Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Articole


vezi cele mai citite articole anunta-ma cand se adauga Articole proprii noi
  • Închirierea unei locuinţe, la trei paşi distanţă

    Închirierea unei locuinţe, la trei paşi distanţă - Articole

    O casă în care nu locuieşte nimeni va continua să „înghită“ bani, chiar dacă utilităţile rămân la valoarea zero. Există impozite, rate, sau pur şi simplu alte cheltuieli curente, necesare întreţinerii. Cu toate acestea, imobilul respectiv se poate transforma într-o sursă de bani, care să acopere cheltuielile inerente, în beneficial proprietarului, dacă acesta se decide să închirieze spaţiul în cauză. Website-urile de specialitate sunt pline cu mii de oferte. Desigur, există un risc pentru cei mai mulţi dintre cei decişi să îşi pună la dispoziţie locuinţa, în beneficial unor persoane pe care nu le cunosc, cum, pe de altă parte, chiriaşii aflaţi în căutarea unei înţelegeri pe termen lung, se pot aştepta să găsească şi surprize neplăcute. Pentru ca închirierea să devină o activitate de succes, este bine ca proprietarii să ia în calcul o serie de pregătiri, astfel încât locuinţa să devină atractivă şi să îşi găsească astfel chiriaşi de încredere.

    Evaluare, curăţenie şi măsuri de siguranţă

    Chiriaşii cei mai căutaţi, spun mulţi proprietari, sunt cei care caută locuinţe nemobilate. Automat, proprietarul va fi sigur că un astfel de chiriaş va stabili o înţelegere pe termen lung. Prin urmare, înainte ca locuinţa să se umple de lucruri şi mobilier, este momentul unor ultime lucrări de reparaţii, în cazul unor probleme ce nu suferă amânare, cum ar fi un plafon neizolat, sau instalaţii defecte. În altă ordine de idei, luaţi în calcul măsurile de siguranţă pe care le va căuta orice locatar, chiar dacă ştie că va sta în casă doar pentru un termen determinat. Pentru multă lume, gratiile de la parter conferă un plus de siguranţă, iar în situaţia în care chiriaşul va locui în aceeaşi clădire cu proprietarul, este bine ca spaţiile individuale să fie strict delimitate şi asigurate. Plusul de intimidate, modalităţile de contorizare separată a utilităţilor şi accesul separat vor atrage oameni de calitate, dispuşi chiar să plătească bani în plus pentru confortul sporit. Ca să nu mai vorbim de starea generală de curăţenie în care trebuie să se afle imobilul, indiferent dacă a fost sau nu locuit pentru o bună bucată de timp. Curăţenia este primul aspect cu care ia contact un posibil chiriaş, care se aşteaptă să găsească o locuinţă primitoare, cu pereţi albi şi ferestre ca lacrima.

    Determinarea valorii de piaţă

    Scriam în rândurile de mai sus că portalurile de specialitate sunt pline de mii de anunţuri de închirieri. În funcţie de preţurile cerute de proprietarii respectivi, dar şi în funcţie de dotările puse la dispoziţie, se poate forma rapid un reper legat de preţ, mai ales că oricine poate calcula o medie, ţinând cont de dotările puse la dispoziţie, de zonă, de numărul de camere şi de gradul de confort. Locuinţa nemobilată va costa mai puţin, dar în acest fel proprietarul îşi va pune la adăpost orice bunuri pe care nu doreşte să le vadă afectate, în urma exploatării. Pe de altă parte, o locuinţă cu un minim de dotări, telefon, cablu etc, va ridica automat preţul de închiriere, pentru că există categorii de chiriaşi, cum ar fi studenţii, care nu au la dispoziţie bunuri de folosinţă îndelungată. Vorbim, aşadar, de o adevărată piaţă, în funcţie de care proprietarul se poate orienta, în momentul în care îşi va selecta chiriaşii.

    Gestionarea şi administrarea locuinţei închiriate

    În situaţia în care proprietarul doreşte să ia pe cont propriu îngrijirea imobilului închiriat, este bine să îşi ia măsuri şi să încheie un document, prin care să stabilească în mod clar relaţia cu viitorul chiriaş. Actul va pune la adăpost fiecare parte semnatară, prin drepturi şi obligaţii, fiind de dorit ca fiecare să îşi respecte semnătura, iar în cazul unor neînţelegeri, documentul scris va fi literă de lege, în măsura în care a fost bine întocmit. Pentru că unele aspecte nu pot fi luate în calcul de personae mai puţin experimentate, o agenţie imobiliară poate asigura şi consilierea necesară, ceea ce vine în sprijinul ambelor părţi. Desigur, mai există şi cazul în care proprietarul doreşte cu orice preţ să declare închirierea la Fisc, pentru a plăti impozit şi asigurări de sănătate, cu titlul de hobby. Lăsând gluma la o parte, trebuie să ştiţi că uneori, demersul este obligatoriu, pentru că anumite firme sau instituţii decontează angajaţilor anumite cheltuieli, dar cer în schimb acte şi documente justificative.

     

     

    [Articol apărut în Ziarul de Imobiliare, ediţia de Constanța, august 2014]

    Articol scris de Mihai Stan - Administrator portal

    Postat în 09.09.2014 12:31:05. Vezi pagina lui Mihai Stan din Constanta

    vizualizat de 11517 ori; citit de 2004 ori; categoria: Articole proprii
     
  • Comenteaza primul