Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Articole


vezi cele mai citite articole anunta-ma cand se adauga noi Articole ale partenerilor
  • Cauzele crizelor imobiliare si agentul entuziast

    Cauzele crizelor imobiliare si agentul entuziast - Articole

    Am decis sa scriu acest articol dupa o lunga perioada de tacere.

     

    Incep cu imobiliarele anilor 1995, de cand lucrez in bransa si pana in prezent, ca impreuna cu voi colegi mei sa putem oferi o perspectiva si analiza mai buna a pietei imobiliare prezente. Si incep cu proverbul " Dupa furtuna vine si vreme buna".

    Problema e daca suntem pregatiti pentru vremuri mai bune? Daca aceasta criza ne-a invatat care este adevaratul nostru rol profesional in relatiile cu clientii.


    Analizand perioada aniilor 1995-1998, pe parcursul celor 3 ani am avut un bum in piata imobiliara, cu cresteri de 150%: atunci factorul a fost unul inflationist si toti cei care aveau bani s-au indreptat spre achizitia de imobile.

    Ca agent "eram pe cai mari": vindeam apartamentele ca painea calda si mi-a mers din plin.


    Prin 1998 "era de val" a imobiliarelor se stingea putin cate putin facand ca preturile imobilelor sa scada vertiginos pana prin anul 2000, preturile intorcandu-se la anul de referinta 1995. Pentru prima data am asistat la prima criza imobiliara, criza pe care de fapt multi din noi nici nu ne-am dat seama ca am avut-o. Eram inca la "gradinita imobiliarelor". A fost o perioada destul de grea pentru agentul imobiliar.


    Din nou soarele isi face aparitia incepand cu anul 2000, lucrurile intra pe fagas normal, iar cresterile de pret de 3%-7% pe an erau raportate la cresterea noastra economica. Timp de 2 ani, 2000-2002, consider ca a fost cea mai sanatoasa si stabila perioada din piata imobiliara.


    Spre sfarsitul anului 2002 si-au facut aparitia mult ravnitele credite imobiliare acordate persoanelor fizice si toti care duceau lipsa unui spatiu locativ au inceput sa achizitioneze apartamente. Pentru prima data in imobiliare aveam cresteri de pret prin cererea mare. Agentul imobiliar era din nou pe "cai mari".


    Usor, usor, febra cumparaturilor de achizitii imobiliare i-a apucat pe toti romanii si asa a aparut in piata "speculatorul imobiliar". Consider, ca acesta a fost unul din factorii destabilizatori.


    Prin 2004 ma intrebam cand se va sparge acest balon speculativ. Eram reticient ca va mai dura mult. Daca va mai aduceti aminte, in acea perioada preturile apartamentelor si caselor se oprise din crestere.

    Dar piata imobiliara si-a gasit un salvator in "terenuri". Aici era o nisa cat de cat virgina si incet, incet, speculativul a facut pasii cei mai mari fara un temei de dezvoltare. Si aici fac referire la terenurile agricole parcelate ca loturi de casa in localitatiile riverare ale Marii Negre.

     

    Singurul lucru in acea perioada a fost aparitia adevaratilor dezvoltatori imobiliari, dar acestia ca toti ceilalti s-au lasat purtati de val, totul culminand cu toamna anului 2008 cand criza financiara a creat un adevarat tsunami in piata imobiliara.


    Daca nu ar fi fost criza financiara cu siguranta noi am fi avut o criza imobiliara inevitabila in 2009.

    Multi dintre noi o asteptam. Si asa a inceput regresul nostru, creat de "entuziasmul agentului imobiliar", "avaritia speculantilor" si "foamea de profit a banciilor".


    Azi avem o datorie: trebuie sa evaluam cat a fost sanatos (investitii, dezvoltare) si cat nu. Dar asta presupune unitate si integritate profesionala: trebuie sa ne spalam pacatele fata de clientii nostri, facand evaluari cat mai corecte si fiind in permanenta intr-o continua educare profesionala, ca pe viitor investitiile in imobiliare sa nu mai aiba de suferit.


    As dori sa schimbam perceptia cu care suntem tratati azi chiar daca am platit pentru "entuziasmul si tacerea noastra"; e vremea sa schimbam viitorul nostru si sa gandim pe termen lung, pentru ca anul 2012 va fi hotarator daca soarele va iesi din nou in imobiliare.

    Nicu Mihalache
     

    Articol scris de Mihalache Nicu - Agent imobiliar

    Postat în 04.02.2012 16:23:48. Vezi pagina lui Mihalache Nicu din Constanta

    vizualizat de 18862 ori; citit de 2589 ori; categoria: Articole parteneri
     
  • Comentarii (9)
  • Daniel Serbanica Broker imobiliar Constanta
    Aceasta (iesirea Greciei) este mai putin importanta! Si... ca sa fiu si mai exact, nu preturile (mari sau mici) sunt reala problema ci faptul ca oamenii obisnuiti, acel gen cu care s-au facut si se vor mai face tranzactii imobiliare sunt de la an la an tot mai putini pentru ca nu mai au bani sau acces la credite!
    Raman la aceeasi parere in rest, nu mi-o schimb pentru ca viata, trecerea anilor imi vor da sau nu dreptate! As vrea sa ma insel dar nu pot! Nici daca va mai aparea inca o bula imobiliara (am auzit ca sunt oameni interesati in Romania care vor sa se umfle din nou artificial preturile), pe termen lung tot criza va fi! Daca ai o alta parere domnule Nicu te rog sa ne-o transmiti si noua, dar argumentat!
    Multumesc anticipat!
    Luni, 28 Mai 2012 ora 21:07:01

  • Nicu Mihalache Agent imobiliar Constanta
    As raspunde cu o intrebare: in perioada 1995-2002 au existat credite imobiliare? Dar Daniel traim vremuri tulburi si a gandi la extreme denota a nu fi obiectiv si a lua in calcul doar negativismul. In ultimii 3 ani depozitele populatiei la banci au crescut numai anul trecut cu 8,31%(lei+valuta), daca te uiti la scaderea preturilor pe 2010-2011 regasesti un echilibru intre cele doua, eventualele minusuri sunt conjuncturale. Un alt argument: casa pentru om e necesitate inainte de a fi o investitie, chiar daca multi si-o permit mai greu in aceste vremuri! Trebuie ca societatea romaneasca sa scape de fobia crizei si sa devina increzatoare si echilibrata. Argumente pozitive sunt multe dar putini le vad: daca am colegi care au un cuvant de spus ii astept. O zi buna tuturor.
    Marti, 29 Mai 2012 ora 08:10:58

  • Comenteaza si tu