Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Articole


vezi cele mai citite articole anunta-ma cand se adauga Articole proprii noi
 • Piata imobiliara rezidentiala in prima parte a anului 2019

  Piata imobiliara rezidentiala in prima parte a anului 2019 - Articole Preturile proprietatilor rezidentiale sunt înca în crestere, dar într-un ritm mai redus.

  Tendinta de temperare a ritmului de crestere a preturilor, identificata de Analize Imobiliare înca din a doua jumatate a anului 2017, s-a mentinut si în primul trimestru din 2019. Preturile si-au continuat traiectoria ascendenta într-un ritm si mai redus decât anul trecut, astfel încât diferenta anuala a preturilor proprietatilor rezidentiale a ajuns la +4,6%, în conditiile în care, în cele trei luni anterioare, acelasi indicator se situa la o valoare de +5,3%.
  Conform celor mai recente date publicate de Eurostat si Institutul National de Statistica (INS) observam, pentru al patrulea trimestru din 2018, un avans anual de 4,2% în Uniunea Europeana, respectiv 5,3% pentru piata locala, asta demonstrând înca o data alinierea evidenta a României cu ceea ce se întâmpla pe piata imobiliara europeana.

  Desi în ultimul an apartamentele noi s-au scumpit de aproximativ patru ori în Bucureti comparativ cu restul tarii, totusi majorarea preturilor locuintelor consemnata în primul trimestru din 2019 a fost de doar 0,8% la nivel national.

  Aceasta stabilizare ar putea indica o piata aflata în echilibru. Cu toate ca pe termen scurt presiunea din partea cererii a scazut (în T1 2019 volumul cererii a fost cu 20% mai mic la nivelul celor sase mari centre regionale ale tarii, comparativ cu perioada similara din 2018), putem spune ca, fata de anii 2015-2016, interesul pentru achizitia de locuinte este cu 40% mai mare.

  Pe de alta parte, toata oferta excedentara existenta la începutul actualului ciclu de crestere s-a „evaporat” - în primul trimestru din 2019 au fost disponibile spre vânzare cu aproape 50% mai putine apartamente si case în imobile vechi decât în 2015.
  Pe piata de imobile vechi, potentialii cumparatori au acum prea putine optiuni reale de achizitie fata de anii anteriori. Nici vânzatorii nu sunt dispusi sa-si ajusteze pretul solicitat, pe o piata înca în crestere.

  Cu toate ca anul trecut s-au finalizat, la nivel national, aproape 60.000 de locuinte (al cincilea an în care volumul de livrari s-a înscris pe un trend ascendent si cel mai bun an din 2009 încoace), consideram ca oferta noua este insuficienta. În România, raportul este de o camera per locuitor, pe când media UE este 1,6 camere. În perioada 2004-2018, in capitala României au fost finalizate doar 43.000 de unitati locative.

  2019 se anunta a fi un an dinamic pe piata proiectelor rezidentiale, un numar de peste 25.000 de unitati locative urmând sa fie finalizate în cele mai importante regiuni ale tarii, anume în Bucuresti-Ilfov si regiunea Nord-Vest. Remarcam cresterea ofertei de apartamente premium, sau de apartamente cu o localizare mai favorabila, aproape de centrele de interes.
  Proiectele au devenit mai complexe, astfel incat, pe langa facilitatile dorite in mod obisnuit de cumparatori, dezvoltatorii au adaugat componente de office, retail, fapt ce compenseaza dezvoltarea insuficienta a infrastructurii.

  În ceea ce priveste preferintele potentialilor cumparatori de locuinte, acestea ramân, în mare parte, la fel ca în trimestrele anterioare. În cele sase mari orase analizate, locuintele nou-construite (apartamente si case) sunt, în continuare, mai populare decât cele vechi, cu o pondere de 57% din totalul cautarilor (la fel ca în T4 2018). Unitatile locative finalizate dupa anul 2000 îsi mentin preponderenta în aceleasi trei centre regionale ale tarii, respectiv Cluj-Napoca (unde detin o cota de piata de 70%, la fel ca trimestrul trecut), Iasi (67%, în usoara scadere de la 68%) si Bucureti (61%, la fel ca în ultimele sase luni).

  Spre deosebire de ultimul trimestru al anului trecut, datele din Analize Imobiliare arata, pentru primele trei luni din 2019, o majorare a cererii în cele sase centre regionale analizate.
  Comparativ cu perioada similara din 2018, însa, în marile orase ale tarii este vizibila o tendinta de scadere a ofertei, acest indicator fiind cu 7% mai mic decât în urma cu 12 luni.
  Putem observa, asadar, ca, la nivel anual, tendinta de diminuare a cererii este contrabalansata, cel putin în parte, de cea a ofertei.

  În ceea ce priveste constructiile de locuinte, cele mai recente date publicate de Institutul Naional de Statistica (INS) arata ca în cel de-al patrulea trimestru al anului trecut au fost finalizate, la nivel national, un numar de 19.347 de unitati locative – ceea ce marcheaza un avans de aproximativ 11% fata de cele trei luni anterioare, când au fost livrate 17.363 de unitati locative.
  În conditiile în care 2018 este cel de-al cincilea an în care volumul locuintelor finalizate la nivel national s-a înscris pe un trend ascendent, avansul semnificativ consemnat anul trecut reprezinta un important semnal pozitiv pentru piata rezidentiala autohtona. Asta cu atât mai mult cu cât anul trecut a fost, practic, cel mai bun an pentru constructiile noi din ultimii ani. Ramâne de vazut, asadar, daca anul 2019 va reusi sa depaseasca aceste performante.

  Brindusa Mutoiu

  Articol scris de Brîndușa Mutoiu - Manager general, Frontivo

  Postat în 20.06.2019 12:59:08. Vezi pagina lui Brîndușa Mutoiu din Bucuresti

  vizualizat de 8716 ori; citit de 501 ori; categoria: Articole proprii
   
 • Comenteaza primul