Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Articole


vezi cele mai citite articole anunta-ma cand se adauga Articole proprii noi
 • O istorie imobiliară ... cu tâlc

  O istorie imobiliară ... cu tâlc - Articole

  Vă povestesc o întâmplare reală, pe care am trăit-o pe la începutul anului 2014.
  Începusem activitatea imediat după perioada sărbătorilor şi prospectarea era în toi. Ştiam de o casă în Tomis I de vânzare şi îmi propusesem să o văd.
  Sun la d-na proprietară şi îmi zice să revin după câteva zile. Revin cam după o săptămână - zece zile şi o resun pe d-na proprietară.


  - Bună ziua, am revenit cu telefonul, pot să vă deranjez cu o vizită? întreb eu
  - Păi ... ştiţi, am vândut deja casa ... spune proprietara.
  - Serios, foarte bine, felicitări. Şi cât aţi obţinut? Întreb. (Casa era pe piaţă la 60.000 de euro).
  - 75.000 Euro, îmi răspunde doamna.
  - ????!!!... Haideţi doamnă, râdeţi de mine, păi cum să obtineţi mai mult când preţul cu care aţi dat-o la publicitate a fost de 60.000 ... zic eu.
  - Stimate domn, să vedeţi ce am păţit de fapt. După ce aţi sunat dumneavoastră, a venit un domn de pe stradă (ce se informase prin vecini şi a auzit că vând casa), a intrat, a văzut casa, mi-a mulţumit şi mi-a zis că revine şi cu soţia şi că vom discuta concret de preţ atunci când va reveni.
  După vreo trei zile apare domnul împreună cu doamna şi nici una, nici alta, îmi oferă 75.000 de euro????!!! Îmi spune şi că este ultimul preţ care îl oferă şi, dacă vreau, să merg la notarul dumnealui să facem un precontract.
  Am rămas uluită ştiind că eu am casa la vânzare la 60.000, aşa că de unde până unde să îmi ofere 75.000 de euro. Totusi, fiind în interesul meu, normal că am acceptat şi am fost la notarul dumnealui ca să încasez avansul.
  Din discutiile ce au avut loc prin notariat, am auzit de la personalul notariatului că pe grila notarială casa ar fi fost evaluată la 90.000 de euro, ca valoare. De aici am tras concluzia că persoana se cunoştea cu notarul respectiv şi acela l-a indrumat să îmi facă o ofertă de 75.000 de euro, adică mai putin cu 15.000 ca pe grilă, pe care au luat-o drept bază, neştiind preţul la care eu publicasem casa.
  Stăteam şi mă gândeam că mie nu-mi oferea nimeni 60.000 € de o grămadă de timp, dar 90.000 € cât era grila notarului!!! Pesemne că respectivul cumpărător a considerat că a făcut o afacere şi a negociat cei 15.000 € :))) însă a negociat dintr-un preţ imaginar, care, dealtfel, nu era realizabil niciodată în condiţiile de piaţă actuale.


  MORALA:
  Deşi proprietara a câştigat 15.000 € în plus (un noroc ce totuşi nu se poate întampla oricui şi nici prea des), haideţi să ne gândim putin şi la cumpărătorul care a ales să lucreze fără să fie reprezentat de un agent imobiliar şi să caute singur o ofertă în piaţă, fără să fie la curent cu preţurile reale de vânzare.

  Acesta a luat informaţii de pe o grilă ce nu oferă realitatea, cu atât mai mult cu cât casele sunt atât de diferite una de alta încât nici nu ar putea fi încadrate realist pe o grilă: unele sunt din chirpic, altele din cărămidă, unele au camerele decomandate iar altele nu, acoperişul precum şi alte materiale de construcţie pot fi mai scumpe (implicit mai bune) sau mai ieftine, terenul poate avea o deschidere mai mică sau mai mare, curtea sau chiar întreaga construcţie poate fi în indiviziune cu alţi vecini, etc.
  Toate acestea susţin ideea că preţul unei proprietăţi (cu atât mai mult al unei case) nu poate fi creat pe hârtie, ci doar pe teren, de către cineva pregătit, după vizionare.

  Agenţii imobiliari vând case, notarii fac acte, fac acte etc., avocaţii reprezintă în procese, investitorii şi dezvoltatorii au afaceri în piaţa. De ce să nu îi lăsăm pe fiecare să facă ce ştiu mai bine?
  Pentru că mai bine ca un agent imobiliar pregătit, nimeni nu ştie să vândă mai bine proprietăţi imobiliare.
  Aşadar nu ocoliţi agenţii imobiliari, ci alegeţi-vă agentul pe baza a ce ştie să facă, a beneficiului pe care estimaţi că îl va aduce colaborarea cu acest agent imobiliar.

  El vă poate ajuta să câştigaţi sau economisiţi mulţi bani într-o tranzacţie, poate mai mulţi decât aţi putea obţine dumneavoastră personal.

   

   

  [Articol apărut în Ziarul de Imobiliare, ediţia de Constanţa, martie 2015]

  Articol scris de Patsomitis Edward - Manager de agentie, REALPRO Edward Patsomitis

  Postat în 08.04.2015 11:04:25. Vezi pagina lui Patsomitis Edward din Constanta

  vizualizat de 9673 ori; citit de 1185 ori; categoria: Articole proprii
   
 • Comenteaza primul