"În imobiliare, fiecare zi începe cu o nouă activitate [...]">
Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Articole


vezi cele mai citite articole anunta-ma cand se adauga Articole proprii noi
 • Interviu cu un agent - Paul Dogaru

  Interviu cu un agent - Paul Dogaru - Articole

  "În imobiliare, fiecare zi începe cu o nouă activitate şi se transformă într-o surpriză plăcută"

  Luna aceasta, în ediţia de noiembrie a Ziarului de imobiliare am inaugurat secţiunea “Interviu cu un agent”, în care ne-am propus să discutăm cu câte o persoană specializată din acest domeniu, pentru a vă oferi informaţii actuale şi de interes despre piaţa imobiliară actuală. Avem plăcerea să deschidem această rubrică cu un invitat important, domnul Paul Dogaru.
  Paul este managerul agenţiei imobiliare Coriax ‘97 din Constanţa şi activează în domeniul imobiliar din 1998. Astfel, am vrut să vedem cum arată piaţa constănţeană din perspectiva managerului agenţiei Coriax, Paul Dogaru.

  Ziarul de imobiliare: Prezentaţi pe scurt traseul dumneavoastră profesional de la terminarea studiilor până în prezent.
  Paul Dogaru: Am terminat ingineria în anul 1993 ca specialist în tehnologia sudurii. Imediat după revoluţie, această meserie devenise banală şi prea puţin căutată, deoarece fabricile se închideau, în timp ce locurile de muncă erau din ce în ce mai puţine în domeniu, aşa că m-am orientat.
  La vremea aceea, cu o calificare de electronist am reuşit să mă angajez la o întreprindere portuară de prestări servicii pe partea de automatizări navale, în cadrul departamentului automatizări.
  Vremurile nu erau bune ... tranziţie, inflaţie mare, salarii mici ... La scurt timp mi-am luat un al doilea job la o societate imobiliară, Elion, unde dupa orele 16 lucram ca agent imobiliar.
  La agenţie am ajuns printr-o cunoştinţă. Mi-a vândut un apartament şi ulterior am cerut să ajung acolo. Pentru mine colaborarea cu agenţia Elion a însemnat o evoluţie, deoarece eram la început, câştigul era mai mare şi se obţinea în funcţie de cât puteai să realizezi.
  Societatea avea o experienţă de 2 ani, iar trendul acesteia era ascendent, deşi, sau poate tocmai pentru că, afacerile imobiliare se rezumau doar la apartamente care se tranzacţionau destul de mult. Personal, făceam şi câte 8-9 vânzări personale în lunile bune, dar erau preţurile mici şi comisioane pe măsură.
  Paul Dogaru - agentia imobiliara Coriax '97La scurt timp am constatat că activitatea mi se potriveşte ca o mănuşă şi am început să mă focalizez pe aceasta. Am renunţat la serviciul din port activând cu normă întreagă în imobiliare.
  Piaţa imobiliară era în creştere, societăţile imobiliare puţine, oamenii fără internet apelau numai la agenţiile imobilare. Îmi amintesc că odată am făcut un lanţ de 7 vânzări legate pe care nu mai puteam să le opresc... pe ultimul l-am mutat la Năvodari.
  După 3 ani am deschis Coriaxul 97, iar de atunci i-am rămas fidel şi ne-am mai specializat învăţând din experienţă, de la alţii şi nu în ultimul rând datorită şcolilor specializate cu profil imobiliar.

  Z.i.: Ce v-a determinat să continuaţi activitatea în imobiliare, chiar şi în situaţia în care lucrurile nu mai merg aşa de bine ca înainte?
  Paul Dogaru: Simplul fapt că poţi oferi servicii imobiliare oamenilor, pentru care eşti plătit, a fost un lucru care m-a atras.
  Oamenii au evoluat din cauza numărului mare de agenţii imobiliare, ofertelor multiple prezentate în ziare şi internet. În trecut, oamenii vedeau 3-4 oferte şi luau o hotărâre rapidă. Acum, se vizionează cât mai multe oferte şi se iau deciziile mai greu, deoarece piaţa creată de internet îi duce la eroare. Sistemul de întermediere şi paleta variată de agenţii le dă posibilitatea oameniilor să vizioneze o proprietate cu mai multe agenţii şi să o regăsească pe mai multe canale, ceea ce duce la un mod de lucru greşit.
  Fiecare agenţie pune alt preţ, alte poze, iar cumpărătorul crede că are o gamă bogată de oferte, ceea ce denotă pur şi simplu o imagine falsă.
  Criza i-a făcut pe oameni mai reţinuţi, deoarece gândesc de 10 ori când fac o investiţie, dacă apelează la bănci sau pur şi simplu dacă scot creditul. Este o hotărâre grea. Este un sistem viciat şi în plus nu lucrăm exact cum trebuie.
  În imobiliare, fiecare zi începe cu o nouă activitate şi se transformă într-o surpriză plăcută. Activitatea de teren combinată cu cea de birou fără un program fix, rigid şi planificat face din acestă meserie una atractivă. Să poţi să câştigi în funcţie de cum procesezi informaţia, cum faci conexiunile sau cum conectezi persoanele între ele este un lucru grozav.

  Z.i.: Ce părere aveţi despre colegii din breaslă care merg pe reprezentări? Dar despre cei care se ocupă exclusiv de reprezentări?
  Paul Dogaru:
  Momentan, piaţa imobiliară este dominată de imobiliarişti ce activează în regim de intermediere (genul agenţilor care muncesc mult, haotic şi neplanificat). Reprezentările exclusive reprezintă un sistem de lucru care va fi asimilat în scurt timp de aproape toți agenții. Acum, agenții imobiliari au posibilitatea să mixeze ambele activități.
  Se poate trăi doar din reprezentările exclusive. Dacă eşti bun, organizat, îţi iei un agent bun, o secretară şi se poate lucra foarte bine. La 20-30 de reprezentări, managementul este greu, dar dacă te bazezi pe un buget le poţi promova eficient prin publicitate.
  De cealaltă parte, a intermeierilor, este o muncă gratuită ce se bazează pe şansă şi noroc, deoarece apartamentul sau proprietatea aflată la vânzare se comportă ca o moleculă. Este scos la vânzare, mişcat de fiecare agent, dar cu toate acestea nimeni nu-l are sub control: cine îl vinde, cu ce preţ, cu cât. Nu ai un control asupra datelor.
  Te grăbeşti să vezi şi alte proprietăţi şi dacă ai norocul să deţii informaţia vânzării colaborată cu cumpărătorul ai posibilitatea să o vinzi. Dacă se bat mai multe agenţii intervine şansa, pentru că nu mai ai control.
  Uneori, se mai întâmplă ca unele agenţii să îţi ia oferta şi să o publice fără să îţi ceară voie. Sistemul este corect în măsura în care se respectă procedura. Se colaborează, se preia oferta, se cere permisiunea de a o publica şi în final dacă se găseşte un client se recunoaşte de unde vine oferta reală.
  Colegii care merg în regim de reprezentare sunt cei mai stabili, muncesc cel mai eficient în baza unui program stabilit zilnic. De asemenea, consider că oferă maximul de servicii clienţilor noştrii şi îşi pot calcula un plan de afaceri de viitor.

  Z.i.: Cum vedeți piața imobiliară, pe segmente, pe termen scurt și mediu (6 luni până la 2 ani)? Motivați.
  Paul Dogaru:
  Piața imobiliară suferă de o apatie totală, dar cu toate acestea întotdeauna există loc de mai bine.
  Tendinţa de schimbare şi de evoluţie vine în primul rînd de la jucătorii din piaţa imobilară şi se realizează în momentul în care agenţii agreează sistemul de lucru, ascultă chiar dacă nu se şcolesc, încearcă să se inspire şi să se schimbe. Înainte majoritatea tranzacţiilor se făceau pe segmentul de apartamente, acum acest lucru se observă şi pe case, vile, terenuri. Proprietatea privată s-a extins mult după 1996 atunci când li s-a dat voie chiriaşilor să devină proprietari.
  Creșterea numărului de tranzacții imobiliare are la bază 2 lucruri: creșterea economică a României ce se poate face prin creșterea producției în sectoarele economice sau prin creșterea investițiilor externe ce pot aduce un flux de capital dinamizând piața imobiliară internă.
  Băncile au și ele un cuvânt de spus, dar atâta timp cât Pib-ul nu crește acestea vor rămâne în starea actuală. Pe viitor, vor fi creșteri mici ce vor avea loc treptat, așa cum mi se pare normal.

   

   

  [Articol apărut în Ziarul de Imobiliare, ediţia de Constanța, noiembrie 2013]

  Articol scris de Ana-Maria Barbu - Jurnalist

  Postat în 21.11.2013 12:37:28. Vezi pagina lui Ana-Maria Barbu din Constanta

  vizualizat de 17151 ori; citit de 1544 ori; categoria: Articole proprii
   
 • Comenteaza primul