trebuie! Aici se calesc oamenii de succes! Sacrificiile nu sunt prea mari, insa recompensele intrec in splendoare tot ce am imaginat noi pana acum. Ne vom convinge singuri.

 

c. –  Doua povesti moralizatoare.

 

1-    Un exemplu de succes care demonstreaza ca handicapurile fizice nu exclud oamenii de la succes si fericire.

 

D.G. s-a nascut cu un handicap (un picior mai scurt) si, pana la varsta tineretii, a adunat in suflet multa amaraciune, disperare, lipsa de incredere in el si-n oameni. Porecla din timpul copilariei, Sontorogul, dispretul fratilor proprii si a copiilor de varsta lui precum si raceala parintilor fata de el erau dezastruoase. Si era numai inceputul calvarului. A ajuns la adolescenta, perioada foarte sensibila din viata fiecarui om. Tanjea dupa simpatie, afectiune, amicitie si dragoste. Handicapul il excludea aproape automat de la implinirea viselor sale. Nu putea participa la petrecerile adolescentilor de aceeasi varsta, nu se putea apropia de o fata, nu stia ce va face in viata. A dat peste cateva carti de arta succesului in viata si le-a sorbit cu nesat. S-a apucat de o meserie banoasa, a invatat-o bine, incat a ajuns mester solicitat de toata lumea. A capatat incredere in el insusi, a inceput sa mearga mai drept si a avut curajul sa participle la petreceri. Cand si-a gasit si perechea potrivita, a atins culmea fericirii. Si-au cumparat o casa si au inceput viata in doi. Cati oameni din Romania ajung la deplina multumire de viata?

 

2-    Povestea broscutelor

A fost odata un grup de broscute care voiau sa se ia la intrecere. Telul lor era sa ajunga in virful unui turn foarte inalt.
Se adunasera deja multi spectatori pentru a urmari cursa si a le incuraja pe broscute.
Cursa urma sa inceapa. Totusi, nici unul dintre spectatori nu credea ca vreuna din broscute va reusi sa ajunga in virful turnului. Se auzeau exclamatii de genul: “Oh, ce obositor! Nu vor reusi niciodata sa ajunga sus!” sau “Nici nu au cum sa reuseasca, turnul este mult prea inalt!“
Broscutele incepura se abandoneze cu exceptia uneia singure, care se catara vioaie mai departe.
Spectatorii continuau sa strige: “E mult prea obositor! Nu va putea nimeni sa ajunga sus!“
Tot mai multe broscute se resemnau si abandonau. Doar una singura se catara consecvent mai departe. Nu voia cu nici un chip sa abandoneze.
In final renuntasera toate, cu exceptia acelei broscute, care cu o imensa ambitie si rezistenta reusi sa ajunga singura in virful turnului.
Dupa aceea, toate celelalte broscute si toti spectatorii au vrut sa afle cum a reusit broscuta sa ajunga totusi in virf, dupa ce toate celelalte se vazusera nevoite sa abandoneze cursa.
Unul dintre spectatori se duse la broscuta s-o intrebe cum de a reusit sa faca un efort atat de mare si sa ajunga in varful turnului.
Asa se afla ca… broscuta invingatoare era surda!

Morala: Daca doresti cu putere sa-ti indeplinesti visele, poti sa alegi sa devii surd la sugestiile negative venite din partea celor din jur.

 

 

 Daniel Serbanica,

Viitor om de succes impreuna cu dumneavoastra!

Daniel Serbanica

Daniel Serbanica

Pregatire personala prin studiu de manuale dezvoltare personala, tehnici de vanzare si comunicare.

More Posts - Website

Citit de 4,441 ori.
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.