Home > Diverse, Pregatire si specializare > Modificarea pozitiva a temperamentului (h)

Modificarea pozitiva a temperamentului (h)

Modificarea pozitiva a temperamentului

Pentru a putea defini temperamentele, trebuie sa cunoastem cateva caracteristici ale sistemului nervos.

Succesul se invata! – partea a opta

 

MOTTO:

Nu mostenim temperamente perfecte, astfel ca trebuie sa ni le cizelam pentru atingerea succesului si fericirii !

 

  1. 1.    Tipul temperamental nu e batut in cuie

 

            Temperamentele sunt inascute, contribuie mult la formarea si manifestarea personalitatii si se perfectioneaza mai greu decat alte defecte. Ele pot fi observate foarte usor in manifestarile psihice ale subiectilor studiati. Unii debordeaza de energie, activeaza in salturi si explodeaza zgomotos. Altii lucreaza ritmic, reci si impasibili. Destui sunt meticulosi, perfectionisti si introvertiti. Imediat ne dam seama ca temperamentul are legaturi stranse cu sistemul nervos. Procesele nervoase fundamentale sunt excitatia si inhibitia. Excitatia este produsa de stimuli care determina actiunea cu consum de energie nervoasa. Inhibitia franeaza procesele nervoase si opreste cheltuiala de energie. De ce trebuie franata cheltuirea de energie nervoasa? Deoarece ea este limitata pentru o zi si se acumuleaza in timpul somnului. Desi creierul reprezinta mai putin de 5 % din organism, cheltuieste zilnic 20 % din energia produsa pe cale naturala. Iata inca un semn sigur ca marele nostru calculator, creierul, este principalul organ care asigura superioritatea omului asupra altor vietuitoare. Acestea cheltuiesc pentru “gandire“ mai putin de 5 % din energia lor. E clar cine e Stapanul pe Terra? Cel care ne domina creierele.

            Pentru a putea defini temperamentele, trebuie sa cunoastem cateva caracteristici ale sistemului nervos, astfel :

A. Forta sistemului nervos este data de cantitatea de energie pe care o poate mobiliza in excitatie si inhibitie. Dupa acest criteriu deosebim sisteme puternice si slabe.

B. Echilibrul dintre excitatie si inhibitie diferentiaza tipul echilibrat de cel neechilibrat.

C. Mobilitatea sistemului nervos ne indica rapiditatea cu care acesta trece de la starea de inhibitie la excitatie si invers.

 

A.   Forta, puterea sau capacitatea de munca a unui sistem nervos se poate stabili dupa urmatoarele indicii:

  • Rezistenta sistemului nervos central la solicitari, performantele atinse de el pe timpul executarii unor sarcini grele sau complexe si pragul inhibitiei de protectie al acestuia.

Persoanele care pot depune eforturi intelectuale de lunga durata, fara sa oboseasca si fara sa se blocheze datorita inhibitiei de protectie, au sisteme nervoase rezistente. Inhibitia de protectie este folosita de sistemele nervoase mai slabe ca o siguranta impotriva deteriorarii. Sigurantele electrice actioneaza la suprasarcina. Cam la fel functioneaza si siguranta psihica numita inhibitie de protectie. Ea menajeaza sistemul nervos impotriva suprasolicitarii. Majoritatea oamenilor au sisteme nervoase de putere medie. Cei cu sisteme nervoase foarte puternice furnizeaza oameni rezistenti psihic din toate domeniile vietii sociale: cultural-stiintific, economic, politic, artistic etc. O parte dintre ei ajung genii ori barem persoane originale exceptionale.

Rezistenta sistemului nervos poate fi crescuta prin autosugestie si exercitii special. In acest scop, puteti folosi urmatoarea formula de autosugestie: Eu, numele si prenumele, posed si voi poseda un sistem nervos puternic, intreaga mea viata mai lunga de 100 de ani.

  • Puterea sistemului nervos este definita si de gradul de concentrare. Oamenii cu sistem nervos puternic se pot concentra asupra activitatii lor, ignorand alti stimuli, cum ar fi dureri, discutiile colegilor, zgomote stresante, ganduri parazite, miscarile din jur etc. Va rog sa intrerupeti lectura si sa analizati daca posedati un sistem nervos puternic si din acest punct de vedere! Daca nu-l aveti, puteti folosi formula anterioara pentru a-l intari.
  • Sensibilitatea exagerata (hipersensibilitatea) este un semn sigur al slabiciunii sistemului nervos. Ea poate ajuta un melancolic sa produca opere de o mare profunzime si finete, cum a produs Mihai Eminescu, un romantic hipersensibil. Hipersensibilul sufera insa mai mult decat noi, pentru probleme care ni se par minore, mai ales din domeniul sentimental. Poate fi ajutat sa produca operele cu o atitudine blanda fata de el si cu implinirea sa afectiva mai complexa decat a noastra. La randul lui, hipersensibilul trebuie sa-si “toceasca“ sensibilitatea exagerata, cu formule de autosugestie si constientizari.

Puterea sistemului nervos poate fi imbunatatita cu suplimente alimentare, cum sunt Ginseng, Catinofort, Omega 3, Lecitina, MemoPlus, Coenzima etc. Puteti folosi numai energizantele naturale prescrise de medici. Nu recurgeti la alcool sau droguri pentru a va mari capacitatea de creatie! Aceste substante distrug sistemul nervos si va scad capacitatea de creatie, in loc sa va ajute. Mari scriitori si alti artisti ai lumii au murit din cauza alcoolului si drogurilor: Jack London, Ernest Hemingway, Edgar Allan Poe, Serghei Esenin, Nichita Stanescu etc.

Puterea sistemului nervos poate fi marita si cu urmatoarea formula de autosugestie: Milioane de gene pozitive, sanatoase si moderne s-au activat in organismul meu.

B.   Echilibrul sistemului nervos este determinat de raportul dintre capacitatea de excitatie si cea de inhibitie.

In mod normal, capacitatea de excitatie si activism trebuie sa fie in echilibru cu cea care determina punerea in stare de repaus (inhibitie). Cand in fata noastra apare un stimul excitant, sistemul nervos trebuie sa se mobilizeze si sa hotarasca activitatea organismului: retragere, distrugere, sugestionare, rezolvarea problemei. Cand insa organismul are nevoie de somn, sistemul nervos instaleaza rapid inhibitia, evitand insomnia.

Daca ati mostenit un sistem nervos neechilibrat, trebuie sa munciti foarte mult pentru a-l corecta. Puteti folosi si formule de autosugestie, astfel :

  • Pentru activarea sistemului nervos slab: Eu, numele si prenumele, sunt interesat de aceasta problema, astfel ca toata atentia mea se concentreaza asupra ei.
  • Pentru instalarea inhibitiei si a somnului puteti folosi formule de tipul: Mi-e somn, foarte somn… Adorm, adorm, am adormit. Voi dormi adanc si odihnitor. Maine dimineata, la ora…, ma voi trezi sanatos, plin de vitalitate si bine dispus. Aceasta formula poate fi folosita si de cei surmenati psihic, cu stari de nervozitate si insomnie.C.   Mobilitatea sistemului nervos este data de viteza de trecere de la excitatie la inhibitie si invers. Tipul mobil trece rapid de la o stare la alta, ca reactie prompta la stimuli si asigura eficienta organismului. Tipul lent sau inert actioneaza cu intarziere, fapt pentru care pierde multe sanse de actiune pozitiva. El poate deveni mobil prin masuri complexe: constientizare, sugestii pozitive, rezolvarea mai rapida a problemelor ca urmare a invatarii de tip pavlovian.

2.    Sa ne facem un temperament perfect!

Ce tip de temperament posedam la momentul actual?

Raspunsul la aceasta intrebare e mai amplu. Anticii imparteau temperamentele in coleric, sangvinic, flegmatic si melancolic.In viata, nu gasim insa tipuri de temperamente pure, ci numai combinatii ale acestora. Ca atare, vom cauta tipul de temperament dominant din fiecare personalitate, dupa modul lui de manifestare in activitate si conduita. De la bun inceput, precizez ca nu exista temperamente perfecte, ci ambivalente, cu calitati, dar si cu defecte.In al doilea rand, defectele temperamentale pot fi remediate cu arsenalul psihologic invatat: constientizarea, invatarea pavloviana, autosugestia.

Cum arata tipurile temperamentale aproape pure?

A.   Tipul coleric este puternic, neechilibrat si excitabil. Din aceasta cauza, are reactivitate accentuata, procese afective intense (e patimas in dragoste, de exemplu), reactii bogate la diversi stimuli, placerea de a lupta si invinge (in sport sau razboi), trasaturi volitive puternice, este pasional in tot ce gandeste, spune si face. Prezinta insa si urmatoarele categorii de defecte: excitabilitate marita, iritabilitate, nervozitate, agresivitate, nemultumire, furie, indarjire, inegalitatea trairilor, partinitor, nerabdator cu tendinte de dominare, incapatanare si tendinta de a se opune la toate. Mari lideri politici au avut astfel de temperamente: Stefan cel Mare, Vlad Tepes, Mihai Viteazul, Napoleon Bonaparte, Nicolae Ceausescu.

Persoanele care poseda un astfel de temperament sunt potrivite pentru actiuni aventuroase, grele si riscante, cum sunt: luptator, avocat, poet, activist civic sau de partid, explorator, navigator, revolutionar, comerciant, hotelier, conducator etc. Colericii nu suporta muncile meticuloase si singuratice, cum sunt arhivar, meteorolog, functionar, operator IT, educator, padurar, apicultor etc. Pasiunile si distractiile colericilor sunt zgomotoase, patimase si riscante: navigator, schior, pilot de curse, jocuri de noroc, muzica “salbatica“.

Din punct de vedere sentimental, colericii sunt aprinsi, dar instabili (traiesc mai multe povesti de amor), tandri, gelosi, explozivi in exteriorizarea sentimentelor, dornici de sentimente, irationali in pasiunile lor pentru sexul frumos. La serviciu, colericii muncesc inegal si in salturi: fac eforturi mari in scurt timp, isi consuma energia vitala rapid si scad in eficienta pana la refacerea acesteia. Nu sunt nici buni sefi, nici buni executanti, caci sunt irascibili, gelosi si prea emotivi.

B.   Tipul sangvinic este puternic, echilibrat si excitabil, incat ne pare perfect. In realitate, el are si insusiri pozitive (calitati) si defecte. Calitati: optimism, sociabilitate, curaj, veselie, buna dispozitie, reactivitate accentuata, caracter deschis, impresionabilitate, sensibilitate, adaptabilitate, amabilitate, rapiditatea reactiilor, capacitatea de a se angaja usor in activitate, bogatia expresiei, capacitate de decizie rapida, activism, energie, harnicie, altruism. Defecte: lipsa de probleme, atitudine usuratica, superficialitate, slabiciunea sentimentelor, platitudinea trairilor sentimentale, sugestionabil si influentabil cu usurinta, nestatornic in decizii si activitate, expresivitate exagerata, capacitate de concentrare mai redusa, lipsa de profunzime in gandire si sentimente, neponderat si palavragiu.

Sangvinicii sunt potriviti pentru munci dinamice, atat fizice, cat si intelectuale. Ei pot fi excelenti ingineri, fermieri, comercianti, profesori, lideri politici, scriitori, jurnalisti, artisti, aviatori, cosmonauti, militari, politisti. Pasiunile lor sunt variate si mai “asezate“ decat ale colericilor: citit, ascultat muzica, distractii linistite cu multi amici, concerte, teatru, excursii, sporturi cu risc mediu, pasiuni creatoare (literatura, horticultura, sculptura, artizanat etc).

Pasiunile sangvinicilor sunt medii. Ei sunt buni soti si parinti. Sunt atenti cu partenerii, tandri, respectuosi, lipsiti de gelozie irationala, dornici de afectiune stabila si de lunga durata. La serviciu, sangvinicii muncesc constant si raspandesc buna dispozitie. Sunt amabili, sociabili, intelegatori cu colegii, seriosi, cinstiti, concilianti, bine dispusi si eficienti in munca.

C.   Tipul flegmatic este puternic, echilibrat si inert. El prezinta urmatoarele calitati: echilibrat, calm, prietenos, cu sange rece in situatii stresante, mereu multumit de viata, ascultator, tolerant, rabdator, perseverent, credincios cuvantului dat, inzestrat cu vointa accentuata, atasat la locul de munca, stapanit, introvertit, econom, cumpanit in gandire, retinut in vorbe si actiuni, sincer. Defectele flegmaticului: reactioneaza lent sau tardiv, are trairi afective saracacioase (rece sentimental), se adapteaza greu la situatii noi si schimbatoare, este peste masura de calculat, nu poseda pasiuni puternice, e monoton in gandire, vorbire si actiune, comportament stereotip, pedant, comod, isi asuma greu sarcini noi, e lipsit de entuziasm.

Pasiunile flegmaticului sunt “cuminti“: suete cu putini amici, colectionarea de diverse obiecte, muzica clasica, teatru serios, lecturi serioase, emisiuni televizate “reci“ (documentare stiintifice). De regula, flegamaticii sunt buni familisti deoarece au sentimente stabile si sunt calmi. Nu se potrivesc deloc cu partenere “focoase“, dar iubesc stabil, intreaga viata, fara efuziuni sentimentale.

Flegmaticii sunt perfecti pentru munci singuratice, de birou, monotone si stereotipe, deoarece nu se plictisesc de ele. Ei pot fi buni functionari, cercetatori, laboranti, invatatori si profesori, geologi, meteorologi, electronisti, mecanici, muncitori la banda, fermieri, astronomi, psihologi etc.

D.   Tipul melancolic este considerat un tip slab, neechilibrat si excitabil, dar el este un tip complex, cu multe calitati, pe langa defectele inerente.

Calitatile: simtul datoriei, seriozitate, responsabilitate, procese afective intense, profunde si durabile, sensibilitate, interiorizare, cugetare profunda, capacitate de analiza si sinteza, dependenta, supunere, introvertire, viata interioara bogata, originalitate, sarguinta, constiinciozitate, perseverenta.

Defecte: pesimism, neincredere, sociabilitate redusa, predispozitii catre anxietate, tendinta de singuratate, nesiguranta, tristete, sentimente de inferioritate, adaptabilitate si mobilitate mai reduse, reactivitate slaba, emotivitatea crescuta, interiorizare excesiva.

Pasiunile melancolicului sunt linistite, puternice si stabile: pictura, muzica, literatura serioasa si dramatica, plimbari singuratice, relatii cu animale de companie, emisiuni televizate serioase, meditatii, predispozitii catre filosofie si probleme fundamentale ale Omenirii terrane.

In societate, melancolicul este timid, neindemanatic, retras si nu prea comunicativ. Intr-un cerc de amici, insa, devine comunicativ, prietenos, cald, profund in gandire si argumentatie. Melancolicul se ataseaza profund si iubeste intens, in tacere, chiar si fara speranta. Este fidel persoanei iubite si capabil de mari sacrificii pentru ea. Melancolicul este un bun specialist in profesii care cer spirit de observatie, capacitate de analiza, meticulozitate si rabdare: pictor, sculptor, scriitor, jurnalist, cercetator, istoric, scenarist, profesor. Ca scriitori, melancolicii sunt foarte profunzi, fini observatori si durerosi in abordarea problemelor de viata, cum au fost Mihai Eminescu, Emil Garleanu si Octavian Goga.

Cum vom proceda pentru a ne forma un temperament perfect? Simplu: ani in sir (minim 4-5 ani), vom folosi o formula de autosugestie prin care vom dezvolta trasaturile pozitive si vom diminua continuu pe cele negative. Am sintetizat o astfel de formula:

Posed un  sistem nervos santos, puternic, echilibrat, excitabil. Consum corect energia psihica, rezolv toate sarcinile vietii fara a obosi, fara a ajunge in stari de epuizare si deprimare. Invat, muncesc si ma comport calm, cumpanit, rational, optimist, increzator in mine insumi, in viata, in oamenii din jur, in succes si fericire. Sunt extravertit, sociabil, amabil, vivace, pasnic, bine dispus, energic si hotarat in tot ce intreprind. Rezist la eforturi si socuri psihice fara a ma demobiliza, fara a obosi, fara a ma imbolnavi, fara a-mi pierde stapanirea de sine. Ma adaptez cu usurinta la situatii noi, analizez rapid si corect informatiile si situatiile din mediul meu de viata si munca si, pe baza analizei, iau decizii rapide si corecte. Sunt rabdator, perseverent si tenace, astfel ca imi urmaresc pana la capat scopurile propuse. Sunt receptiv la idei si solutii noi, ma pasioneaza cunoasterea viitorului, muncesc cu placere pentru a-mi desavarsi creatiile. In toate situatiile, sunt curajos pana la temeritate, deoarece cunosc bine legile de evolutie a vietii universale. Manifest initiativa creatoare, seriozitate si responsabilitate in tot ce gandesc, vorbesc si fac. Sunt stabil in sentimente, pareri si comportament civilizat, activ si energic. In toate ocaziile, chiar si in cele mai disperate, manifest stapanire de sine, calm, spirit de orientare rapida si intuitie pragmatica, astfel ca rezolv situatiile in favoarea mea, a adevarului si dreptatii. Gandesc temeinic, stiintific, logic, vorbesc cumpanit si la obiect, creez continuu noi opere materiale si spirituale

Cam asa arata temperamentul perfect. Cu un astfel de temperament, toti am ajunge lideri nationali. Functie de zestrea genetica si de intensitatea activitatii de modificare a temperamentului, vom ajunge mai aproape sau mai departe de modelul prezentat. In toate situatiile, insa, vom obtine rezultate pozitive.

Avem deplina libertate de a alege. Putem ramane cu temperamentul mostenit, putem opta pentru implementarea modelului oferit mai sus. Din momentul alegerii temperamentului ideal, trebuie sa-l implementam in creier cu credinta si tenacitate si sa sustinem aceasta operatie prin acte constiente de vointa. Pentru a ne usura transformarea, voi prezenta in capitolele urmatoare cazuri particulare de perfectionare a personalitatii prin indepartarea unor trasaturi negative mai des intalnite si dezvoltarea celor opuse lor, pozitive.

Orice ati crede acum, eu va asigur ca aceasta este una dintre cele mai interesante si importante lectii ale vietii noastre. In viitor,imi veti da dreptate.

 

3.    La ce ne foloseste cunoasterea temperamentelor?

 

a-    Cand ne alegem profesia, trebuie sa tinem cont de tipul de temperament pe care il avem, pentru a putea munci cu pasiune si a obtine succese. Pasii de facut sunt urmatorii:

  • Analizati-va cu multa obiectivitate tipul de temperament! De regula, veti constata ca posedati insusiri din doua sau trei tipuri diferite.
  • Studiati profesiile indicate pentru fiecare si scrieti-le pe o foaie!
  • Sondati Eul personal si stabiliti catre ce profesii va indeamna cele mai intime sentimente, pasiuni si idealuri!
  • Comparati lista de profesii cu cele dorite de Eul personal! Veti constata ca una sau mai multe se suprapun. Acestea sunt profesiile in care veti obtine satisfactii maxime, deoarece veti munci cu placere.
  • Daca profesia aleasa de voi este alta decat cea dorita de parinti, trebuie sa va urmati visul, deoarece Eul personal nu se inseala decat la persoanele inculte. De exemplu, unul dintre cei mai bogati oameni din lume, Bill Gates, a parasit facultatea, spre disperarea parintilor si a pornit intr-o cariera ce nu parea a avea sorti de izbanda.

b-   Functie de temperamente, ne alegem grupul de prieteni si iubita (iubitul), impreuna cu care vom trai o viata intreaga. Daca alegem temperamente compatibile, stabilite prin testare psihologica, grupul nostru se va dezvolta armonios, iar perechea noastra va fi perfecta. In caz contrar, vor aparea animozitati sau divort.

c-    Conditiile de viata pentru un destin fericit se organizeaza functie de temperament.

De pilda, un coleric setos de stralucire sociala ar fi foarte nefericit, daca ar trai retras intr-un sat, cu un mic grup de prieteni, cu rare iesiri in public si lipsit de distractii zgomotoase. Un melancolic ar fi insa nefericit, daca ar nimeri intr-un anturaj zgomotos si libertin, manat de perechea sa. De exemplu, un caz real.Un medic foarte cult dar melancolic, s-a indragostit de o colerica aventuroasa. El n-a rezistat vietii turbulente, cu libertinaj sexual si alte mizerii. S-a retras la o manastire, desi nu crede in dogma judeo-crestina, sa nu mai vada si sa nu mai auda ceea ce l-a ranit adanc.

Repet: Alegerea partenerei (partenerului) de viata este o chestiune de viata si de moarte. Folositi serviciile unui psiholog bun pentru a evita dureri ulterioare!

 

4.    Povesti moralizatoare.

Cioara si papagalul

Un papagal statea intr-o colivie cu o cioara. Ah, cum suferea bietul papagal din pricina prezentei monstrului cu pene negre:

“Ce negru urat, ce figura groaznica, ce expresie comuna a fetei! Daca cineva ar trebui sa se uite la asa ceva la rasarit, toata ziua i-ar fi distrusa. Nu exista un tovaras mai dezgustator ca tine nicaieri!“

Cu toate ca pare ciudat, si cioara suferea tot atat de mult din cauza prezentei papagalului. Trista si deprimata, cioara reprosa loviturii sortii ce o adusese langa acel tovaras multicolor si neplacut:

“De ce a trebuit sa ma loveasca ghinionul asta? De ce m-a parasit steaua mea norocoasa? De ce zilele mele fericite s-au sfarsit in asa zile de intuneric? Ar fi fost mult mai placut sa stau pe gardul unei gradini cu o alta cioara, sa ne bucuram de lucrurile pe care le avem in comun si sa fiu fericita, decat sa stau in colivia asta cu un papagal arogant care imi reproseaza toata ziua ca nu ma ridic la nivelul frumusetii lui!“.

Morala: Atat in prietenie cat si in dragoste, “mai frumos“, “mai destept“, “mai bogat“ nu inseamna si “mai bun“!

 

Daniel Serbanica,

Viitor om de succes impreuna cu dumneavoastra!

Daniel Serbanica

Daniel Serbanica

Pregatire personala prin studiu de manuale dezvoltare personala, tehnici de vanzare si comunicare.

More Posts - Website

Citit de 12,541 ori.
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.