Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Casa, Gradina si Amenajari


vezi cele mai citite articole din categoria Casa, Gradina si Amenajari anunta-ma cand se adauga articole noi despre Casa, Gradina si Amenajari
 • Gazonul artificial - avantaje şi dezavantaje

  Gazonul artificial - avantaje şi dezavantaje - Casa, Gradina si Amenajari

  Cel mai frumos gazon posibil, pe care îl poţi avea în orice moment în curtea casei tale este cel aflat pe cutia din raftul hypermarket-ului.

  Oricâtă strădanie vei depune, niciodată gazonl tău nu va arăta identic cu cel din fotografie: va creşte haotic, îl vor năpădi buruienile, îl va arde soarele şi, în cele din urmă, câinele îl va face praf, atât cât a mai rămas. Iată cum, din dorinţa de a umple un spaţiu şi a economisi timp cu grădinăritul, cu zecile de soiuri de flori, ajungi la concluzia că îngrijitul gazonului este, de departe, o ocupaţie grea, plină de secrete şi destinată numai celor dintr-un club select, care au vocaţie, care îşi transmit meseria din tată-n fiu şi care, fără îndoială, fac parte dintr-o organizaţie ocultă ce transmite, de sute de ani, secretele întreţinerii unui covor verde de gazon.

  Şi cere timp, dar şi bani.

  Mulţi se gândesc că ce-i prea mult, e... destul! Bucata verde de teren trebuie udată, stropită cu tot felul de substanţe, tunsă, îndesită şi iar udată etc. Sună motonon şi deloc plăcut. Tocmai de aceea, există soluţia gazonului sintetic, un covor lung, lat şi prietenos, care niciodată nu îţi va da bătăi de cap. Dar, căci apare un „ dar“, gazonul articial aduce avantaje, precum şi dezavantaje. Să începem cu ceea ce ne avantajează.

   

  Economii cu apa

   

  În funcţie de suprafaţa de teren pe care se întinde gazonul, este nevoie de zeci de metri cubi de apă lunar, de furtune, sau chiar sisteme de aspersie a apei. De acea, gazonul artificial este o soluţie bună: covorul verde, sintetic, nu necesită udare. Mai mult, dacă furnizarea apei este o problemă, aplicarea covorului artificial poate fi o soluţie. Iar banii cheltuiţi lunar, pe apă, vor rămâne cuminţi în buzunare.

  Gata cu substanţele chimice de întreţinere!

   

  Gazonul natural are nevoie tot timpul de fertilizatori, dar şi de substanţe menite să distrugă buruienile. Dacă ar apărea şi acestea în fotografiile de pe cutiile cu seminţe de gazon, atunci vânzările ar scădea simţitor. Dar nu apar. În schimb, gazonul artificial nu necesită nici un fel de tratament chimic, la fiecare două-trei-cinci sau şapte zile. Din nou, banii rămân în bugetul propriu, iar timpul destinat lucrărilor poate fi alocat altor activităţi.

   

  Costurile de întreţinere sunt... mai mici sau egale cu zero

   

  Dacă nu ştiaţi, de cele mai multe ori, gazonul natural trebuie udat frecvent, pentru a fi tuns... frecvent. Drept pentru care, covorul sintetic nu are nevoie să fie tuns. Pur şi simplu stă frumos pe suprafaţa pe care a fost întins şi zâmbeşte vesel oricărei priviri, fie vară, fie iarnă. Dacă plouă, nico o problemă. Se usucă în câteva ore şi rămâne verde. Dacă soarele bate o vară întreagă, iarăşi nu este nici o problemă. Ce e verde, rămâne verde. Bine că nu l-au făcut albastru, ca la tenis... Ar fi fost un impediment, la fel ca alte dezavantaje, de care vom vorbi în continuare.

   

  Gazonul sintetic este scump

   

  Covorul sintetic nu este ieftin. La 15 euro metrul pătrat, oare cum ar arăta mai bine o palmă de pământ, de 100 de metri pătraţi? Acoperită cu gazon sintetic, sau cu 15 bancnote de 100 de euro, sau 30 de 50 de euro etc? Dar staţi, că asta nu e tot! Montarea covorului trebuie făcută pe teren plan şi dens, cu drenaj, cea ce înseamnă alţi bani...

   

  Se încinge la fel ca asfaltul

   

  Aceasta este o mare problemă, ceea ce face ca suprafaţa de gazon artifical să devină periculoasă pentru copii, sau animale de casă. Un studiu realizat recent în Statele Unite arată că, într-o zonă cu soare puternic, temperatura la nivelul covorului verde poate ajunge chiar şi la... 70 de grade Celsius! În astfel de condiţii, gazonul sintetic este chiar o sursă de pericole.

   

  Sub covorul de plastic nu mai creşte nimic

   

  Odată ce aţi optat pentru montarea gazonului sintetic, procesul este aproape ireversibil. Nimic nu mai prinde viaţă în terenul de dedesubt. Suprafaţa artificială nu permite nici unui organism viu să se dezvolte, iar efectele sunt similare unei poluări de proporţii. Pământul nu mai respiră, se împietreşte, iar în momentul în care, dintr-un motiv sau altul, gazonul artificial este îndepărtat definitiv, este nevoie de mulţi ani pentru ca solul de dedesubt să devină iarăşi fertil.

   

   

  [Articol apărut în Ziarul de Imobiliare, ediţia de Constanţa, septembrie 2013]

  Casa gradina amenajari scris de Decebal Mureşan

  Postat în 16.09.2013 11:43:09. Vezi pagina lui Decebal Mureşan din Constanta

  vizualizat de 16018 ori; citit de 7584 ori; categoria: Casa, Gradina si Amenajari
   
 • Comenteaza primul