A) Cum se planifica fundatia pentru o casa


Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Casa, Gradina si Amenajari


vezi cele mai citite articole din categoria Casa, Gradina si Amenajari anunta-ma cand se adauga articole noi despre Casa, Gradina si Amenajari
 • Ce fel de casa vrei sa-ti construiesti in anii urmatori? (partea a patra)

  Ce fel de casa vrei sa-ti construiesti in anii urmatori? (partea a patra) - Casa, Gradina si Amenajari

  A) Cum se planifica fundatia pentru o casa


  Stiai ca la construirea unei fundatii pentru casa trebuie sa ai in vedere, pe langa compozitia solului, materialele folosite pentru pereti si cele din care va fi construit acoperisul? Fundatia asigura stabilitatea si exploatarea normala a unei cladiri. De aceea, este important sa se tina cont de aceste materiale pentru ca ele pot suprasolicita temelia. Iata ce trebuie sa stii despre o fundatie pentru casa si care sunt pasii de urmat pentru turnarea ei:

   

  1. Ce este fundatia

  Fundatia casei este partea aflata in contact direct cu solul si are rolul de a sustine greutatea constructiei si de a o transmite in pamant. De aceea, fundatia trebuie sa fie bine proiectata, robusta, hidroizolata si bine uscata.

  Turnarea fundatiei se face cu ajutorul unei echipe de muncitori calificati sau de catre un meserias fierar-betonist. Nu este o idee prea buna sa economisesti bani in detrimentul calitatii fundatiei, intrucat aceasta asigura stabilitatea casei.

   

  2. Studiul geotehnic

  Este recomandat sa se apeleze la un inginer-proiectant pentru efectuarea studiului geotehnic al casei. Acesta va stabili dimensiunile fundatiei in functie de rezultatele geotehnice, calitatea si tipul solului, limita de inghet, riscul seismic.

  Inginerul va stabili si cat de groasa va fi fundatia, inaltimea si adancimea ei, precum si materialul din care va fi construita, pentru a nu pune in pericol viata locatarilor.

   

  3. Materialele folosite

  Fundatia poate fi facuta din materiale rigide sau elastice (beton simplu, beton armat, beton cu fibre de otel, piatra, caramida sau lemn) insa este bine sa tii cont ca aceasta trebuie sa fie foarte rezistenta si sa suporte incarcatura proiectata, inclusiv o eventuala extensie.

  Materialele folosite in turnarea fundatiei depind de locul in care va fi amplasata casa (oras-sat/campie-munte) dar si de dimensiunea casei.

  Cel mai des se foloseste beton, respectiv grinzi din fier, care reprezinta armatura fundatiei. Pentru o casa mica, fara etaj, poate fi folosit beton simplu insa pentru una de dimensiuni mai mari se foloseste beton armat sau beton cu fibre de otel.

  Fundatia de piatra este folosita in zonele muntoase, unde piatra se gaseste din belsug, facandu-se economii insemnate la capitolul materie prima.

  Fundatia de caramida se foloseste pentru terenuri uscate; acolo unde exista agenti agresivi care pot ataca fundatiile acestea se executa din alte materiale, ca piatra sau betonul.

   

  4. Saparea fundatiei

  Lungimea fundatiei se stabileste in functie de adancimea de inghet, existenta panzelor de apa freatica, caracteristicile rezultate din studiul geotehnic. Este recomandat ca fundatia sa fie cu 30 - 50 cm deasupra nivelului solului, pentru a se evita umezirea zidariei pe timp de ploaie.

  In Bucuresti si in zonele de campie este indicat ca fundatia sa se faca la o adancime cuprinsa intre 90 si 110 cm, intrucat aceasta este limita de inghet. Intr-o zona muntoasa, fundatia unei case trebuie sa aiba cel putin 120 cm, limita de inghet fiind mai mare.

  Dupa ce s-a turnat fundatia, aceasta trebuie lasata la uscat timp de circa 3 saptamani.

   

  B) Mici etape de pregatire a armaturii

  1. In primul rand, se studiaza proiectul sa vedem ce armatura avem nevoie, dupa care se incepe debitarea (taiere) in functie de lungimile si grosimile necesare .
  2. Fasonarea fierului este de 3 feluri:
  - manual (cu chei de fier, cu banc si placuta)
  - cu masina de fasonat pe orizontala (in special pentru fiuri groase)
  - cu masini de fasonare, de debitare si indreptare computerizata pe verticala
  3. Pregatire si transport la fata locului. Tot in functie de necesitate, se pot face pachete sau bonturi cu marci in functie de proiect, deci se pregateste fierul dupa extras din proiect, se monteaza si daca exista posibilitatea chiar si in momentul pregatirii (grinzi, centuri, plansee, stalpi). Totul se lucreaza in functie de organizarea de santier, de utilajele avute, de scule si de masini de transport (daca este necesar).
  4. La fata locului unde se pune armatura, primul si cel mai important lucru, se face curatenie. Se da cu decofrol, se pune armatura, se pun distantieri, se verifica respectarea proiectului, in functie de modul de lucru (planseu, grinda sau centura). Proiectul trebuie respectat tot timpul. Daca apar nereguli la un proiect, se intrerupe lucrarea si se raporteaza superiorilor. Daca armatura este corespunzatoare proiectului se da acceptul pentru turnarea betonului. Dupa turnare, betonul este indreptat cu vibratorul si se finiseaza. In functie de temperatura, betonul se acopera sa nu crape si se uda.
   

   

  Sculele necesare unui fierar sunt:
  - cleste sau patent cu varful lat sau pistol de legat
  - chei pentru fier pe Ø
  - metru sau ruleta, creta, foarfeca de taiat fier.


  * Aceasta meserie se face in functie de utilajele avute si de oamenii calificati. Executarea armaturii lucrata manual este primitiva si dureaza mai mult, indreptarea fierului din colaci cu o masina auto nu este indicata fiindca se pierde din rezistenta fierului si in caz de cutremur cedeaza repede. Fasonarea manuala necesita mai mult timp pentru: etrieri, curbati, calareti, capre sau distantieri.
  * Aceasta meserie este executata in functie de standardele si cerintele tarii in care se executa lucrarea.

  Sfarsitul partii a patra!

  Va doresc sanatate, succese, pace in suflet si lumina in minte!

  Casa gradina amenajari scris de Daniel Serbanica - Broker imobiliar, Serbanica Imobiliare

  Postat în 10.05.2012 13:03:05. Vezi pagina lui Daniel Serbanica din Constanta

  vizualizat de 19469 ori; citit de 3106 ori; categoria: Casa, Gradina si Amenajari
   
 • Comenteaza primul