Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Articole


vezi cele mai citite articole anunta-ma cand se adauga noi Articole ale partenerilor
 • Cum poti pierde o casa – etapele executarii bancare

  Cum poti pierde o casa – etapele executarii bancare - Articole

  Pentru ca mare parte dintre beneficiarii creditelor din trecut (ca sa nu pun ‘beneficiarii’ intre ghilimele) au acum probleme cu plata ratelor lunare, in special cei care au cumparat in perioada “bulei imobiliare”, cred ca acesta poate fi un subiect interesant si de actualitate, asa ca am sa discut putin despre el.
  In ultima perioada institutiile bancare au inceput sa ii execute silit pe cei care au contractat credite si care au devenit restantieri, fiind in imposibilitatea de a achita redeventele lunare.
  De principiu, politica bancara nu consta in aceea de a executa silit casele debitorilor, institutiile de creditare avand interesul firesc de a incasa lunar suma de bani cu titlu de rata bancara: evident ca pentru ei aceasta este afacerea, fiindca daca faceti o socoteala, la finalul creditului suma totalizata este de 3 ori mai mare, sau chiar mai mult. De aceea, de multe ori se incearca rezolvarea pe cale amiabila a acestor situatii juridice, prin diverse metode, cum ar fi: reesalonarea creditelor, extinderea perioadei de finantare, scaderea dobanzilor sau acordarea unei perioade de gratie (aceasta din urma fiind cea mai uzitata).
  Sigur ca “rezolvarea” poate insemna de multe ori, pentru debitor, o povara ce se va continua, dar uneori (mai ales intr-o faza in care s-a achitat o suma destul de mare din credit deja) reprezinta o solutie reala.
  Totusi, in ultima instanta, debitorii cu sume restante foarte mari, se vor confrunta cu situatia in care bancile initiaza procedura executarii silite si scot la licitatie casele, apartamentele sau terenurile acestora.

  De o alta parte se situeaza cumparatorii unor asemenea imobile. Ei se bucura de anumite avantaje prin participarea la aceste licitatii, precum obtinerea unui pret redus al imobilului fata de valoarea estimata a acestuia pe piata imobiliara la momentul respectiv, pret care poate cobori sub cel la care a fost evaluat initial imobilul, in cazul in care nu este vandut in urma primei licitatii, organizata la solicitarea institutiilor bancare.
  Ce reprezinta de fapt procedura „executarii silite”? Executarea silita este definita ca “fortarea/silirea celui obligat printr-o hotărâre judecătorească sau printr-un alt titlu executoriu să îndeplinească o anumite prestaţie, atunci când el nu o executa de buna-voie”, deoarece in fapt, executarea forţată nu este decât un “substitut imperfect al executării voluntare”.
  Urmărirea silită este procedura prin mijlocirea căreia creditorul il constrânge pe debitorul sau - care nu-şi execută de bunăvoie obligaţiile rezultate dintr-un titlu executoriu - cu concursul organelor de stat competente, sa işi execute datoria.
  Reglementarea comună a executării silite este cuprinsă în Cartea a V-a din Codul de procedură civilă – „Despre executarea silită”.
  Executarea silită este partea finală a procesului civil care constă în activitatea organelor de executare silită (judecatorie si executori judecatoresti) şi a altor organe judiciare participante, în scopul punerii în executare silită a hotărârilor judecătoreşti sau a altor titluri executorii, conform procedurii prevăzute de lege.
  Revenind la situatia creditelor bancare regula, in acest caz, o constituie punerea in executare silita a contractelor de imprumut. In acest sens, bancile scot la licitatie apartamentele si terenurile persoanelor creditate, in vederea recuperarii creditelor acordate.
  Persoanele care doresc sa participe la o asemenea licitatie pot gasi anunturile de vanzare afisate:
   fie la sediile institutiilor bancare (pe site-urile bancilor ar trebui sa apara periodic anunturile de licitatie)
   ori al instantelor de executare sau la sediile primariilor in ale caror raze teritoriale sunt situate imobilele,
   precum si la locul unde se va desfasura licitatia, daca acesta este altul decat locul unde este situat imobilul.
  Atractivitatea unei licitatii consta, dupa cum am mentionat anterior, in pretul ei de pornire, ce reprezinta aproximativ 75% din valoarea initiala a casei, adica cea la care s-a evaluat cand s-a contractat creditul.
  In cazul in care imobilul scos la licitatie nu este vandut la prima licitatie, atunci se organizeaza un nou termen de licitatie in cel mult 60 de zile, situatie in care pretul de pornire va cobori la 75% din cel la care a fost evaluat in prima etapa, adica se reduce cu 25%.
  Daca nu se va obtine nici pretul acesta, la acelasi termen imobilul poate fi vandut la cel mai mare pret oferit.
  Executorul il va declara adjudecatar pe cel care, la termenul de licitatie, a oferit pretul de vanzare conform procedurii sus-mentionate, la acelasi pret oferit fiind preferat cel ce are un drept de preemptiune asupra imobilului urmarit (privilegiu pe care îl are cineva printr-un contract sau printr-o lege, la o vânzare-cumpărare, de a fi, în conditii egale, cel preferat dintre mai multi cumpărători). Cei care au facut cea mai buna oferta si au castigat licitatia, au la dipozitie 30 de zile sa achizitioneze imobilul, putandu-l plati si in rate, in urma unei intelegeri cu institutia bancara.

  Subiectul dezbatut comporta insa mai multe explicatii, pe care nu le putem cuprinde in acest scurt articol, ce are doar un caracter informativ.

  Articol scris de avocat Soponaru Elena - Particular

  Postat în 05.02.2010 18:37:13. Vezi pagina lui avocat Soponaru Elena din Bucuresti

  vizualizat de 2389 ori; citit de 3806 ori; categoria: Articole parteneri
   
 • Comentarii (1)
 • vasile r. Vizitator Dambovita
  articolul este bun dar nu si suficient de lamuritor.De exemplu, in ce conditii poate fi executata o constructie ,neipotecata, construita pe terenul altuia?
  Marti, 15 Noiembrie 2011 ora 12:26:35

 • Comenteaza si tu