Intrebare:

 

Ne dorim o casa si de [...]">

Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Articole


vezi cele mai citite articole anunta-ma cand se adauga Articole proprii noi
 • Cum sa cumperi o casa in 2012 ?

  Cum sa cumperi o casa in 2012 ? - Articole

  Intrebare:

   

  Ne dorim o casa si de aproximativ trei ani mergem frecvent la vizionari, insa de cate ori ne-am hotarat asupra unui imobil, au aparut tot felul de probleme. Recunosc insa, cea mai mare problema o constituie pretul cerut de vanzator.

  Cum sa facem totusi sa cumparam o casa anul viitor, avand in vedere faptul ca dorim sa avem un copil cat mai curand?

   


  Raspunsul TopEstate.ro:


  In primul rand trebuie sa pornesti de la a-ti fixa asteptari realiste.

   

  Intr-o piata sensibila, pe care confuzia si neincrederea inca exista, in care gasesti oferte cu preturi la extreme, este foarte important sa stii ce cauti si sa te informezi corect. In plus, sprijinul specializat si de incredere este cu atat mai important in acest context.

  Mai mult, 2012 este o perioada buna sa faci achizitii imobiliare, avand in vedere faptul ca preturile au scazut dramatic, cu peste 35% in perioada 2008 – martie 2011, iar creditele ipotecare s-au ieftinit foarte mult anul acesta, ajungand la valorile din 2007.

  Pentru 2012 nu asteptam ca preturile apartamentelor si vilelor sa mai scada semnificativ, ci probabil vor avea loc variatii usoare in sensul cresterii sau scaderii preturilor, de pana la 3% de la o luna la alta, in functie de trendurile din economie.


  Cum iti stabilesti asteptari realiste?

   

  Calculeaza bine cati bani poti sa aloci pentru cumpararea casei! Pentru ca o sa vezi ca nu este atat de simplu pe cat pare. Multi cumparatori au intampinat dificultati pentru ca nu au tinut cont de toate cheltuielile pe care le implica cumpararea unei case si transformarea ei intr-un spatiu functional.
  Costul unei locuinte nu este egal cu pretul de cumparare, pentru ca mai sunt si alte cheltuieli de care trebuie sa tii seama, precum impozite la stat, notar, agentie imobiliara, asigurari, care pot sa valoreze 5% din pretul de vanzare, dar uneori pot trece de 8%.


  Primul pas este sa calculezi bugetul disponibil pentru achizitia imobiliara. Aceasta inseamna sa aduni economiile familiei tale, cu suma pe care o poti obtine prin credit bancar (in urma calculelor consultantilor financiari) si cu suma pe care ti-o pot imprumuta, la nevoie, rudele sau prietenii apropiati.


  Daca nu corespunzi din punct de vedere al eligibilitatii exigentelor bancilor pentru obtinerea creditului, poti avea in vedere varianta cumpararii cu rate la dezvoltator.

  Daca vorbim despre credit, nu te astepta sa gasesti finantare cu avans zero, pentru ca acest tip de oferta nu mai este disponibila in portofoliile bancilor. In cel mai bun caz, sunt disponibile credite cu avans 15% din valoarea garantiei, insa de cele mai multe ori vor fi ceva mai scumpe, cu aproximativ 1 punct procentual, decat un credit cu avans 25-30%.


  Suma necesara avansului, daca nu o poti asigura din economii, poate fi obtinuta printr-un credit de nevoi personale fara garantii, in conditiile in care nu ai nevoie de mai mult de 20.000 euro. Acest credit poate fi obtinut intr-un interval de timp relativ scurt, in 3 – 7 zile, la o dobanda medie de 13% la lei si 10% la euro.

  Daca ai nevoie de o suma mai mare, va trebui sa aduci o garantie imobiliara, caz in care va dura mai mult obtinerea creditului, datorita necesitatii evaluarii proprietatii aduse in garantie, pana la 3 saptamani. Avantajul creditului de nevoi personale cu ipoteca este costul scazut, dobanda medie fiind de 7,5% la euro, insa sunt pe piata oferte cu dobanzi sub aceasta valoare.

   

  Odata asigurat avansul, poti porni la obtinerea creditului ipotecar, garantat cu imobilul achizitionat, la dobanzi ce pot ajunge si pana la 6,3% la euro si 9% la lei.

  Daca vorbim despre rate la dezvoltator, vei vedea ca majoritatea vanzatorilor de imobile noi sunt deschisi catre aceasta forma de vanzare. Nu la fel stau lucrurile pentru ofertele de imobile vechi.

  Vanzătorii din ansamblurile noi nu solicita clientului o multime de documente care sa certifice venitul lunar si de cele mai multe ori nu le impun o rata in functie de venit, ci una fixa pana la incheierea contractului. In schimb, durata in care trebuie platit imobilul este destul de mica – intre 3 si 15 ani.


  Trebuie sa stii ca in caz de neplata, dezvoltatorul poate rezilia contractul fara a mai fi nevoit să apeleze la procedura de executare silita - care dureaza - si ramane cu imobilul in proprietate. Ulterior, acesta poate fi inclus din nou intr-un cliclu similar. In plus, pe parcursul plătii ratelor, dezvoltatorul isi asigura un cash flow necesar acoperirii finantarii bancare sau continuarii proiectului.

   

  Avantajul cumparatorului este dat de costul mai mic al finantarii, pentru ca sunt eliminate dobanzile.

   


  Cauta sprijinul specialistilor imobiliari.

  Cum gasesti agentul imobiliar cu adevarat profesionist si corect?


  Agentul imobiliar profesionist este o persoana placuta si de incredere, care iti respecta opiniile si cerintele, iti adreseaza destul de multe intrebari pentru a putea identifica apoi ofertele din piata care ti se potrivesc. Ca in orice alta relatie de afaceri, agentul imobiliar ar trebui sa fie cineva cu care sa te simti confortabil.

  Aceasta persoana va juca un rol important in succesul tranzactiei tale, astfel incat este bine sa te asiguri ca angajezi pe cineva care are o intelegere clara a obiectivelor tale. Nu exagerezi deloc daca ii soliciti recomandari ale clientilor anteriori si verifici experienta sa.

  Este recomandat sa dai si o cautare pe google dupa numele sau si al agentiei din care face parte, vei fi uimit cate informatii poti afla despre o persoana.


  Odata ce ai ales corespunzator agentul imobiliar, vei avea numai de castigat: vei economisi timp si bani, lasand pe agent sa iti promoveze solicitarea, sa prospecteze piata astfel incat tu sa vizionezi numai imobilele care intra in aria ta de interes. Apoi, te va ajuta cu actele necesare incheierii tranzactiei si cu sfaturi utile la fiecare pas al procesului de achizitie a casei mult visate.


  Verifica mai mult ca oricand daca proprietarul este de buna-credinta si fii atent la conditiile actului de vanzare-cumparare
  Dupa cum spuneam, traim vremuri grele si desi criza a maturat piata imobiliara si a inlaturat majoritatea speculantilor, dar si a vanzatorilor de buna credinta, intotdeauna vor exista persoane care vor sa eludeze legea pentru bani castigati usor.


  Daca te-ai hotarat asupra unui imobil, trebuie sa soliciti copii dupa actele de proprietate si sa le verifici cu ajutorul unui notar. Sau poti sa te interesezi la judecatoria orasului sau la cea de sector daca cel cu care ai negociat vanzarea-cumpararea are dreptul sa vanda locuinta in cauza. In Cartea funciara este trecut proprietarul, iar birourile funciare de pe langa judecatorii elibereaza certificate care atesta daca exista sau nu ipoteci pe locuinta.

  Apoi, verifica la administratia financiara daca are sau nu impozite neplatite pentru imobilul in cauza.

  Daca iti dovedeste cu chitante ca nu are nici datorii la furnizorii de utilitati (apa, gaze, curent electric, telefon, cablu TV, etc.), poti semna actele. Dar nu inainte de a se include in contract o clauza care specifica cand te poti muta, in ce consta bunul pe care il cumperi, (finisaje, echipamente, instalatii sanitare, garaj, etc.).

   

  Pentru a fi sigur ca vei primi ce ai cumparat si nu altceva!

  Articol scris de Raluca Dobre - PR representative

  Postat în 06.12.2011 16:25:53. Vezi pagina lui Raluca Dobre din Bucuresti

  vizualizat de 6599 ori; citit de 3033 ori; categoria: Articole proprii
   
 • Comenteaza primul