Home > Diverse, Pregatire si specializare > Sa facem avere! (i)

Sa facem avere! (i)

Cresterea averii: cum sa facem avere, cine si de ce

Cresterea averii personale: cum sa facem avere, cine si de ce

 

SA FACEM AVERE!

 

MOTTO :

“In tara in care fotbalistii, politicienii, vipistele si bugetarii sunt platiti mai bine decat creatorii, oamenii de afaceri si angajatii din domeniul privat, poporul are mai mult circ decat paine.“

 

1-  AVEREA – necesitate vitala!

 

a.    Cine n-are nevoie de bani?

Dragi amici, imi puteti raspunde la intrebare? Imi puteti arata un miliardar full de bani care isi imparte averea saracilor, bolnavilor, batranilor din azile sau altor categorii de persoane defavorizate? Eu nu cunosc nici unul. La toate solicitarile umanitare, facute prin televiziuni, in sprijinul unor gravi bolnavi sau a unor sinistrati, raspund tot oameni cu venituri mai modeste. Exceptiile de binefacatori din randul oamenilor foarte bogati sunt foarte rare. Traim intr-o lume dominata de zeul ban. In aceasta lume, cei care poseda mult viseaza si se zbat sa obtina si mai mult. Din pacate, in aceasta lume, pe care n-am organizat-o noi, cine are bani poate cumpara tot ce-i pofteste inima. Bogatii pot cumpara nu numai lucruri, ci si fiinte omenesti. Cunoasteti din presa destui batrani si batrane care si-au cumparat sotii si soti tineri, care le-ar fi putut fi nepoti. In extremis, cu bani, se poate cumpara si viata. Ma contrazice cineva? Persoanele care nu au bani de operatii complicate sau de medicamente scumpe mor cu zile. Cei care nu pot plati zdravan transplantul unor organe se prapadesc cu siguranta. Medicamentele si tratamentele de energizare si prelungire a vietii sunt accesibile numai celor cu bani multi.

Bunurile si serviciile specifice vietii moderne ne cer din ce in ce mai multi bani. Alimentele, bauturile si hainele nu se ieftinesc decat in aparenta. Intretinerea, gazele, energia electrica si termica, serviciile telefonice si de internet, apa calda si rece se scumpesc pe fata. Cartile, revistele, spectacolele, filmele si alte mijloace de culturalizare devin tot mai scumpe. Serviciile de alimentative publica, turism si distractii, atat de cautate de tineret si mature, solicita tot mai multi bani. Studiile de calitate, incepand din gradinita si pana la facultate, nu sunt deloc ieftine. Transportul comod, cu motocicleta, autoturismul sau avionul, ne determina sa ne scormonim din nou in buzunare. Cei care sunteti bolnavi stiti cat de mult costa tratamentele si medicamentele. Teoretic, fiecare cetatean are dreptul la concediu de odihna si de refacere a fortelor, in tara sau in strainatate. Pentru a transforma posibilitatea teoretica intr-una practica, e nevoie de bani multi. Statisticile arata ca circa jumatate din cetatenii romani n-au petrecut un singur concediu, in ultimii 22 de ani (cam 8-9 milioane!). N-au vrut sa se relaxeze si sa se distreze ori n-au avut bani? Saracia i-a fortat sa munceasca mai rau ca robii, zi de zi, fara pauza.

Toti avem nevoie de bani, pentru a trai cel putin o viata decenta, daca nu una opulenta, lipsita total de griji materiale. Cei mai carcotasi stramba deja din nas. Auzi ce mare descoperire a facut si Serbanica? Parca eu nu stiu ca am nevoie de cat mai multi bani, pentru a trai mai bine? Posibil ca toti sa stim teoretic ca avem nevoie din ce in ce de mai multi bani, dar nu transformam teoria in fapte concrete, producatoare de bani. Dupa ce vom studia impreuna acest serial, ne vom da seama unde gresim. Un numar destul de redus de persoane, indoctrinate cu teorii mistice sau filosofice care preamaresc virtutile saraciei si ale salbaticiei care deriva din ea, sustin ca nu au nevoie de avere. In realitate si ei cheltuie bani, dar mai putini. Acest serial nu li se adreseaza lor. De asemenea, acest serial nu se adreseaza persoanelor cu un grad foarte scazut de cultura, bestializate de consum de alcool si droguri ori alte vicii care le impiedica sa-si insuseasca si sa aplice regulile producatoare de bogatie.

Ceva cunostinte de psihologie si cateva materiale foarte bine documentate mi-au permis sa incropesc acest serial, sa identific cateva cauze ale saraciei nationale si metodele de combatere a acesteia. Acest material este menit sa loveasca in radacinile profunde ale saraciei personale si nationale si sper sa contribui la scoaterea catorva romani, inclusiv a mea, din grava criza economica in care ne zbatem de mult timp. Nu am pretentia ca este o capodopera dar, pe baza informatiilor stiute de mine, afirm clar ca fiecare persoana cu un nivel mediu de cultura care studiaza acest serial se va imbogati in limitele puterilor si dorintelor sale.

Potrivit stiintelor, fiecare om, de orice rasa, etnie sau sex, poate obtine succes in plan material si spiritual, prin folosirea cu pricepere si tenacitate a zestrei native si invatate, prin exploatarea sanselor si asumarea unor riscuri, prin investitii de inteligenta, creativitate si efort fizic. Soarta (destinul) fiecarui om seamana cu un program de calculator, in care Divinitatea intervine destul de rar, deoarece a inzestrat organismele umane cu mecanisme complexe, cu care acestia isi pot autoperfectiona propriile personalitati, obtinand succes, progres si fericire (puteti studia in paralel si celalt serial “Succesul se invata !“). Darul Divinitatii, zestrea nativa, poate ramane si nefolosit, din cauza ignorantei, lenei sau conditiilor sociale improprii succesului. In astfel de situatii, oamenii traiesc prost, au destine negative si regresive, nu ating succesul nici macar tangential. De regula, ratatii dau vina pe Dumnezeu pentru toate relele care ii lovesc, fara a baga de seama ca primii vinovati sunt ei insisi sau liderii politico-administrativi ai societatii in care traiesc. Stiintele sunt instrumentele supreme cu care oamenii actioneaza asupra lor insisi, asupra naturii si a societatii in care traiesc, determinand destine pozitive, succes, progres si civilizare.

Stiintele care studiaza personalitatea umana individuala si de grup (psihologia, sociologia, medicina, morala, dreptul, etica etc.) demonstreaza, pe baza de argumente imbatabile, ca oamenii nu se nasc egal inzestrati din punct de vedere fizic si psiho-intelectiv, nu invata si nu muncesc in mod egal, nu risca in aceeasi masura, nu sunt ajutati la fel de noroc si nu sunt loviti la fel de ghinion, astfel ca fiecare se ridica la un nivel de succes corespunzator propriei sorti, in domenii diferite (economic, politic, cultural, stiintific, sportiv etc.). Ca urmare, Societatea Umana se structureaza sub forma unor piramide in trepte, cate una pentru fiecare specialitate, fiecare persoana ocupandu-si locul pe care-l merita mai mult sau mai putin. Am folosit expresia “il merita mai mult sau mai putin“, deoarece oamenii necinstiti au dezvoltat un arsenal de metode de reusita pe cai imorale si ilegale, astfel ca legea meritului social si personal este deseori incalcata. Cele mai importante structuri ierarhice dintr-o societate sunt piramidele creator- economica, politico-administrativa (ierarhia de conducere), stiintifica si juridica. Nici o societate umana nu poate progresa in lipsa acestor structuri ierarhice; cand ele nu sunt organizate stiintific ori nu functioneaza corect, societatea progreseaza greoi. Existenta piramidelor ierarhice mentionate asigura fiecarui om posibilitatea de a obtine success in plan economic, politic, stiintific, sportive, artistic, cultural etc. Fiecare om, dupa talentul si efortul propriu, isi poate cizela soarta in directia dorita.

In cei aproape 23 de ani de tranzitie de la socialism la capitalism, averile facute in Romania s-au facut mai ales prin procedee ilegale si imorale, cum ar fi furt din avutul obstesc, coruptie, trafic de influenta, mita, speculatii etc. Astfel de metode nu mai pot continua, din mai multe cauze: averea nationala a fost deja secatuita, populatia saracita nu mai poate fi spoliata, datoria externa este impovaratoare iar numarul persoanelor care lucreaza in sfera productiva este extrem de mic. Ca atare, averile din viitor se pot face mai ales din creatie originala, munca reproductiva, servicii de buna calitate si comert cinstit.

Nimeni nu este predestinat sa ramana sarac toata viata. Fiecare om normal poate castiga mult mai mult decat castiga in mod obisnuit, daca isi insuseste regulile de arta succesului economic intr-un anumit sector si le aplica perseverent. Varsta si nivelul de cultura al persoanei care isi propune sa adune avere au mai putina importanta, deoarece pot fi compensate prin studiu individual si tenacitate in munca. Transformarea unei persoane sarace intr-un creator de avere incepe cu modificarea pozitiva a personalitatii acesteia, modificare ce determina aproape automat schimbarea programului ei vital, din directia negativa in directia pozitiva.

 

b.    De ce ne trebuie avere?

Cele doua structuri ierarhice supreme, de care viata oamenilor depinde in mod hotarator, sunt interconectate, astfel ca progresul din interiorul uneia determina automat progresul celeilalte. Ati ghicit ca e vorba de piramidele economica si stiintifica? Daca n-ar exista stiinte practice, creatia de bunuri si valori din toate ramurile economice ar lipsi, deoarece ignorantii nu stiu sa produca nimic. In lipsa productiei de bunuri si servicii, oamenii n-ar avea ce manca, ce imbraca, cu ce se incalzi, cu ce se deplasa etc. Economia este decisiva pentru fiecare societate si pentru fiecare individ in parte. Ea depinde in mare masura de stiinte, pe care le incita permanent la descoperiri, cu scopul de a le folosi rezultatele pentru obtinerea de noi succese economice (tehnica face parte din stiinte).

Nu credeti ca stiintele si economia sunt determinante pentru viata omeneasca, respectiv, pentru nivelul de trai dintr-o anumita tara? Va rog sa va imaginati cum ar arata o societate care ar avea numai structuri religioase, sportive si administrative (fiscale, politienesti, analitice etc)! Am putea trai? In nici un caz! Cel mai lipsit de logica om poate intelege ca, fara productia de bunuri efectuata de producatori instruiti stiintific, nu avem posibilitati de trai. Imaginea unei societati religioaso-militare de exemplu este salbatica dar, din nefericire pentru neamul nostru, a fost adanc implantata in creierele romanilor. Asa se explica faptul ca, in sondajele de opinii, Biserica si Armata sunt cotate cu maxim de incredere, in ciuda faptului ca nu produc nimic pentru viata, ci consuma din munca producatorilor si prestatorilor de servicii.

Suntem o natiune saraca, deoarece nu cunoastem si nu respectam ierarhiile logic-aratate de viata, ca expresie a vointei divine, respectiv, piramida stiintifico-economica. Dispretuim oamenii de stiinta si creatorii de bunuri sau prestatorii de servicii (agentii imobiliari de pilda), dar adulam sportivii, artistii, politicienii si militarii. In mod normal, cei care asigura viata oamenilor din societate, persoanele din piramida stiintifico-economica, ar trebui sa-si stabileasca singuri sistemul politic si administrativ in care lucreaza. Natiunile care au impus acest principiu au progresat rapid, au asigurat un inalt nivel de cunoastere stiintifica a Lumii si un inalt nivel de trai si civilizatie.

Dupa 1989, de la an la an, a scazut numarul persoanelor care actioneaza direct si indirect pentru mentinerea vietii sociale, concomitent cu cresterea sferei neproductive. Cum sa traim bine oameni buni? Cu ce ne intretinem, daca nu mai producem avere, nu mai producem bunuri si servicii necesare traiului? In socialism, circa 5 milioane de persoane lucrau direct in sfera productiva, in timp ce, actual, numarul acestora nu atinge nici un milion. In socialism, numarul contribuabililor la fondul de pensii era de 4,3 la un pensionar iar acum abia depaseste 0,8. Guvernantii iresponsabili si corupti au crezut ca o natiune poate trai fara creatie si fara munca. Timp de 23 de ani, am supravietuit ca vai de lume, din vanzarea obiectivelor economice rentabile, construite in socialism si din imprumuturi externe, prin care s-au sclavizat generatiile viitoare. Daca nu ne apucam serios si imediat de creatie si munca, marind de patru ori sfera productiva, statul roman, deja falit, va intra in colaps iar pensiile, salariile bugetarilor si alocatiile pentru copii nu se vor mai plati. Oricat de multe taxe si impozite ar smulge Fiscul celor din sfera productiva, tot nu se mai poate sustine o natiune necreatoare.

In acest serial, folosesc notiunea de avere in sens larg, de totalitate a inventiilor, investitiilor, produselor si serviciilor pe care societatea noastra le poate crea si oferi, cu scopul de a trai mai bine. Desigur, toate sunt evaluabile in bani. De exemplu, o simpla jucarie, cubul Rubik, i-a adus inventatorului ei cateva milioane de dolari. La fel, daca plantam cateva hectare cu pomi fructiferi rentabili, investitia devine de cateva zeci de ori mai valoroasa decat cheltuielile facute.

 

c.    Putem trai fara avere?

Misticii sustin, in teorie, faptul ca putem trai fara avere, ca saracia e o virtute generatoare de puteri spirituale, ca e mult mai bine sa ne desavarsim spiritual, prin meditatie si ritualuri (rugaciuni), decat sa muncim pentru a obtine cele necesare unui trai imbelsugat. Cel mai adesea, aceasta conceptie de origine asiatica (hindusa, mai ales) nu este aplicata in practica de propagandistii mistici, de preoti si predicatori. De exemplu, in urma cu cativa ani, dupa moartea unui mare guru predicator al saraciei, din SUA, pe numele sau religios Osho, s-a constatat ca era detinatorul unei averi insemnate, stransa de la naivii pacaliti cu vorbe frumoase.Nu stim cum e in “ceruri“ , unde suntem sfatuiti sa adunam bogatii dar, cu siguranta, aici, pe Pamant avem nevoie de avere pentru a trai, avem nevoie de cat mai multi creatori, producatori si prestatori de servicii utile. Avem nevoie de avere pentru a ne cultiva mintile. Avem nevoie de avere pentru a ne creste copiii sanatosi, culti, creatori. Avem nevoie de avere… Sa invatam s-o facem!

 

d.    Putem progresa fara avere?

Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare, va propun sa aruncam o privire scurta in istoria Umanitatii. Ce constatam? Majoritatea covarsitoare a descoperirilor si inventiilor care au civilizat Omenirea si i-au determinat cresterea nivelului de trai au fost motivate de dorinta oamenilor de a trai mai bine, de a castiga mai mult cu efort mai putin, de a-si asigura toate facilitatile dupa care tanjeste sufletul omenesc. Ei visau hrana de calitate si indestulatoare, imbracaminte comoda si frumoasa, masini cu care sa se deplaseze rapid sau care sa-i scuteasca de eforturi, mijloace de legatura la distanta (telefon, radio, internet etc), bunuri si servicii care sa-i relaxeze (filme, televiziune etc), care sa-i ajute  la instruire si culturalizare s.a.m.d. Credeti ca omul care a inventat roata a facut-o doar din dorinta de glorie, pentru a castiga dragostea unei femei sau admiratia gintei din care facea parte? Credeti ca Edison a facut aproape 2000 de incercari pentru a inventa becul electric doar de amorul artei, manat de simpla pasiune pentru cunoastere si descoperire? Poate un cercetator (inventator) trai si crea in conditii de saracie lucie? Care este primul sau gand? Desigur, sa inventeze ceva pentru a scapa de saracia care il strange de gat, care-i taie aripile fanteziei, care nu-i da voie sa viseze la noi impliniri.

Descoperirile, inventiile si inovatiile care au civilizat Omenirea si au asigurat progresul in plan material si intelectual au avut la baza dorinta oamenilor de a trai mai bine, de a munci mai usor si cu productivitate mai mare, de a castiga mai mult, de a produce si a aduna avere. Numai prin exceptie, unele descoperiri au fost motivate de dorinta de glorie sau de pasiune pura pentru stiinta.Regula este insa aceasta: oamenii muncesc motivati de dorinta de a castiga cat mai mult, cu eforturi cat mai mici, in timp cat mai scurt. N-am dreptate? Credeti ca aheii au atacat Troia de dragul frumoasei Elena? Va inselati! Au folosit acest pretext pentru a jefui o cetate bogata. In vremea aceea, pirateria, jaful, hotia si razboiul erau considerate metode morale de castig. Intre timp, Omenirea a evoluat si s-a mai civilizat, astfel ca numai razboiul mai este considerat “ moral “. Desigur, raboinicii moderni cauta pretexte mai moderne pentru jaf, cum ar fi necesitatea apararii democratiei, drepturilor omului etc. In realitate, in spatele oricarui razboi trebuie cautate cauze economice.

Concluzia? Nu putem trai fara avere! Dezvoltarea stiintei, culturii, sportului, artei, religiei etc. depinde de avere, de economie, de productia de bunuri si servicii utile. Pentru mine, un taran cu patru clase primare care munceste serios, invatand din mers agricultura moderna, e mai important decat intreaga clasa politica de exemplu. De ce? Deoarece, taranul participa in mod activ si nemijlocit la intretinerea vietii natiunii noastre. Muncitorul, la fel. Agentii imobiliari, la fel. Intelectualii din domeniile pragmatice, la fel. Nu neg rolul persoanelor care lucreaza in justitie, invatamant, sanatate, administratie, cultura, arta, sport. Atrag numai atentia ca toate aceste domenii depind de sectorul economico-stiintific, de cei care produc cele necesare traiului.

 

Cam asta este tot pentru primul articol. Sper ca v-a placut si pana la urmatorul articol pe aceasta tema va las sa reflectati citind cateva citate:

 

In afaceri nu avem prieteni, ci doar parteneri.
Alexander Dumascitat despre afacere

 

Daca banii nu aduc fericirea, dati-i inapoi.
Jules Renardcitat despre bani

 

Banii in lipsa iteligentei sunt periculosi.
Napoleon Hillcitat despre bani

 

Banii ne servesc cata vreme ei lucreaza pentru noi, si nu noi lucram pentru bani.
Marius Torokcitat despre bani

 

Nu sa fii bogat te face fericit, ci sa devii bogat.
Stendhalcitat despre bogatie

 

Si ultimul care imi place cel mai mult:

Prosperitatea este cel mai bun aparator al principiilor.
Mark Twaincitat despre prosperitate

 

Va urez sanatate, succese, pace in suflet si lumina in minte!

Daniel Serbanica,

Viitor om de succes si prosper impreuna cu dumneavoastra.

Daniel Serbanica

Daniel Serbanica

Pregatire personala prin studiu de manuale dezvoltare personala, tehnici de vanzare si comunicare.

More Posts - Website

Citit de 5,463 ori.
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.