Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Articole


vezi cele mai citite articole anunta-ma cand se adauga Articole proprii noi
  • SPIT solicită vânzătorilor de imobile certificatul de performanţă energetică

    SPIT solicită vânzătorilor de imobile certificatul de performanţă energetică - Articole

    Incă din vara lui 2013, deţinerea certificatului energetică a devenit obligatorie la orice vânzare-închiriere de imobil. Potrivit noilor reguli, proprietarul sau administratorul unei clădiri sau unităţi de clădire (apartament) este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, înaintea perfectării contractului, o copie a certificatului energetic, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii.

    Faţă de această prevedere, reglementată de Legea 159/2013, în completarea Legii 372/2005, contractele de vânzare-cumpărare încheiate fără a prezenta certificatul de performanţă energetică sunt supuse nulităţii relative, adică pot fi atacate în instanţă de oricare dintre părţile semnatare, sau de către o altă persoană. Tocmai de aceea, Serviciul Public de Impozite şi Taxe Locale (SPIT) aduce la cunoştinţa contribuabililor care se prezintă la ghişeele instituţiei în vederea declarării unei clădiri că, la data înregistrării contractului de vânzare–cumpărare, se depune şi copia certificatului de performanţă energetică a clădirii.

     

    Ce este certificatul energetic?

     

    În certificatul de performanţă energetică a clădirii sunt cuprinse date privind consumul de energie al unei clădiri sau al unei unităţi de clădire. Performanţa energetică a clădirii se exprimă printr-o notă, de la 1 la 100, care este cu atât mai mare cu cât clădirea are o eficienţă energetică mai ridicată.

    Totodată, performanţa energetică se exprimă prin încadrarea într-una din cele şapte clase, de la clasa A caracterizată prin consumul cel mai scăzut de energie, respectiv un consum de până la 125 de kWh/mp/an, până la clasa G corespunzătoare celui mai ridicat consum, respectiv de peste 820 kWh/mp/an. Documentul, încheiat de către un auditor autorizat, este necesar pentru locuinţe unifamiliale, blocuri de locuinţe, birouri, clădiri ale instituţiilor de învăţământ, spitale, hoteluri şi restaurante, săli de sport, clădiri pentru servicii de comerţ sau alte tipuri de clădiri consumatoare de energie, clădirile aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor publice sau a instituţiilor care prestează servicii publice. Certificatul nu este necesar pentru clădiri şi monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturală sau istorică deosebită, deoarece acestora, daca li s-ar aplica cerinţele, li s-ar modifica în mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior.

     

    Paşii necesari obţinerii certificatului

     

    Certificatul de performanţă energetică se elaborează şi se eliberează de către auditorul energetic pentru clădiri, la solicitarea proprietarului sau administratorului clădirii ori unităţii de clădire.

    Auditorul energetic are dreptul, în baza atestatului de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, să realizeze auditul energetic pentru clădiri sau unităţi de clădire, să întocmească certificatul de performanţă energetică şi raportul de audit energetic.

    Auditorul energetic va trebui să strângă la dosar următoarele documente: planul general de încadrare în zonă al imobilului (scara 1:2000), cu precizarea punctelor cardinale; planuri de arhitectură - faţade şi secţiuni pentru subsol, parter, etajul curent, ultimul etaj, terasă; planuri cu secţiuni longitudinale şi transversale; planuri pentru instalaţiile de încălzire şi apă caldă de consum; releveu apartament (scara 1:100); detalii constructive pentru pereţi, planşeu peste subsol, planşeul de sub mansardă sau terasă; fişa tehnică pentru centrala termică, calorifere şi tâmplăria termoizolantă, dacă acestea au înlocuit recent dotările originale ale imobilului; facturi de apă caldă, apă rece, energie termică sau de combustibil pentru centrala termică a clădirii.

    Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale  şi Administraţiei Publice, la data de 8 octombrie, în judeţul Constanţa, erau atestaţi 57 de auditori energetici.

     

    [Puteti gasi aici  lista cu auditori energetici din Romania]

    Articol scris de Decebal Mureşan

    Postat în 24.12.2013 10:57:00. Vezi pagina lui Decebal Mureşan din Constanta

    vizualizat de 17414 ori; citit de 1290 ori; categoria: Articole proprii
     
  • Comenteaza primul