Sfaturi de urmat şi greşeli de [...]">
Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Casa, Gradina si Amenajari


vezi cele mai citite articole din categoria Casa, Gradina si Amenajari anunta-ma cand se adauga articole noi despre Casa, Gradina si Amenajari
 • Sistemele audio de apartament

  Sistemele audio de apartament - Casa, Gradina si Amenajari

  Sfaturi de urmat şi greşeli de evitat

   

  Actuala generaţie de aparatură audio atrage din ce în ce mai mult. Cei mai mulţi dintre noi îşi doresc sisteme din ce în ce mai complicate, care să redea cu fidelitate un sunet clar şi puternic. Dacă preferinţele nu pot fi puse în discuţie – chestiune de gusturi – de multe ori soluţia tehnică şi amplasarea sistemelor audio nu pun în valoare potenţialul avut în vedere de producător, aşa că, după un efort financiar însemnat, cumpărătorul nu obţine chiar ceea ce îşi doreşte. Multitudinea de boxe, în sisteme stereo din ce în ce mai complicate necesită şi o conectică pretenţioasă. În plus, cablurile nu trebuie lăsate la vedere, ceea ce implică, în special pentru aparatura de redare de tip surround şi o reţea de fire care traversează întreaga încăpere. Iar, peste toate acestea, lucrurile se complică, în momentul în care sistemul audio va deservi şi aparatură HDTV. Prin urmare, am ales o listă cu greşeli frecvent întâlnite, dar şi cu sfaturi tehnice utile, menite să vă ajute să vă bucuraţi de aparatură şi de calitatea sunetului.

   

  Cablurile boxelor sunt dispuse prea aproape de alte cabluri electrice

   

  Aparatura audio are nevoie de fire bine izolate, prevăzute cu folii axiale de ecranaj. În mod normal, acestea protejează sunetul de orice interferenţe, sau frecvenţe parazite, ce pot afecta calitatea sunetului. În general, pot cauza astfel de probleme cablurile electrice prelungitoare, cele care transmit semnalul video de la calculator la televizorul HDTV, firele care alimentează becuri sau lămpi şi mai ales cele care deservesc tuburile fluorescente. Pe de altă parte, utilizarea sistemelor stereo surround implică montarea de boxe pe pereţii opuşi  aparaturii, ceea ce necesită montarea unor cabluri audio mai lungi. În varianta cea mai rapidă, ele pot traversa încăperea pe sub covor, dar aceasta este opţiunea cea mai puţin recomandată, pentru că pot fi mişcate, se pot deteriora, sau pot fi distruse de un animal de companie. Ca urmare, montajul în perete este estetic, cu toate că este şi cel mai complicat.

   

  Conectica se bazează pe fire de slabă calitate

   

  Uneori este inevitabilă plasarea în acelaşi pat de cabluri a tuturor firelor electrice, de sunet şi de imagine. În acest caz, este bine să utilizaţi cabluri de calitate, cu ecranaj, dar şi rezistente în timp. Ele nu suferă deformări mecanice decât la montaj, dar o textură izolantă slabă va ceda într-un an, sau doi, iar o soluţie tehnică de îngropare a cablurilor în perete sau tavan nu vă va permite intervenţii repetate, în situaţia în care un cablu va ceda. Desigur, în alegerea cablurilor va fi nevoie să ştiţi ceea ce cereţi la magazin, iar în caz contrar, apelarea la serviciile unui specialist este recomandată, chiar dacă necesită bani în plus. Revenim la soluţia de îngropare a cablurilor în pereţi, în mod identic sistemului electric, deşi este cea mai pretenţioasă. Totuşi, dacă toate traseele sunt trasate pe linii drepte, ele pot fi uşor de înlocuit la un moment dat. O altă soluţie este utilizarea unui plafon fals, pentru că în această situaţie îngroparea canalelor infrastructurii va necesita o lucrare mai laborioasă doar dinspre tavan către pereţii pe care sunt montate boxele. În orice caz, deşi pare mai uşor, nu îngropaţi niciodată firele direct în zid, ci dispuneţi-le fie în tubulatură de plastic, fie în pat-cabluri.

   

  Cablurile de sunet sunt mai lungi decât este necesar

   

  În momentul în care sunetul are de trecut printr-un cablu mai lung, acesta va opune rezistenţă, ceea ce va afecta calitatea. Din acest motiv, surplusul de cablu trebuie îndepărtat. Din acelaşi motiv, este recomandată utilizarea unor trasee cât mai scurte de la sistemul audio la boxe. Prin urmare, pentru a evita orice greşeală, mai bine măsuraţi de două ori şi tăiaţi o dată. În cazul în care cablul este prea lung, el poate fi tăiat, dar dacă a fost tăiat prea scurt, mai bine înlocuiţi-l în întregime, fiindcă un fir înnădit va afecta la rândul lui calitatea sunetului. Nu dorim să creăm senzaţia că montajul unui sistem audio este ceva aproape imposibil de realizat, însă micile erori însumate nu fac alceva decât să afecteze calitatea sunetului.Tocmai din dorinţa de a beneficia de un produs de înaltă fidelitate, la un preţ uneori ridicat, deţinătorul unei astfel de aparaturi este o persoană sofisticată. Cunoscătorii pot sesiza imediat deficienţele de montaj.

   

  Conectorii improprii sau polarităţile inversate pot distruge sistemul audio

   

  În principiu, aşa cum spuneam mai înainte, firele înnădite conduc la pierderea semnalului audio, sau la alterarea lui. De asemenea, montarea conectorilor de linie este una dintre cele mai importante operaţiuni. De regulă, incintele acustice actuale au un sistem de prindere automată a firelor, astfel încât sinfura problemă rămâne cea a montării corecte a cablurilor. Este ceea ce se numeşte polaritate, sau, mai comun, aşezarea plusului la plus şi a minusului la minus. Montarea inversă va distruge prematur difuzoarele, pentru că detenta membranelor va fi una de revenire în miezul metalic la sunete puternice. Există două modalităţi empirice, dar eficiente, de determinare a polarităţii corecte. Una dintre ele se bazează pe urmărirea membranelor difuzoarelor cu privirea. La sunetele puternice, de bas, ele trebuie să se mişte spre exteriorul incintei, aspect care poate fi sesizat şi prin aşezarea palmei la circa 2-3 centimetri distanţă de difuzor. La sunetele puternice, unda de sunet se va simţi cum loveşte mâna. Mult mai sigură este însă metoda care foloseşte o simplă baterie, de 1,5 volţi. Capătul firelor se conectează aleatoriu la boxe, iar celelalte două capete se aşează pe cele două borne ale bateriei. Contactul cu plus va fi cel corect, dacă la auzul unui pocnet în boxe, difuzorul cel mai mare va pleca spre exteriorul incintei. În ceea ce priveşte montarea conectorilor de tip jack, sau mufă, care intră în sistemul audio, montajul trebuie făcut cu grijă, cu ajutorul unui pistol de lipit şi cu multă atenţie, astfel încât cablurile de masă să nu atingă firele de canal. Problemele pot apărea în momentul în care firele se dezizolează şi se pregătesc pentru lipire.

   

  Un montaj corect asigură maximul de satisfacţie

   

  Marele avantaj al actualelor sisteme audio, spre deosebire de cele clasice, formate din două boxe, este că furnizează, prin sistemul surround, un adevărat spectacol de sunet. Tocmai de aceea, dacă problema conecticii este rezolvată, ţinând cont de complexitatea sistemului, atunci camera se va transforma într-un adevărat amfiteatru.

   

   

  [Articol apărut în Ziarul de Imobiliare, ediţia de Constanţa, 25.iunie.2013]

  Casa gradina amenajari scris de Decebal Mureşan

  Postat în 05.07.2013 19:05:35. Vezi pagina lui Decebal Mureşan din Constanta

  vizualizat de 8236 ori; citit de 3081 ori; categoria: Casa, Gradina si Amenajari
   
 • Comenteaza primul