Home > Pregatire si specializare > Sunt Om stapan pe viata mea ! (d)

Sunt Om stapan pe viata mea ! (d)

Sunt om stapan pe viata mea! (comutatorul psihic din creierul nostru)

Comutatorul psihic din creierul nostru

Succesul se invata!  – partea 4

 

 

Sunt Om stapan pe viata mea !

      

MOTTO:

Cine se cunoaste pe sine cat mai bine are mai multe sanse de reusita in viata.”

 

            Draga prietene, scrie si acest titlu in Cartea succesului tau! Iti voi demonstra ca reflecta un adevar de care n-ai fost constient. Un adevar care te va elibera din lanturile sclaviei psihice. Un adevar care iti va reda calitatea de om adevarat, de om intreg. Primitivii au inventat zei buni si rai, de care sa te temi, pe care sa-i invoci in fel si chip, limitandu-ti, prin acest procedeu, manifestarile propriei personalitati. Societatea in care te-ai nascut ti-a legat de picioare tone de plumb, pe care le tarasti prin viata fara sa-ti dai seama. Acest balast primit de la societate e format din conceptii, deprinderi, complexe psihice si conveniente contrare succesului personal si national. Frica, slugarnicia, lasitatea, pizma (invidia), lenea de gandire si actiune, pesimismul, dezangajarea personala si de grup, rutina, frica de nou si schimbare precum si multe alte trasaturi negative de personalitate te impiedica sa mergi drept catre tinta, catre succesul tau. Vom invata impreuna sa scapam de ele. Inainte de aceasta, trebuie sa intelegem relatia dintre om si”zeii”sai ocrotitori. Cine se cunoaste pe sine cat mai bine are mai multe sanse de reusita in viata. Sa incepem, deci, cunoasterea de la ”superomenescul” din oameni si din afara lor!

 

A.   Comutatorul psihic din creierul nostru.

Dragi prieteni cititori, in urmatoarele capitole va voi dezvalui cea mai puternica ”vrajitorie” din arta succesului – sugestia si autosugestia. Ele sunt principalele instrumente cu care un creier este programat catre succes ori, dimpotriva, catre esec. Sunteti de acord cu mine ca sediul principalelor noastre activitati (gandire, imaginatie, afectivitate, vorbire, actiune) se afla in creier? Cu ce ganditi cam ce succese vreti si cum le veti dobandi? Cu creierul!

Cu ce imaginati cum vor arata acele succese? Cu creierul!

Cu ce produceti sentimente pozitive (speranta, incredere, curaj etc.) sau, dimpotriva, negative (ura, teama etc.)? Cu creierul si nu cu inima, cum se credea in vechime.

Cu ce va modelati vorbirea? Cu creierul!

Cu ce va mobilizati la orice fel de actiune (studiu, munca, distractie)? Cu creierul.

Cu ce va infranati impulsuri negative, cum ar fi explozii de violenta, nervozitate, delasare etc.? Cu creierul!

Concluzia? Creierul conduce intregul organism. In interiorul sau se afla un fel de comutator psihic, cu cel putin trei pozitii: succes, neutru si esec. Pe ce pozitie vreti sa-l fixam? Desigur, majoritatea vreti sa functioneze mereu pe pozitia  succes si dorinta dumneavoastra e normala. Anormal ar fi sa ne complacem cu creierul programat in pozitia esec. Din pacate, cam multi oameni traiesc astfel, trecand dintr-un esec in altul si plangandu-si nedreptatea sortii. Bietii de ei nu stiu ca majoritatea relelor de care sufera sunt produse de o programare mental negativa. Noi vom invata sa ne programam creierele catre directia pozitiva, catre succese.

Va propun sa analizam cateva exemple, pentru a intelege cum functioneaza mecanismele psihice din creierul nostru. In copilarie, va jucati mergand pe sinele de tren, o anumita distanta. Initial, faceati numai cativa pasi tremuranzi si cadeati. In sinea dumneavoastra, credeati ca nu puteti face mai multi, va concentrati in mod constient sa va depasiti limita si cadeati. Dupa mai multe exersari, ati ajuns sa mergeti zeci de metri, fara a sovai. Ce s-a intamplat cu dumneavoastra? Ati devenit alt om? Nu! In creierul dumneavoastra s-a format un reflex conditionat, compus din mai multi centri nervosi care coordonau gandirea, imaginatia, sentimentele si grupele de muschi care participau la mersul pe sina. Toate colaborau in perfecta ordine, astfel ca mergeati destinsi. Ochii apreciau exact pozitia sinei si-o transmiteau creierului. Cativa centri nervosi din creier, invatati deja din experientele anterioare, va spuneau ca puteti pasi fara grija, cu incredere in succes, va anihilau frica de esec si va dadeau incredere in fortele proprii. Alti centri nervosi, ai echilibrului si ai mersului, dadeau comenzi muschilor, sa nu se crispeze prea tare, ci sa actioneze degajat. Toate aceste reflexe conditionate, formate in timp, prin exersare, formau un tot unitar, denumit stereotip dinamic. Chiar si acum, maturi fiind, puteti pasi pe o sina, cam in acelasi stil, fara frica de a cadea. De ce? Deoarece in creierul dumneavoastra s-a format un complex  de reflexe conditionate care nu dispare mult timp (un stereotip dinamic).

 

Sa mai luam un exemplu, mersul pe bicicleta! Nici un om nu se naste cu un reflex natural de a merge pe bicicleta. Toti invata acest sport, mai rapid sau mai incet. Va amintiti cum ati invatat dumneavoastra?  Ati invatat prin incercari repetate, cu mai multe cazaturi (esecuri), pana ce ati reusit sa pedalati fericiti si siguri, semn ca ati atins succesul. Acest exemplu din sport poate fi extins la orice activitate intelectuala sau fizica, pe care vreti s-o insusiti si s-o practicati cu succes.

De exemplu, va vine idea ca ati putea deschide un mic magazin comercial. Gandirea si imaginatia persoanelor educate in spiritual esecului vor functiona negativ si prapastios, cam in stilul : N-am mai facut niciodata asa ceva. Cat de complicat este! Precis ca n-o sa reusesc. Ce ma fac daca incerc si pierd banii investiti? Voi suporta pierderea materiala si vor rade oamenii de mine, etc. Cum gandeste un om educat in spiritul succesului, asa cum veti deveni dumneavoastra, dupa studierea acestui serial? Daca alte persoane, chiar mai slab pregatite decat mine, au obtinut succes in aceasta directie, eu de ce nu as reusi? Mai mult ca sigur, voi reusi! Ia sa pun  eu mana pe hartie si pix, sa calculez cum sa fac treaba, incat sa obtin succes!

 

Vedeti cat de importanta este pozitia comutatorului din creier? Daca e pusa in pozitia succes, obtinem succesul aproape intotdeauna. Daca e fixat pe esec, ne taram zilele si nu intelegem de ce nu reusim in majoritatea actiunilor noastre. Noi vom invata sa ramanem mereu comutati pe pozitia succes, in toate activitatile vitale, incepand de la invatatura si pana la dragoste. Ei! Va revoltati dumneavoastra, cum sa programezi iubirea? Foarte simplu, amicii mei cititori. In adolescenta, majoritatea persoanelor sunt timide, au creierele comutate pe esec si teama de esec. Din aceasta cauza, deseori, adolescentii si adolescentele care se simpatizeaza si ar putea deveni iubiti trec unii pe langa altii. Numai cei puternici psihic au curajul sa intinda mana si sa spuna : Vino, iubire!

 

Va propun sa analizam si un exemplu din viata obisnuita, pe care il puteti trai fiecare, din cauza unor farse ori a unui ghinion. Dis de dimineata, va treziti bine dispus, cu mare pofta de viata si cu inima cantand de placerile pe care anticipati ca le veti trai in timpul zilei. Sunteti calm, bine dispus, sigur pe dumneavoastra si optimist. Nu va doare nimic, va simtiti excelent, in deplinatatea fortelor vitale. Deci, sunteti programat perfect pentru o zi plina de succese. In timp ce va deplasati catre serviciu, intalniti o persoana in care aveti deplina incredere. Dupa salutul de rigoare, aceasta, inselata de o aparenta sau dornica sa va faca o farsa, va intreaba: Te simti rau? Arati cam palid si ai cearcane la ochi. Dumneavoastra ii raspundeti de pe pozitia pe care ati simtit-o dimineata: Ma simt excelent, nu sufar de nimic. Dupa ce va despartiti, constatati ca o usoara neliniste s-a strecurat in sufletul dumneavoastra, daca nu sunteti educat sa respingeti sugestiile negative. Cand ajungeti la serviciu, un coleg simpatizat (deci, de incredere), face aceeasi remarca: Esti cam palid. Ti-e rau? Sentimentul de angoasa din sufletul dumneavoastra se accentueaza, mai ales daca sunteti foarte sugestionabil. Chiar incepeti sa simtiti disconfort psihic si o mica stare de rau. Dati o fuga la baie si va priviti in oglinda. Ce vedeti? Aproape sigur, daca n-ati fost informat despre ”comutatorul din creier”, vedeti ca sunteti palid, cum vi s-a spus. Incepeti sa tremurati, va faceti ganduri negre, vi se pare ca va doare ba una, ba alta. Toata programarea mentala pozitiva cu care v-ati trezit dimineata s-a imprastiat.

De ce? Deoarece doua persoane in care aveti incredere (deci, va pot sugestiona) au influentat comutatorul din creier si l-au miscat catre pozitia esec, boala, suferinta. Nu l-au rotit complet, cu 180 de grade, dar l-au miscat destul sa va simtiti rau.

Dragi cititori, probabil, fiecare dintre dumneavoastra a trait cel putin o experienta de acest fel, in care starea de psihic a oscilat functie de sugestiile care au mutat comutatorul din creier. Desigur, ati trait si reversul acestora, datorita mutarii comutatorului de la negativ catre pozitiv. Iata un exemplu tipic, foarte folositor pentru viata si activitatea dumneavoastra. Simtiti o usoara indispozitie psihica sau fizica si credeti ca e vorba de o boala, poate chiar grava. Deja, comutatorul din creier se indreapta catre sectorul negativ. Va decideti sa mergeti la un medic bun, in care aveti deplina incredere. Va faceti analizele prescrise si va prezentati in fata doctorului. Acesta studiaza linistit rezultatele analizelor si sopteste bun, bun, foarte bun, excelent! Dupa aceasta, va anunta, pe un ton bland si sigur: Sunteti perfect sanatos. Inca din clipa in care medicul rostea cuvintele  bun, foarte bun etc., comutatorul din creierul dumneavoastra oscila de la negativ catre neutru si pozitiv. In momentul in care v-a spus ca sunteti perfect sanatos, indicatorul s-a stabilizat in pozitia pozitiv (succes) si s-a fixat acolo. Muntele de griji a cazut din carca dumneavoastra, astfel ca iesiti din spital cu sufletul cantand de bucurie ca sunteti perfect sanatos. Chiar daca vremea de afara e urata, vi se pare frumoasa, pentru ca ati scapat de apasarea psihica, de frica de boala.

 

In concluzie la acest capitol, esecurile si succesele din viata noastra depind de un fel de comutator psihic, care oscileaza functie de mai multi factori pe care ii vom invata in acest serial. Daca am fi fost roboti, treaba ar fi fost foarte simpla: am fixa comutatorul pe pozitiv si am obtine numai succese. Noi, insa, suntem cele mai complexe fiinte de pe aceasta planeta, adica oameni.

Comutatoarele noastre sunt formate din multe mecanisme psihice, actionate de o multitudine de factori din care exemplific doar cativa:

  1. Sugestiile pozitive sau negative facute de alte persoane ne influenteaza pozitiv (succes) sau negativ (esec). In exemplul cu medicul care v-a anuntat ca sunteti perfect sanatos, comutatorul s-a rotit din plaja negativa (grija, teama de boala etc.), in plaja pozitiva (credinta ca sunteti sanatosi, bucuria, usurarea, siguranta etc.).
  2. Autosugestiile pozitive si negative, generate de propriul creier, in mod inconstient si involuntar sau, dimpotriva, in mod contient si voluntar, influenteaza decisiv succesele ori esecurile noastre. De exemplu, sunteti o persoana sensibila si asistati la un groaznic accident, cu multi morti si raniti. Care este reactia dumneavoastra autosugestiva? In mod inconstient si involuntar, va autosugestionati negativ, fapt pentru care, cel putin in ziua respectiva, nu mai ganditi si nu mai actionati la intreaga dumneavoastra capacitate. Ca urmare, acul indicator al comutatorului psihic va oscila intre neutru si negativ, rezultatele muncii dumneavoastra vor fi slabe sau veti suferi esecuri. Dimpotriva, daca asistati la un eveniment fericit, care va bine dispune teribil, comutatorul se va misca, inconstient si involuntar, catre plaja pozitiva, producandu-va o stare psihica propice obtinerii de succese. Starile de spirit din care se nasc succesele sau esecurile pot fi produse si in mod constient-voluntar. Noi vom invata sa ne producem in mod contient si voluntar numai stari de spirit favorabile obtinerii succeselor.
  3. Unele evenimente exterioare produc stari de spirit propice succeselor sau, dimpotriva, esecurilor. De exemplu, la primirea unei vesti bune (succes la un examen, un castig material neasteptat, o lauda sau alta recompensa morala etc.), creierul nostru se lumineaza, prinde aripi, dezvolta imaginatia creatoare si increderea in succese. Dimpotriva, o veste neplacuta sau chiar groaznica ne blocheaza creierul cu emotii negative, indreptand comutatorul psihic catre plaja esecurilor. Noi vom invata sa stapanim in mod voluntar comutatorul psihic, interzicandu-i sa se miste catre plaja esecurilor chiar si in fata celor mai groaznice stiri. Din aceasta pozitie, de stapani pe comutatorul psihic, vom gandi calmi si cu intelepciune, vom analiza situatia neplacuta si vom gasi mijloace de a o indeparta din viata noastra.
  4. Particularitatile psihice personale ne predispun la succese ori esecuri. Noi vom invata sa ne modelam psihicul pentru a obtine cat mai multe succese.

 

Deocamdata, nu cunoasteti metodele complexe pentru a stabiliza comutatorul psihic pe plaja pozitiva. Le vom cunoaste si insusi pe parcursul acestui serial de arta succesului. Pana atunci, va sugerez urmatoarele:

  • Ori de cate ori constatati ca starea dumneavoastra de spirit se indreapta catre negativ, fortati-o sa se pastreze pe plaja pozitiva, cu judecati constiente, ca in exemplele urmatoare!
  1. Daca simtiti ca va cuprinde ingrijorarea dintr-o anumita cauza, alungati-o din sufletul dumneavoastra!  Spuneti-va ca ingrijorarea nu are temei, deoarece problema care va ingrijoreaza se va rezolva in favoarea dumneavoastra! Amintiti-va ca, in stare de ingrijorare, nu judecati calm si, deci, nu gasiti cele mai potrivite metode de a-i combate cauzele! Amintiti-va de alte persoane, adevarate sau eroi din carti si filme, care au trecut prin situatii similare si nu s-au lasat doborati de ingrijorare, ci au cautat si au gasit leacuri impotriva ei (solutii de rezolvare)! Daca nu combateti ingrijorarea, ea poate evolua catre teama si disperare, sentimente foarte negative, care va reduc fortele psihice, va scad capacitatea de a gandi, a imagina si a actiona creator, pozitiv, catre directia succeselor.
  2.    Daca simtiti un impuls catre delasare si lene, spuneti-va cat mai hotarat cu putinta: Acul indicator trebuie sa se miste catre dreapta, catre plaja pozitiva, plina de succese si bucurii! Nu-mi place sa lenevesc. Imi place sa invat, sa cunosc, sa muncesc, sa actionez. Deci, la munca baiete!
  3.    Daca va incearca alte impulsuri negative, ca de pilda, de a savarsi fapte imorale sau ilegale (betii, furturi, violente etc.), amintiti-va de acul indicator al comutatorului psihic! Nu e bine ce fac! Va spune constiinta dumneavoastra. Ia sa rotim noi comutatorul psihic catre dreapta, catre plaja pozitiva! Ia sa nu fac cutare lucru negativ! Am invins impulsul negativ din mine, acul indicator e pe plaja pozitiva, fapt pentru care voi obtine succese in viata.

Stiu ce ganditi, dragii mei amici cititori. Unele succese aparente se obtin prin fapte imorale si ilegale, ca de exemplu furt, dare si luare de mita, inselaciune, trafic de influenta etc. Acestea nu sunt insa succese adevarate, ci aparente, deoarece, mai devreme sau mai tarziu, intervin Legea si morala, pedepsindu-le. Asta, pe langa suferintele de constiinta ale oamenilor normali, care stiu ca au obtinut un succes pe cai ilegale sau imorale. De ce sa nu aveti dumneavoastra contiinta impacata? De ce sa nu dormiti linistiti, cu un  cuget curat? Sunteti gata sa replicati ca marii hoti din perioada de tranzitie a Romaniei se lafaie in averi si nu-i framanta nici un fel de probleme de contiinta? Eu va asigur ca starea lor psihica, oricat de bogati ar fi, nu este tocmai buna, nici sanatoasa. Se tem ca vor fi descoperiti, se framanta sa se ascunda, isi ineaca starile psihice proaste in alcool, droguri ori promiscuitate sexuala, etc. Va rog sa analizati cazurile de mafioti de tranzitie cunoscute de dumneavoastra si-mi veti da dreptate!

Ca o concluzie la acest punct (c), va atentionez ca principala cale curata si sigura de a face avere este creatia materiala sau intelectuala conforma cu normele de morala si drept.

 

Ce trebuie sa retineti din acest articol?

  1.     Succesele si esecurile din viata noastra depind in buna masura de un fel de comutator psihic din creierul nostru.
  2.     Putem forta acul comutatorului psihic sa stea majoritatea timpului in sectorul (plaja) succeselor (pozitiva), printr-un antrenament adecvat.
  3.     Cand apar necazuri independente de vointa noastra, putem forta indicatorul comutatorului psihic sa ramana pe plaja pozitiva sau neutra, prevenind caderea noastra in esecuri.
  4.     Suntem obligati fata de noi insine si fata de cei dragi sa obtinem cat mai multe succese si cat mai putine esecuri in viata. Ratarea nu are ce cauta in viata nici unui om intreg.

 

B.   Povesti moralizatoare

 1.    Iepurele si ariciul

Intr-o dimineata, iepurele l-a provocat  pe arici la o cursa de un kilometru. Ariciul a acceptat provocarea si intrecerea a inceput. Iepurele a tasnit ca o sageata, a parcurs jumatate de drum si s-a oprit la un strat de morcovi. Dupa ce s-a ospatat, s-a intins la umbra, sa traga un pui de somn. Credea ca ariciul nu va strabate distanta de concurs nici in doua zile. Catre seara,iepurele s-a trezit si a pornit in goana catre punctul de finis. Spre mirarea sa, ariciul il astepta deja acolo.

Ce am inteles eu din aceasta povestioara?

  • De multe ori in viata, persoanele mai putin dotate intelectual, dar inzestrate cu vointa calita, reusesc mai bine decat persoanele inteligente, dar superficiale, cu vointa slaba, dar supusa tentatiilor.
  • Atunci cand ai un obiectiv (scop) de atins, mobilizeaza-ti toata vointa si-l vei atinge chiar daca esti ”arici”.
  • Nu trai niciodata ca un efemer!  Foloseste in fiecare zi formula de autosugestie ”Eu sunt un invingator pe termen lung!”
  • Stabileste-ti scopuri tentante de lunga durata si munceste tenace,  ca ariciul din poveste, pentru a le atinge inaintea ”iepurilor” superficiali si supusi tentatiilor!

 

2.    Focul de paie si focul mocnit

Un foc de paie tresalta vesel si-i spunea unui foc mocnit,  dintr-o buturuga de stejar:

– Vezi ce grozav sunt eu? Dau lumina tuturor, stralucesc pana departe, impresionez pe toata lumea. Pe cand tu abia licaresti…

– Mai vedem noi, ii replica focul mocnit.

Focul de paie s-a stins dupa cateva minute in timp ce focul mocnit arde si acum.

Ce am inteles eu din aceasta mica fabula?

  • Sa nu te lasi niciodata inselat de un foc de paie!
  • Sa-ti pui nadejdea intr-un foc mocnit!
  • Sa inaintezi in viata mai lent dar sigur, ca un foc mocnit!

 

Daniel Serbanica,

Viitor om de succes impreuna cu dumneavoastra.

Daniel Serbanica

Daniel Serbanica

Pregatire personala prin studiu de manuale dezvoltare personala, tehnici de vanzare si comunicare.

More Posts - Website

Citit de 6,072 ori.
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.