Home > Diverse, Pregatire si specializare > Creierul uman poate produce minuni! (e)

Creierul uman poate produce minuni! (e)

Creierul uman poate produce minuni!

Facand ceea ce ai facut dintotdeauna, obtii ceea ce ai obtinut intotdeauna. Daca vrei ceva ce nu ai avut niciodata, e nevoie sa faci ceva altceva!

Succesul se invata – partea a 5-a

Creierul uman poate produce minuni!

 

MOTTO: “Creierul ne defineste continutul nostru uman sau bestial, adica esenta personalitatii noastre.“  

  1. A.   Organizarea si functionarea creierului uman

Putem intelege mecanismele intime ale sugestiei si autosugestiei (despre care am scris in articolul precedent) numai dupa ce cunoastem  organizarea de principiu a creierului uman. Acesta este organizat pe trei instante, din care majoritatea medicilor si psihologilor retin numai doua, deoarece nu sunt informati corect si la zi cu problema pusa in discutie.

1.    Creierul fizic este compus din doua parti principale:  

a.    Creierul limbic (emotional sau reptilian) este partea cea mai veche si mai putin organizata a creierului fizic. In creierul limbic isi au sediul structuri neuronale raspunzatoare de activitatea automata si inconstienta a organismului, incepand cu functiile vegetative de baza si terminand cu instinctele primare (implicit cu afectele dezvoltate pe ele).

Vechimea de zeci sau de sute de milioane de ani a acestei parti a creierului fizic ii asigura o cunoastere perfecta a organismului uman pe care il deserveste si-l apara cu credinta. Metaforic vorbind, creierul limbic este cel mai bun medic din lume, deoarece cunoaste organismul uman pana la ultima lui celula si-l poate mobiliza printr-o dublura verbala extinsa in toate cele 60 de miliarde de celule ale trupului fizic.

Ati intuit ca creierul limbic este sediul inconstientului si al proceselor instinctiv-automate? In timp ce cititi aceste randuri, inima dumneavoastra pompeaza ritmic sangele prin vene si artere, plamanii inspira si asigura oxigenul necesar arderilor interne, rinichii filtreaza sangele, stomacul digera alimentele etc. Ati comandat dumneavoastra aceste procese in mod contient?

Nu! Ele se desfasoara automat si inconstient, sub conducerea marelui regulator al functiilor vitale care este creierul limbic, sediu al subconstientului. Deci, inconstientul (subconstientul) este un program vital fundamental, bazat pe creierul emotional (limbic). Randamentul sau, masurat in coeficientul de emotivitate (CE), asigura premise mai mari pentru reusita in viata decat coeficientul de inteligenta (CI, IQ), deoarece capacitatea de mobilizare a fortelor organismului depinde in mod direct si prioritar de creierul limbic. Noi vom invata sa folosim in mod constient imensele forte aflate la dispozitia creierului emotional, cu scopul de a obtine diverse efecte pozitive: lecuirea de boli, cresterea randamentului intelectual si fizic, autoperfectionarea personalitatii etc.  

 

b.    Creierul cognitiv, contine structurile mai noi si mai bine organizate ale creierului fizic, formand sediul constiintei (ratiunii). El este specific omului din aceasta perioada de evolutie si se dezvolta continuu, ca suport al simtirii superioare, al gandirii logice, al imaginarii superioare, al vorbirii articulate, al activitatii creatoare si al vointei umane.

Acest creier asigura activitatea de relatie a organismului cu mediul inconjurator si asigura superioritatea omului asupra oricarei alte vieti terrane, in masura in care este instruit si educat din frageda copilarie. In lipsa instruirii si educatiei, el se atrofiaza, in favoarea creierului limbic, sediul instinctelor primare, instincte identice cu cele ale mamiferelor superioare. Astfel de cazuri tragice au fost observate la copiii pierduti de mici prin jungle, care au crescut in imperiul instinctelor si n-au putut fi umanizati dupa gasirea lor de catre oameni.

E clar ca creierul cognitiv este o potenta civilizatoare, care devine realitate numai in masura instruirii stiintifice si educarii morale. Cu cat procesul instructiv-educativ este mai puternic si mai corect, cu atat constiinta individului este mai clara si mai puternica. Diferentele din acest domeniu explica de ce pe Terra actuala exista o larga varietate de oameni, incepand de la cei salbatici bestiali si pana la genii ultra-civilizate.

Desigur, idealul nostru de progres si evolutie poate fi atins numai prin supercivilizare, adica prin instruirea cat mai completa cu informatii si reguli stiintifice, instruire dublata de o severa educatie morala, care sa struneasca perfect instinctele primare si pulsiunile semicivilizate produse de acestea. Dupa cum stiti, creierele limbic si cognitiv sunt strans unite in cutia craniana, astfel ca neavizatii nici nu stiu ca avem de-a face cu doua compenente ale creierului fizic.

Intre cele doua componente ale creierului fizic se produce un schimb continuu de informatii, in ambele sensuri, in favoarea bunei organizari  si functionari a organismului. Filtrul dintre constiinta si inconstient, discernamantul, variaza de la om la om si functie de inaintarea in varsta. Copiii si ignorantii au un discernamant mai redus, sunt mai instinctuali si mai predispusi la comportamente bestiale, necivilizate.  De regula, persoanele care isi perfectioneaza si-si intaresc constiinta isi dezvolta si-si calesc vointa, in acelasi timp.

Omul superior poseda intotdeauna o constiinta clara si puternica, dublata de o vointa calita. Cu aceste doua instrumente, el isi stabileste scopuri de viata clare si morale, apoi actioneaza perseverent pentru a le atinge.

 

2.    Creierul energetic, ca suport al hiperconstiintei, nu este tratat in manualele de medicina si psihologie, ci numai in lucrari de pionierat. Existenta lui, ca parte a corpului energetic, este nu numai logica, dar si probata stiintific. Cele mai sigure probe in aceasta directie au fost furnizate de persoanele salvate din moarte clinica (milioane de cazuri). Toti resuscitatii au relatat ca, pe timpul mortii lor clinice, cand creierele fizice nu mai functionau, au vazut ce se intampla cu corpurile lor fizice, au auzit si au memorat discutiile personalului medical angrenat in reanimare, au vazut si au memorat taramuri si entitati post-mortem.

Daca numarul acestor marturii  adunate de psihiatri si psihologi n-ar fi foarte mare (milioane) si daca marturiile n-ar coincide in majoritatea privintelor, am putea banui simple halucinatii ale celor aflati intre viata si moarte. Amintirile lor foarte exacte, confirmate de personalul medical implicat in resuscitare, ne demonstreaza ca, in momentul in care activitatea creierului fizic inceteaza, creierul energetic continua sa culeaga si sa stocheze informatii din mediul inconjurator, spre folosinta ulterioara. Dupa reanimare, aceste informatii sunt rememorate si expuse, cu ajutorul creierului cognitiv.

Nu insist in explicarea creierului energetic, deoarece nu este implicat in fenomenele pe care le discutam – sugestia si autosugestia. El, impreuna cu corpul energetic din care face parte, constituie o proba serioasa in favoarea nemuririi sufletului nostru (traieste si dupa ce corpul nostru fizic moare).  

 

B.   Sugestia si autosugestia- instrumente de influentare a destinului propriu si ale altor persoane. De mai mult de doua mii de ani, oamenii stiu ca anumite cuvinte, rostite cu o anumita tonalitate, pot produce vindecari sau, dimpotriva, imbolnaviri. Aceste efecte au fost socotite magice pana in zorii civilizatiei umane actuale, adica pana in urma cu doua secole. Vrajitorul, magul, samanul sau preotul care rosteau cuvintele vindecatoare (vraji, descantece, mantre etc.) ori producatoare de boli (blesteme, farmece, anateme) erau considerati patrunsi de spirite superioare, zeiesti. In ultimele doua sute de ani, mai multe scoli europene de psihoterapie au lamurit misterul sugestiei, si al hipnozei.

Astfel, aceste doua metode de actiune asupra creierului uman au ajuns la indemana oricarei persoane interesate si pregatite. Sa incepem cu un exemplu clasic, intalnit deseori la circuri. Un halterofil musculos ridica o greutate de 100 de kilograme, cu mare usurinta. Un yoghin scheletic se prezinta in fata lui, ii sopteste de cateva ori o formula simpla (Nu mai poti ridica nimic) si se retrage. Halterofilul se mobilizeaza, face eforturi, dar nu mai poate ridica nici macar o cana cu apa. Ce s-a intamplat cu el? Poseda aceiasi muschi, acelasi creier… Ar trebui sa poata repeta performantele. De ce nu reuseste? Aici e secretul amicii mei: el nu mai poseda acelasi creier, ci unul in care yoghinul a introdus sugestia de neputinta. Ca atare, “calculatorul“ sau, creierul, nu mai executa dorintele sale, ci comanda data de yoghin. Mare vrajitorie? Nu, prieteni dragi, nu e nici o vrajitorie.

E vorba de un fenomen explicat stiintific integral- sugestia simpla sau hipnotica. Il veti putea produce si dumneavoastra atat asupra altor persoane, ca sugestie, cat si asupra propriei persoane, ca autosugestie. Desigur, nu-l veti produce din simpla distractie, ci cu scopuri pragmatice, cum ar fi intarirea psihica, autolecuirea de vreo boala sau de vreun viciu, remedierea unui defect de personalitate propriu ori al altei persoane, vindecarea vreunei persoane dragi, programarea mentala pentru o viata mai lunga de o suta de ani etc.

Sa va mai dau inca un exemplu. Va doare capul, in timp ce sunteti la un medic faimos, in care aveti incredere oarba. In loc sa va dea o pastila, medicul va spune ca va distruge durerea cu fortele psihicului sau. Dupa aceasta, va priveste in ochi si va repeta litanic: Durerea de cap trece imediat. Durerea de cap a trecut deja. Dupa cateva minute, durerea dispare ca prin farmec. Nu e vrajitorie, ci o stiinta veche, pe care ne-au lasat-o Marii Creatori care ne-au inzestrat organismul cu mecanisme de autovindecare si autorefacere.

Ceea ce spun eu pare mistic, dar nu e. Cam toate armatele moderne isi invata recrutii sa se autovindece cu autosugestii sau sugestii. In viitorul apropiat, de cateva decenii, lecuirea cu sugestia-autosugestia va deveni ceva obisnuit pana si in mediile mai putin cultivate.  

 

Ce este sugestia?   Sugestia consta intr-o idée prezentata verbal, in scris, in imagini sau mixt, care reuseste sa treaca de filtrul constiintei si sa patrunda in subconstient, unde incepe sa produca efecte pozitive sau negative asupra intregului psihic si a intregului organism. V-am prezentat deja un exemplu de sugestie verbala, cu yoghinul si halterofilul.

Sugestia poate imbraca si forma scrisa, intr-o misiva, o carte, o revista, o reclama comerciala etc. Aceasta ultima forma de sugestie ne este foarte bine cunoscuta si, cateodata, nesuferita, din cauza reclamelor comerciale agresive, de tipul Cumparati neparat cutare produs! Nu puteti trai fara cutare marfa etc. Sugestia muta, formata exclusiv din imagini, poate fi intalnita in fiecare zi, in zeci de variante. Sunteti barbat si, in timp ce mergeti catre serviciu, va zambeste o femeie frumoasa. Sufletul vi se insenineaza de sugestia pozitiva muta, formata din zambetul fermecator. Subconstientul o transforma in cateva autosugestii pozitive foarte placute, cum ar fi Sunt un barbat atragator, cu succes la femei, As putea avea o relatie cu acea femeie fermecatoare, Toate imi merg bine in plan sentimental etc

Daca stati si cugetati un pic, ajungeti la concluzia ca planul afectiv-sentimental influenteaza decisiv celelalte componente ale personalitatii. In momentele in care suntem fericiti, toate ne par luminoase si favorabile, chiar daca nu sunt chiar asa. Dimpotriva, cand suntem nefericiti, nici un prilej de bucurie, pentru vreun succes economic sau profesional, nu este resimtit normal. Noi vom invata sa ne mentinem o continua stare de bine psihic, de fericire chiar, foarte utila obtinerii succeselor si in alte domenii: stiintific, economic, social, profesional, artistic, sportiv etc.

Cel mai adesea, sugestiile se prezinta la poarta constiintei, numita discernamant, sub forma mixta, adica de imagini insotite de mesaje verbale ori scrise. Videoclipurile comerciale sunt cel mai bun exemplu de sugestie mixta. De regula, ele combina imagini atractive, cu mesaje verbale si scrise, cu scopul de a indupleca discernamantul sa le lase sa patrunda in subconstient. De ce vor comerciantii ca reclamele lor sa ajunga in subconstient? Deoarece creierul limbic (emotional) este imperios in dorinte, astfel ca ne va forta sa cumparam ce ni se sugereaza.

Cea mai cunoscuta tehnica de a implanta sugestia direct in creierul limbic (deci, in subconstient) este imaginea subliminala. Ea se bazeaza pe faptul ca ochiul uman receptioneaza in mod constient numai 16 cadre pe secunda. Tot ce este in plus depaseste discernamantul si patrunde direct in creierul emotional. Specialistii americani  care au experimentat imaginea subliminala pentru prima data, in urma cu vreo 4-5 decenii, s-au speriat de efectele ei. Ei intercalasera imagini subliminale cu sugestia de a cumpara o anumita marca de sapun, intr-o emisiune televizata. A doua zi, milioane de telespectatori au mers ca robotii si au cumparat sapunul respectiv. Teama initiala de sugestia subliminala a trecut iar cinismul unor profitori au transformat imaginea intr-un mijloc eficient de manipulare.

In prezent, imaginile subliminale sunt folosite, pe diverse posturi de televiziune, pentru a ne implanta in subconstient sugestii comerciale, politice, religioase, sociale, artistice etc. De exemplu, constiinta dumneavoastra va spune ca un anumit actor politic este un individ josnic, demn de dispret. Daca imaginea subliminala cu care sunteti atacat prin televiziune, mai ales pe fond de drogare, betie sau oboseala, va indeamna sa-l votati, il veti vota cu contiinta si vointa afectate de manipulare. La fel, nu aveti nevoie de un anumit produs, dar va treziti ca-l cumparati, sub influenta unei sugestii subliminale receptionate din televiziune.

Amicii mei, luati aminte ca televiziunea este o sursa de placeri artistice, dar si una de groaznice manipulari negative! De exemplu, starea de tristete de masa si numarul mare de afectiuni psihice de care sufera natiunea romana in prezent au fost determinate de bombardamentul informational negativ, efectuat prin mass-media, in general si prin televiziuni, in special. Daca, zilnic, receptionam numai stiri despre accidente, omoruri, furturi, jafuri, criza economica, somaj, decese etc., psihicul se negativeaza si poate claca, ajungand la o stare de pesimism sau chiar de boli psihice. V-am spus vreo noutate? In fiecare zi, in Romania, se petrec zeci de mii de evenimente pozitive, care, daca le-am afla din televiziuni, ne-ar sugestiona pozitiv. De ce nu le transmit posturile de televiziune? Deoarece un mare criminal erijat in profesor a introdus in manualul de baza al jurnalistilor o sugestie otravitoare si ucigasa, care suna astfel: Evenimentele pozitive nu pot deveni stiri interesante, fapt pentru care nu trebuie sa le retineti si sa le difuzati.

Cum credeti ca ne-am simti daca televiziunile ar transmite zilnic informatii despre succese economice, pasiunea in creatie, casatorii frumoase, nasteri fericite, castiguri accesibile noua, acte de eroism in munca ori in apararea vietii sau alte stiri pozitive? Eu cred ca am zbura, cu sufletele usoare, amicii mei. Poate in cativa ani sa avem o astfel de televiziune. Poate…  

 

Ce este autosugestia?   Autosugestia consta in imprimarea formulelor in propriul creier limbic (subconstient), cu scopuri diverse: perfectionarea personalitatii, lecuirea de boli sau vicii, programarea mentala pozitiva, prelungirea duratei de viata activa peste suta de ani etc.

Prima formula fundamentala de dezvoltare a personalitatii cred eu ca este urmatoarea: Adevaratul Dumnezeu ma inspira, ma ajuta si ma ocroteste, cauza pentru care sunt mereu sanatos si reusesc in tot ce intreprind. Nici eu nu cred pe cuvant astfel ca o sa incerc formula asa cum mi se recomanda, timp de vreo sase luni, in conditii de abtinere totala de la alcool, de la fapte imorale sau ilegale si de munca asidua. Ni se garanteaza ca formula produce efecte miraculoase, ca intamplarile fericite vor veni in calea noastra, ca visele se implinesc etc. Nu e vorba de nici un miracol, ci de o formula de autosugestie care ne pune in contact cu fortele divine, daca ne-am curatat complet spiritul de murdarii (vicii, sentimente negative, ganduri urate, fapte imorale sau ilegale etc). O incercam? Eu am inteles de ce trebuie sa o folosesc, pentru a ajunge la o puternica si profunda credinta, prin exersarea zilnica a acestei formule de autosugestie, in locul rugilor mistico-religioase total ineficiente! Si mai cred ca starea de saracie si imoralitate in care se zbate natiunea romana este determinata, in primul rand, de lipsa de credinta. Majoritatea romanilor poseda in creiere aiureli mistico-religioase receptionate din obiceiuri sau din rataciri determinate de ignoranta (superstitii, horoscoape, vraji, ghicit etc.), nu credinta curata si ferma in Divinitatea total diferita de zeii invocati de toate religiile.

Va recomand sa mai folosim zilnic urmatoarea formula de autosugestie pozitiva, chiar daca nu credem inca ca ne este necesara: De la o zi la alta, eu, numele si prenumele, devin din ce in ce mai sanatos mintal si fizic si ma simt tot mai bine. Aceasta formula ne asigura o continua stare de bine psihic, de vitalitate si activism. De ce trebuie sa folosim numele si prenumele in ea ori cuvantul cu care suntem apelati in mod obisnuit (diminutiv, nume prescurtat etc.)?

Ati ghicit? Deoarece, ori de cate ori ne striga cineva pe nume, formula se activeaza in subconstient si produce efecte pozitive. Cum fiecare om este strigat pe nume de zeci sau sute de ori pe zi, psihicul se pozitiveaza din ce in ce mai mult.

 

C.   Povesti moralizatoare.

Despre curajul de a risca o incercare.  

“Un rege isi puse curtea la incercare pentru un post important. Numerosi oameni puternici si intelepti se aflau in jurul lui.

–       Inteleptilor, spuse regele, am o problema importanta si vreau sa vad care dintre voi este in stare sa o rezolve!

Ii conduse pe oameni la o usa enorma, mai mare decat vazuse cineva vreodata.

Regele le explica:

–       Aici vedeti cea mai mare si cea mai grea usa din regatul meu! Care dintre voi poate sa o deschida?

Unii dintre curteni scuturara doar din cap. Altii, care se numarau printre intelepti, se uitara la usa mai de aproape, dar recunoscura ca nu pot sa o faca. Cand inteleptii spusera asta, restul curtii consfinti ca aceasta problema era prea dificil de rezolvat.

Un singur curtean se duse la usa. O examina cu ochii si cu degetele, incerca mai multe modalitati de a o deschide si, in cele din urma, o trase cu o smucitura puternica. Si usa se deschise. Fusese lasata intredeschisa numai, nu inchisa complet, si nimic altceva nu fusese necesar, decat bunavointa de a realiza ceva si curajul de a actiona cu indrazneala.

Regele spuse:

–       Vei primi postul de la curte, pentru ca tu nu te bizui doar pe ceea ce vezi sau auzi, tu iti pui propriile puteri in joc si risti o incercare!“

Toti avem in noi numeroase abilitati care ne pot ajuta sa avem o viata fericita. De noi depinde daca avem curajul de a ne folosi creativitatea si curiozitatea in mod activ.

In spiritul acestei povesti, adaug un citat esential pentru cei care vor sa schimbe ceva in viata lor:

“Facand ceea ce ai facut dintotdeauna, obtii ceea ce ai obtinut intotdeauna. Daca vrei sa ai ceva ce nu ai avut niciodata, e nevoie sa faci ceva ce nu ai facut niciodata!“  

 

Daniel Serbanica,

Viitor om de succes impreuna cu dumneavoastra.

Daniel Serbanica

Daniel Serbanica

Pregatire personala prin studiu de manuale dezvoltare personala, tehnici de vanzare si comunicare.

More Posts - Website

Citit de 10,360 ori.
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.