Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancari, economici si constructii, gaj, gaj cu deposedare, gaj fara deposedare, garant, garantie, garantie bancara, garantie comuna, garantie reala, gestionarea riscului de credit, gestionarea riscului de curs de schimb, gestionarea riscului de tara, financiar bancar, imobiliar, juridic

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Cauta în dictionarul de termeni




Dictionar de termeni (1793)



  • Gaj

    Garantie reala constand in unul sau mai multe bunuri mobile si care servesc la garantarea unei obligatii, pana la stingerea acesteia.   Conform contractului de gaj, incheiat pe baza acordului de vointa dintre parti, daca la scadenta debitorul nu isi onoreaza datoriile, atunci creditorul este indreptatit sa declanseze procedura de executare silita, pentru a-si acoperi creanta. In activitatea de creditare, bancile acorda o importanta deosebita garantiilor aduse de catre debitorul [...]

  • Gaj cu deposedare

    Bunul/bunurile mobile sunt incredintate in custodie creditorului, pana la stingerea fata de acesta a tuturor obligatiilor.

  • Gaj fara deposedare

    Prin care debitorul/girantul sau garanteaza plata unei datorii cu bunuri mobile, insa fara a le remite creditorului; acestea raman in custodia constitutorului. Aceasta forma de gaj este utilizata de catre banci in cazul unor produse precum cerealele, plante tehnice, leguminoase, etc., dat si al materiilor prime industriale supuse unui proces de prelucrare.

  • Garant

    Persoana fizica sau juridica care garanteaza cu veniturile sau cu bunurile sale o obligatie a unui debitor fata de creditorul sau. Garantul este obligat sa plateasca in locul debitorului in cazul in care acesta nu isi onoreaza obligatiile.

  • Garantie

    Contract prin care este asigurata plata de catre debitor/garantul/garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau. Garantia da dreptul creditorului ca in cazul in care debitorul sau girantii sai nu pot onora obligatiile asumate, sa declanseze procedurile de executare silita a bunurilor, veniturilor sau averii debitorului/girantilor acestuia.

  • Garantie bancara

    Girul dat de o banca pentru un client al sau cu scopul obtinerii de catre acesta a unui credit de la o terta persoana. Banca isi asuma obligatia achitarii sumelor care rezulta din neachitarea obligatiilor de plata de catre clientul in favoarea caruia a acordat garantia bancara.

  • Garantie comuna

    Scrisoare de garantie bancara prin care se specifica expres solidaritatea comuna a bancii cu debitorul principal.

  • Garantie reala

    Depunerea la dispozitia creditorului a unei sume de bani sau a unui bun, din care in cazul neonorarii in termen a obligatiilor fata de creditor, acesta din urma poate sa-si recupereze sumele datorate de catre debitor. In categoria garantiilor reale se includ: ipoteca, gajul cu deposedare, depozitul colateral, gajul fara deposedare.

  • Gestionarea riscului de credit

    Se utilizeaza o serie de masuri printre care: constituirea de garantii; supravegherea atenta a limitelor autorizate la acordarea creditelor; existenta unui sistem de centralizare a riscurilor.

  • Gestionarea riscului de curs de schimb

    Se poate realiza prin: gestionarea riscului prin utilizarea derivativelor; aplicarea unei mai bune repartitii a riscurilor pe devize, pe monede.

  • Gestionarea riscului de tara

    Se impun masuri ca: supravegherea atenta a tarilor cu risc crescut; practicarea asigurarii creditelor; constituirea de provizioane; recurgerea la piata secundara a creantelor.