Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancari, economici si constructii, compozitie-tel , consistenta arbori, consistenta arboretului , control de fond forestier, crestere medie a arborilor, cubare lemn, defrisare , dendrometru , dispozitiv special de marcat arbori, ecosistem forestier , exploatare forestiera , imobiliare, terenuri, paduri, silvicultura

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Cauta în dictionarul de termeni




Dictionar de termeni (1793)



  • Compozitie-tel

    Combinatia de specii urmarita a se realiza de un arboret care imbina in mod optim, atat prin proportie, cat si prin gruparea lor, exigentele biologice cu obiectivele multiple, social-economice ori ecologice.

  • Consistenta arbori

    Gradul de spatiere a arborilor in cadrul arboretului. Consistenta, in functie de gradul de dezvoltare a arboretului, se exprima prin urmatorii indici: indicele de desime - in cazul semintisurilor, lastarisurilor sau plantatiilor fara starea de masiv incheiata. indicele de densitate - determinat in raport cu suprafata de baza sau cu volumul. indicele de inchidere a coronamentului.

  • Consistenta arboretului

    1. In sens larg - caracteristica arboretului de a fi constituit din arbori apropiati intre ei in asa masura incat determina in interiorul lui un mediu specific, deosebit de cel exterior. Se exprima prin: indice de desime; indice de acoperire; indice de inchidere a coronamentului; indice de densitate; distanta medie dintre arbori. 2. In sens restrans - indice de inchidere a coronamentului unui arboret.

  • Control de fond forestier

    Totalitatea actiunilor efectuate in fondul forestier, in conditiile legii, de catre personalul care asigura administrarea padurilor si serviciile silvice, in scopul: verificarii starii limitelor si bornelor amenajistice; verificarii suprafetei de padure in scopul identificarii, inventarierii si evaluarii valorice a arborilor taiati in delict, a semintisurilor utilizabile distruse sau vatamate, a oricaror altor pagube aduse padurii, precum si stabilirii cauzelor care le-au produs; [...]

  • Crestere medie a arborilor

    Raportul dintre cresterea pe o perioada de timp de referinta si marimea acestei perioade. - crestere medie la exploatabilitate a productiei principale - cresterea medie a productiei principale calculata pentru varsta exploatabilitatii arboretului respectiv. - cresterea medie la exploatabilitate a productiei totale - cresterea medie a productiei totale calculata pentru varsta exploatabilitatii arboretului respectiv. - cresterea medie a productiei principale - raportul dintre [...]

  • Cubare lemn

    Operatie de determinare a volumului unui sortiment lemnos, a unui arbore sau arboret.

  • Defrisare

    Actiunea de inlaturare completa a vegetatiei forestiere, fara a fi urmata de regenerarea acesteia, incluzand scoaterea si indepartarea cioatelor arborilor si arbustilor, cu schimbarea folosintei si/sau a destinatiei terenului. A înlătura prin tăiere arborii dintr-o anumită porțiune de pădure; a despăduri.

  • Dendrometru

    Instrument destinat masurarii indirecte a dimensiunilor la arbori indeosebi a inaltimilor si diametrelor.

  • Dispozitiv special de marcat arbori

    Ciocanele silvice de marcat, instrumentele folosite de personalul silvic pentru marcarea arborilor, a cioatelor si a materialului lemnos.

  • Ecosistem forestier

    Unitatea functionala a biosferei, constituita din biocenoza, in care rolul predominant il au populatia de arbori si statiunea pe care o ocupa aceasta.

  • Exploatare forestiera

    Procesul de productie prin care se extrage din paduri lemnul brut in conditiile prevazute de regimul silvic.