Home > Diverse, Pregatire si specializare > Reorganizarea caracterului – cea mai usoara operatiune! (i)

Reorganizarea caracterului – cea mai usoara operatiune! (i)

Caracterul - o totalitate de trasaturi esentiale si stabile derivate din orientarea si vointa omului.

Trasaturile caracterului nu sunt intamplatoare

Succesul se invata! – partea a noua

MOTTO:

Caracterul fara inteligenta poate multe, insa inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic!“ – Marcus Tullius Cicero

 

Toti oamenii au caracter, dar numai putini dintre ei pot afirma cu mana pe inima ca au caractere puternice, integre si curate, de oameni culti si cinstiti. Daca macar 30% dintre cetateni ar poseda caractere curate si culte, noi am fi primul stat din lume in care relatiile sociale nu ar mai afecta viata nimanui. Nu le avem, cum nu le au nici macar cele mai avansate natiuni, fapt pentru care suferim de injustitie si de lipsa de meritocratie.

Prin caracter intelegem ansamblul trasaturilor esentiale si calitativ specifice care se exprima in activitatea omului in mod stabil si constant. In sens restrans, caracterul poate fi definit ca o totalitate de trasaturi esentiale si stabile derivate din orientarea si vointa omului. Caracterul ne scoate in evidenta ca personalitati originale, cu individualitate psihologica clara.

Caracterul este compus din mai multe trasaturi catacteriale pozitive si negative, care determina un mod constant de manifestare a omului in familie si societate. Daca stim principalele trasaturi caracteriale ale unui om, putem prognoza cum va reactiona la diversi stimuli. De exemplu, un curajos se va comporta temerar in orice situatie, dupa cum un las se va teme si de umbra lui. Un lenes isi va schimba caracterul cu mare greutate, un om politic necinstit va minti mereu, iar un harnic nu va putea lenevi nici daca ar vrea.

Ati inteles ca trasaturile caracteriale nu sunt intamplatoare, nici cu actiune sporadica in personalitatea unui om? Ele sunt adevarate tipare de viata stabila, pozitiva sau negativa, care se manifesta constant in comportamentul si faptele omului. Un altruist va fi mereu altruist, chiar daca sufera deziluzii in acest domeniu. La fel, un agresiv se va comporta violent in orice imprejurare, chiar si cu persoanele indragite. Un tip perseverent va actiona indarjit pentru atingerea scopului propus, fara sa-i pese de greutati si de sugestii negative. E clar de ce putem sti dinainte cum va reactiona un om la anumiti stimuli?

1.    Sa ne formam caractere pozitive, de succes!

In acest capitol, vom invata sa ne pozitivam caracterele, incat sa avem destine pozitive.

Caracterul se formeaza din copilarie si pana in a doua tinerete situata intre 40-60 de ani. Experimentele genetice au demonstrat ca genomul uman este programat pentru circa 200 de ani de viata. Ca atare, dupa 60 de ani, urmeaza perioada de creativitate matura, care tine pana in jurul a 90-100 de ani, cand incepe batranetea generatiilor noastre.Cei mai tineri vor trai peste suta de ani in mod obisnuit.

In primii ani de viata, copiii copiaza nediscriminator trasaturile caracteriale observate la parinti, rude sau alte persoane din anturajul stabil. Ei sunt prea mici sa discearna intre bine si rau, permis si interzis, moral si imoral etc. Daca parintii nu actioneaza pentru a le interzice defectele de caracter, ei le vor dezvolta ca pe ceva natural si normal. Ati observat astfel de situatii in cetele de nomazi si in gruparile infractionale: copiii fura, injura, beau alcool, se manifesta violent etc.

Familia pune bazele caracterului copilului. Daca pune bazele unui caracter pozitiv, copilul va fi o personalitate pozitiva, deoarece regulile invatate in copilarie nu se uita niciodata. Daca familia sovaie caracterial si copilul creste cu lacune sau defecte de caracter. Infractiunile si faptele imorale din societatea noastra demonstreaza ca multi copii din urma cu 3-4 decenii au fost educati in spiritul compromisurilor morale, fricii de autoritate, lipsei de idealuri inalte, lasitatii si altor rele. Oranduirea comunista ideala a fost distrusa de lideri comunisti cu caractere murdare. Ea nu mai poate fi refacuta, cum viseaza unii nostalgici si va deveni un episod din istoria umanitatii terrane.

Ce se intampla cu persoanele care au primit din familie defecte de caracter, cum ar fi lasitatea, hotia, compromisul moral, agresivitatea, lenea, misticismul etc.? Ele se pot târâ toata viata sau, daca nimeresc un psiholog bun, pot fi salvati. Aceasta incerc eu sa fac cu aceste articole de psihologie aplicata: sa ofer niste informatii si reguli oamenilor necajiti ca ei sa-si faca un trai mai bun, prin perfectionarea personalitatii, in general si a caracterului, in special.

Formarea caracterului continua din familie in scoala. Daca scoala ar fi ideala, ar transforma toti copiii in adolescenti si tineri cu caractere puternice, curate si integre. De-a lungul ultimelor doua secole, scoala romaneasca a dat astfel de caractere, din care s-au ridicat marii oameni de stiinta, cultura, arta, politica. Ne-ar trebui zeci de articole sa-i mentionez pe toti, asa ca enumar doar cateva exemple de caractere demne si puternice: Alexandru Ioan Cuza, Nicolae Titulescu, Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Victor Babes, Gheorghe Marinescu, Ana Aslan, Herman Oberth, Nicolae Paulescu, Gogu Constantinescu, George Palade, dr. Puscas, dr. Boici, Mihai Eminescu, Nicolae Grigorescu, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Constantin Brancusi etc. Neamul nostru se prezinta demn in fata natiunilor surori din Statele Unite Europene. Daca am fi avut educatori mai buni si conditii economico – stiintifice mai bune, am fi oferit lumii mult mai multe modele de oameni de mare succes. Ocazia nu este pierduta. Noi trebuie sa ajutam generatiile tinere sa devina asa cum am visat mereu – personalitati cu caractere fara pata.

Al doilea dusman al caracterului curat al copiilor sunt perversiunile sexuale intalnite pe internet, prin dvd-uri sau reviste. Exacerbarea instinctului sexual la varste fragede determina fragilitate psihica si caractere sovaielnice sau chiar imorale. Mass-media romaneasca vorbeste prea mult despre sex, dupa modelul american. Aceasta determina sfarsitul prematur al copilariei si murdarirea idealurilor sentimentale ale adolescentei. Din aceasta cauza, copiii si adolescentii isi incep viata sexuala inainte de maturizarea fizica si psihica pentru astfel de acte. Parintii si scoala par depasiti de situatie. Un procent prea mare de copii si adolescenti sunt sacrificati prin aceasta metoda perversa. Daca aveti copii, vedeti cum ii educati! Ei trebuie sa invete pudoarea si rusinea de a vorbi despre sex si a-l practica anterior atingerii majoratului. Fetele se pot marita mai repede, dar aceasta inseamna intreruperea copilariei fericite si asumarea unor sarcini prea mari, ca sotie si mama.

Din punct de vedere fiziologic, caracterul reprezinta un sistem complex de legaturi reflex – conditionate (invatate) care s-au format in creier pe parcursul dezvoltarii individuale, sub influenta invataturii organizate si voluntare, precum si a celei inconstiente si involuntare. Dupa cum stiti, cele 100 de miliarde de neuroni din creier se leaga intrei ei cu sinapse prin care circula informatiile furnizate de organele de simt, de gandire, de imaginatie, afectivitate, motivatie etc. Noi gandim, actionam si ne comportam functie de aceste legaturi stabilite din momentul nasterii si pana la zi. Sa va dau un exemplu, nu? Sunteti adolescent si gasiti niste bani pierduti pe strada, impreuna cu actele neatentului. Tendinta imorala salbatica va indeamna sa-i insusiti. O legatura din creier se revolta si va aduce aminte cele invatate de la parinti Sa nu furi si sa nu-ti insusesti bunul gasit! Cu cat reflexul conditionat e mai puternic, cu atat sovaiala dispare mai rapid si duceti banii la politie.

Iata ca am aflat cum se face instruirea si educatia copiilor si adolescentilor, ba chiar si a celor mai varstnici. Mii de repetari ale unor reguli de viata normala “batatoresc cararile“ dintre neuroni cu reguli de buna purtare. Aceste carari sunt reflexele conditionate. Ele ne ajuta foarte mult in viata, deoarece ne opresc sa gresim si ne ofera comportamente model. De exemplu, in cadrul instruirii stiintifice, am invatat scrisul, cititul, tabla inmultirii, diverse teoreme etc. Aceste informatii s-au imprimat adanc in scoarta cerebrala. Educatia parinteasca si scolara ne-a creat reflexe conditionate de buna purtare. Sa nu ucizi! Sa nu furi! Sa nu inseli! Sa nu minti! etc.

Trasaturile caracteriale pot fi impartite in doua grupe mari:

A)   Trasaturi derivate din orientarea omului fata de valorile personale si sociale.

B)   Trasaturi derivate din vointa omului.

 

A)   Trasaturile caracteriale derivate din orientarea omului fata de valorile fundamentale sunt foarte importante pentru reusita in viata.

Ele formeaza un stalp de rezistenta a personalitatii, prin orientarea corecta a omului inca din copilarie. Fara ele, oamenii ar rataci ca orbii surdo-muti. Din pacate, cam multe persoane nu si le insusesc, deoarece nu le cunosc. Psihologia abia se impune ca stiinta in Romania. Cand i se vor recunoaste meritele si va actiona in mase, vom avea o natiune fericita.

Orientarea omului se face in doua planuri: planul ideologic si planul psihologic. O conceptie stiintifica ne asigura un caracter puternic, rezistent si de neinvins. Cele nestiintifice produc caractere nesigure si slabe. Posesorii lor ratacesc prin viata fara un tel precis si se multumesc cu satisfacerea instinctelor primare. Daca aceasta categorie cuprinde mai mult de jumatate din natiune, progresul este franat puternic, cum se intampla acum la noi. Noi, cei mai tineri, trebuie sa schimbam aceasta situatie. Vom discuta cum putem face aceasta, intr-un capitol viitor, poate.

Omul se orienteaza in plan psihologic prin adoptarea unor anumite atitudini fata de sine insusi, fata de altii ( familie, grup, natiune ) si fata de cel mai important proces social: cunoastere – creatie – munca. Creativitatea este atat de importanta, incat o vom analiza intr-un capitol distinct.

Fata de propria persoana trebuie sa avem o atitudine pozitiva, dar nu egocentrista. Respectul de sine, demnitatea, modestia, curajul, spiritul autocritic, mandria intemeiata, iubirea si grija moderata de sine, autoaprecierea corecta si siguranta de sine sunt trasaturi pozitive de caracter. Reversul negativ al acestor calitati este format din aroganta, abandonarea Eului, supraapreciere, timiditatea, grija excesiva fata de propria persoana, narcisism, ingamfare, neincrederea in fortele proprii, egoism, lasitate etc. Toate aceste defecte trebuie dezintegrate din personalitatea omului creator – moral si inclocuite cu calitati. Cunoasteti deja autosugestia, asa ca puteti actiona impotriva raului din propria persoana. E bine sa actionam cu formule “baterie“, ca de exemplu:

–       Eu, numele si prenumele, imi dezintegrez toate sentimentele de inferioritate.

–       Eu, numele si prenumele, sunt si voi fi un barbat (o femeie) creator si moral (creatoare si morala), intreaga mea viata mai lunga de o suta de ani.

Succesele si fericirea noastra depind de oamenii intre care traim, invatam si muncim. Din aceasta cauza, trebuie sa dezvoltam cu acestia relatii pozitive, fara a renunta la conceptiile noastre despre lume si viata. Astfel de relatii pozitive se dezvolta pe baza unor orientari pozitive din caraterul nostru: sociabilitatea, sinceritatea, simpatia, compasiunea, spiritul colectiv, solidaritatea de grup, spiritul combativ, corectitudinea in relatii, cinstea, tactul, delicatetea, toleranta, empatia, respectul reciproc si altele. De regula. astfel de calitati ne atrag simpatia oamenilor din jur, fapt pentru care e bine sa le insusim, cu ajutorul constientizarilor, invatarii conditionate si autosugestiei.

Atitudinea fata de cunoasterea stiintifica, creatia originala si munca reproductiva ne spune multe despre caracterul unui om. Progresul fiecarei comunitati si a intregii omeniri terrane depind de cunoasterea stiintifica a lumii, de creatia de bunuri materiale si de valori spirituale, de munca reproductiva serioasa si tenace. Fiecare putem adopta trasaturi caracteriale pozitive sau negative fata de aceste valori, trasandu-ne un destin pozitiv sau negativ. Din nefericire, cam multi romani refuza cunoasterea stiintifica a lumii noastre, din lene sau din cauza intoxicarii mistice. Aceasta este o cauza pentru care progresam atat de incet si taram dupa noi balastul salbaticiei din urma cu 2000 de ani. Pseudo – intelectualul este cel mai demn de dispret dintre cetateni. El este considerat intelectual, datorita diplomei obtinute in mod dubios si cere celor cu studii inferioare sa-l asculte. Asa se perpetueaza frana mistica, falsa democratie, falsele idealuri etc. Natiunea noastra poate fi salvata numai de intelectuali veritabili. Vom ridica la putere tineri inteligenti, culti, civilizati, demni, cinstiti si curajosi. Ei vor schimba mizeria din tara cu un model curat de societate, in viitorul apropiat (2-3 decenii).

Mediocrii corupti care ne conduc de 23 de ani trebuie schimbati cu intelectuali veritabili, creatori si morali, chiar geniali, daca va fi posibil. Acestia vor organiza societatea pe baze stiintifice, vor elimina misticismul, perversiunile si vulgaritatea din viata publica, ne vor organiza pentru un efort comun de rupere a legaturilor cu trecutul retrograd si perimat.

B ) Trasaturile de caracter care deriva din vointa omului sunt urmatoarele:

–       Energia volitiva se exprima in hotararea, curajul si spiritul de initiativa cu care omul actioneaza pentru atingerea scopurilor propuse. Un om cu caracter hotarat ia rapid decizia de actiune si o pune imediat in practica. Caracterele sovaielnice palavragesc mult, dar nu iau hotarari de calitate, nici nu se angajeaza in executarea lor. Acest defect de caracter ii face sa devina ratati. Daca priviti in jur, vedeti destui care au promis multe, dar n-au facut nimic demn de luat in seama.

–       Curajul de a avea scopuri curate si a actiona tenace pentru atingerea lor indica un caracter puternic, activ si moral. El izvoraste din curajul de a gandi fara oprelisti inutile, fara limite politico-religioase ori alte conditionari salbatice. Din nefericire, avem cam multi cetateni lipsiti de curajul opiniilor si al actiunilor pozitive. Ei se lasa manipulati de dusmanii natiunii noastre, tacand in mod las, desi interesele nationale sunt afectate ( implicit si cele personale ). S-a ajuns ca oameni culti dar fricosi sa fie dominati de mediocrii corupti si tupeisti.

Spiritul de initiativa, ca latura a energiei volitive, se exprima intr-o atitudine novatoare fata de creatie si munca, atitudine sustinuta de orientarea pozitiva a caracterului. Acest spirit este inspiratorul multor creatii originale si a averii ce rezulta din ele. Nici la acest capitol nu stam grozav. Pe timpul socialismului, majoritatea populatiei era educata pentru a executa ordinele date de lideri. Libera gandire si libera initiativa erau limitate clar, incat majoritatea populatiei se complacea in pozitia de executanti. Tranzitia catre capitalism a trezit spiritul intreprinzator in mai multi oameni, insa liderii nationali i-au ingradit cu legi proaste, incat multi s-au lasat pagubasi. Daca macar 20% din populatie ar fi formata din patroni romani, natiunea noastra ar duce-o bine.

Legile de tranzitie catre capitalism au fost facute in favoarea marilor trusturi transnationale, fapt pentru care avem putini patroni romani si mai multi angajati la patroni straini, dar nu destui. Avem aproape 5 milioane de pensionari inactivi si aproape un milion de someri. In socialism, erau 3,4 contribuabili pentru un pensionar, iar acum avem mai putin de 0,85 contribuabili la un pensionar. Cetatenii din sfera productiva sunt prea putini sa poata sustine intreaga natiune. Ei ar trebui sa fie mai mult de 30% din populatie. Functionarii platiti sa instruiasca si sa ajute romanii in libera initiativa nu si-au facut datoria iar coruptia macina milioane de oameni nevinovati. Imprumuturile externe facute pentru consum greveaza viitorul natiunii romane. Noi, cei mai morali si creatori, trebuie sa schimbam aceasta stare negativa, incepand de la stimularea spiritului de initiativa in generatiile tinere. Fiecare om, chiar si multi pensionari, pot aborda afaceri marunte dar multe, incat sa ne producem tot ce ne trebuie si sa exportam produse manufacturate (scriu despre libera initiativa in serialul “ Sa facem avere!“).

Fermitatea caracterului se exprima in puterea vointei si in perseverenta cu care omul isi urmareste scopurile propuse. Statisticile arata ca majoritatea romanilor sunt inteligenti si destul de culti pentru a duce o viata buna. Ei incep multe lucrari rentabile, dar nu toti persevereaza pentru a le fructifica. Prea multi au abandonat pur si simplu munca in tara si au plecat prin Europa, in cautarea norocului. Asa se face ca avem aproape trei milioane de hectare de pamant nelucrate, care ar putea produce pentru consumul intern si pentru export. Cine sunt vinovatii, liderii care n-au instruit populatia ori lenesii care si-au abandonat pamantul?

Industria agro-alimentara ne va scoate din saracie, daca tot mai multi romani se vor apuca de ramurile rentabile din munca pamantului: pomi si arbusti fructiferi, vita de vie de masa, legume de sera si solarii, plante medicinale, trufe si fructe de padure. Cei cativa actionari ai firmei din Topoloveni care exporta in intreaga lume magiun, dulceata de gutui si marmelada sunt o proba ca se poate.

Gradul de organizare al caracterului se exprima in trei insusiri de care avem neaparat nevoie: stapanirea de sine, spiritul de disciplina si increderea in fortele proprii.

  • Stapanirea de sine rezida in organizarea perfecta a vietii psihice interioare, autocontrolul si autoreglarea permanenta a emotiilor, sentimentelor, gandurilor, imaginatiei, vorbirii si faptelor. Ea se obtine prin invatare de tip pavlovian si autosugestii pozitive, in familie, in scoala si in societate. Copiii se nasc fara stapanire de sine, la fel ca puii animalelor (tipa, urla, isi fac necesitatile pe ei etc). Parintii intervin cu masuri de invatare a stapanirii de sine din ce in ce mai complexe, folosind recompensele si pedepsele. Cu cat parintii sunt mai severi, cu atat copiii si adolescentii capata o mai puternica stapanire de sine. Daca n-ati beneficiat de o educatie adecvata, va puteti dezvolta stapanirea de sine prin invatare constienta si cu o formula de autosugestie de tipul Eu, numele si prenumele, sunt calm si stapan pe mine in toate situatiile. Stapanirea de sine este necesara tuturor, dar mai ales celor care vor deveni lideri si pedagogi.
  • Spiritul de disciplina se manifesta in atitudinea constienta a omului fata de obligatiile pe care le are in familie, grup social si natiune. Toti beneficiem de foloasele de a trai in societatea umana, nu singuratici ca fiarele. In replica, fiecare suntem datori familiei si societatii cu anumite servicii, incepand de la comportarea corecta pe strada si pana la plata la timp a impozitelor si taxelor. Disciplina muncii este hotaratoare pentru nivelul de trai al tuturor natiunilor. Disciplina de fier este garantia cea mai sigura a succesului material si spiritual. Sa ne uitam la Germania si Japonia de la care sa invatam organizarea si tenacitatea!
  • Increderea in sine (in fortele psihice si fizice proprii) este o calitate caracteriala de maxima impportanta pentru atingerea succesului, inclusiv in plan sentimental. Ea ne ajuta sa ne stabilim corect scopurile de atins in viata si ne sustine sa le atingem. Increderea in sine ne ajuta sa depasim mari necazuri si esecuri, deoarece ea “scrie“ in subconstient. Eu pot sa fac aceasta si voi face-o! Voi depasi momentele proaste si voi invinge!

Increderea in sine nu este inascuta, ci se dezvolta prin invatare pavloviana si autosugestii pozitive. Ca regula generala, fiecare obstacol depasit si fiecare scop atins ne maresc increderea in fortele proprii. Aceasta este si metoda de calire a vointei in toate domeniile, incepand de la sport si pana la inalte studii academice. De exemplu, dr. Kazuo Murakami figureaza ca descoperitor al reninei. In marturiile sale, intitulate Codul divin al vietii, savantul ne spune cu cata indarjire a lucrat echipa sa, timp de luni de zile. Lucrau, mancau si dormeau in laborator, pe saltele, ca lumpenii. Au descoperit insa renina si medicamentele pentru reglarea hipertensiunii arteriale.

Increderea in sine ne face sa gandim automat astfel : Eu am depasit obstacole mai dificile decat cel de fata. Ca atare, voi infrange si acest obstacol, cu o incordare medie si in timp scurt.

Trasaturile de caracter analizate in acest capitol se organizeaza in adevarata noastra personalitate, cea lipsita de masca sociala de om perfect. Va urez succes la dezintegrarea defectelor de caracter si inlocuirea lor cu calitati!

 

2.    Povesti moralizatoare.

O clipa pe marginea unei prapastii.

Intr-o tara indepartata, intr-o padure, un om fugea de un tigru infometat. La un moment dat, omul ajunsese la marginea unei prapastii care-i opri inaintarea si-i rapi orice speranta de a scapa de animalul infometat. Din fericire, omul observa tulpina unei liane care strabatea marginea prapastiei si se continua in jos. Fara sa se gandeasca prea mult, apuca liana si incepu sa coboare in prapastie, la adapost de tigrul care ajunsese deja la marginea prapastiei si se uita la el de sus.

Dar vai, in timp ce omul cobora pe liana, vazu ca pe fundul prapastiei il astepta un alt tigru infometat, miscandu-se in cercuri sub el de nerabdare. Pentru a face situatia si mai rea, omul vazu cu coada ochiului un soarece mai sus de el, care deja incepuse sa roada liana de care se tinea. In acelasi timp insa, cu celalalt ochi, vazu o capsuna coapta care crestea din piatra abrupt a prapastiei, aproape de el. Asa ca intinse mana, culese capsuna si o manca.

Povestea se sfarseste brusc; nu vom sti niciodata ce s-a intamplat cu omul din poveste. Ramanem insa cu amintirea unei fiinte capabile de o mare stapanire de sine in cele mai nenorocite situatii. De asemenea, ramanem cu amintirea unui om care stie sa savureze micile placeri ale vietii si gaseste partea buna intr-o situatie fara iesire.

Viata nu este o perioada intre nastere si moarte, ci suma unor momente in care simtim ca traim cu adevarat. Varsta noastra nu spune nimic despre cat am trait, deoarece putem avea o viata lunga si anosta. Pe de alta parte, putem avea o viata tumultoasa, plina de experiente, si sa traim efectiv mai putini ani.

In practica se stie ca, cu cat aducem spectrul mortii mai aproape de momentul prezent, cu atat incepem sa traim mai intens. Multi dintre noi negam faptul ca vom muri, ca va veni o clipa cand povestea noastra se va sfarsi. In momentul in care vom avea curajul de a constientiza faptul ca oricand aceasta clipa poate sosi, vom incepe sa simtim o puternica responsabilitate fata de noi insine si fata de viata noastra – indiferent cat a mai ramas din ea, mult sau putin. In acel moment vom deveni stapani pe viata noastra, in limitele in care putem face ceva pentru noi.

Probabil ca omul din poveste a mancat multe capsuni in viata lui. Totusi, abia atunci cand a privit moartea in ochi, a inceput sa traiasca, savurand capsuna gasita. E probabil momentul in care este cu adevarat viu.

 

Va urez sanatate, fericire, succese, pace in suflet si lumina in minte!

 

Daniel Serbanica,

Viitor om de succes impreuna cu dumneavoastra.

 

Daniel Serbanica

Daniel Serbanica

Pregatire personala prin studiu de manuale dezvoltare personala, tehnici de vanzare si comunicare.

More Posts - Website

Citit de 15,601 ori.
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.