Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Articole


vezi cele mai citite articole anunta-ma cand se adauga Articole proprii noi
 • “Prima Casa” poate fi chiar ... o casa !

  “Prima Casa” poate fi chiar ... o casa ! - Articole

  In urma publicarii normelor pentru aplicarea programului Prima Casa interesul publicului a crescut foarte mult. Toti cei intersati cauta informatii, iar forfota se face simtita atat in preturile locuintelor eligibile (pentru prima oara de la sfarsitul lui 2008 preturile au crescut sensibil) cat si in cadrul agentiilor imobiliare unde telefoanele suna din ce in ce mai des. Oferte Speciale isi propune sa va prezinte informatii concrete legate de acest program, impreuna cu doua sugestii, in articolul alaturat, pentru aceia dintre dumneavoastra ce vor apela la acest program. Deoarece “Prima Casa” poate fi chiar o casa, nu doar un apartament de 57 mp la Dristor sau o garsoniera in centru.

  Prima casa – Scurt pe 2

  Asadar, pe scurt, iata ce inseamna acest program: statul garanteaza bancilor finantare de maxim 60.000 de euro pentru fiecare aplicant, in conditii preferentiale de creditare, cu conditia ca ipoteca asupra imobilului sa se constituie in favoarea statului. Statul nu da bani ci doar garanteaza pentru imprumutul dumneavoastra. Locuintele care pot fi achizitionate in cadrul programului Prima Casa sunt case finalizate dar si case aflate in constructie sau in faza de proiect. In cazul ultimelor doua se va depune la banca o cerere de finantare impreuna cu un antecontract de vanzare cumparare sau contract de construire.

  I.Avantaje:


  Costuri la jumatate fata de costurile practicate in prezent de catre banci. Statul a impus bancilor ce vor participa la acest program un cost total al creditului compus din EURIBOR (pe trei luni)+ 4% pentru creditele in euro si ROBOR (pe trei luni)+2,5% pentru creditele in lei. Comisionul de administrare este de 0,37% pe an, calculat la soldul creditului. Nu se vor percepe alte comisioane (acordare, analiza, risc, rezerva, etc);
  Nu se percepe comision de rambursare anticipata;
  Avansul minim pe care trebuie sa il aduca clientii este de 5%.
  Taxa pe valoarea adaugata platita de persoanele care achizitioneaza o locuinta prin acest program va fi de 5% (respectand normele in vigoare – suprafata nu mai mare de 120 mp si valoare de pana la 380.000 lei noi)

  II.Dezavantaje


  Va exista interdictie de vanzare pe o perioada de 5 ani a imobilului cumparat sau construit cu bani din programul “Prima Casa”;
  In afara de avans clientul va trebui sa constituie un depozit colateral egal cu valoarea a trei rate de dobanda (nu rate de credit!);


  EURIBOR este la un nivel minim acum, asa ca este de asteptat ca dobanda sa creasca pe viitor;
  Cei care nu isi platesc ratele trei luni risca sa ramana fara casa, indiferent daca valoarea acestuia se incadreaza in suma garantata de stat de 60.000 de euro sau a fost achizitionat cu bani in plus. Astfel, bancile vor prefera sa execute garantia statului, iar acesta, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), nu este dispus sa renegocieze cu persoanele fizice.
  Nu puteti combina creditul “prima casa” garantat de stat cu altul negarantat pentru a accesa o suma mult mai mare.

  III.Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca clientii pentru a putea beneficia de un imprumut in conditiile acestui program:


  - Nu detin in proprietate o locuinta, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane. In schimb, se vor putea incadra cei care detin in proprietate un teren/terenuri si nu detin o locuinta. Toti cei care, la data adoptarii Ordonantei de Urgenta, la inceputul lunii iunie, nu aveau o locuinta in proprietate, sunt eligibili.
  - Nu au in derulare (la data de 04.06.2009) un credit ipotecar. Deci se incadreaza aici cei care au in derulare un credit de nevoie personale cu ipoteca, in conditiile in care ipoteca adusa in garantie nu este proprietate personala.
  - Daca pretul locuintei achizitionate este mai mic de 60.000 trebuie sa detina un avans minim de 5% din prêt. Daca pretul locuintei achizitionate este mai mare de 60.000 trebuie sa aiba un avans egal cu 3.000 euro + diferenta dintre pretul de achizitie si suma de 60.000

  Cati bani imi trebuie ?

  Cu sprijinul partenerilor nostri de la Kiwi Finance va prezentam doua variante pentru aceia dintre dumneavoastra care sunt interesati de conditiile financiare concrete :

  Astfel, un credit ipotecar in valoare de 30.000 de euro pe 25 de ani, necesar celor care vor sa achizitioneze garsoniere sau au nevoie doar de un mic imprumut pentru a completa investitia, in conditiile unei dobanzi estimative de 5,2%, venitul minim lunar necesar pentru accesarea creditului ar fi de 1.850 de lei, iar rata lunara de 780 de lei. Pentru acelasi credit, dar acordat in lei, cu o dobanda de 13%, venitul minim necesar ar fi de 2.200 de lei, iar rata lunara de 1.100 de lei.
  Varianta maxima. Pentru un credit de 60.000 de euro pe 25 de ani, necesar celor care vor sa cumpere apartamente sau case, la o dobanda estimative de 5,2% solicitantul ar avea nevoie de 3.200 de lei venit minim si o rata lunara de 1.545 de lei. Pentru acelasi credit, dar obtinut in lei, venitul minim necesar pentru obtinerea creditului este de 4.500 de lei, iar rata lunara ar fi de 2.290 de lei.
  Totusi, consilierii Kiwi Finance atrag atentia ca aceste calcule sunt estimative, pentru un diagnostic personalizat, solicitantul trebuie sa beneficieze de consultanta individuala, focusata pe situatia sa financiara.
  Calculele au fost realizate pentru o familie cu 2 persoane.

  Unde ne ducem ?

  Pana la data redactarii acestui articol, numarul bancilor inscrise la programul Prima Casa a ajuns in prezent la 20, valoarea ofertelor depuse urcand la 1,457 miliarde euro, peste plafonul guvernului. Bancile care au depus oferte sunt BCR, Banca Transilvania, Bank Leumi, BRD-SocGen, ATEbank, Raiffeisen Bank, Volksbank, Millennium Bank, Piraeus Bank, CEC Bank, Bancpost, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Credit Europe Bank, Unicredit Tiriac Bank, OTP Bank, Intesa Sanpaolo, Emporiki Bank.  Articol realizat cu sprijinul   TopEstate si Kiwi Finance

   

  Articol scris de Mihai Gorjanu

  Postat în 10.07.2009 10:25:14. Vezi pagina lui Mihai Gorjanu din Bucuresti

  vizualizat de 4831 ori; citit de 1003 ori; categoria: Articole proprii
   
 • Comenteaza primul