Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancari, economici si constructii, fondul forestier national , forestier , gestionarea durabila a padurilor , masa lemnoasa , material forestier de reproducere , materiale lemnoase , ocol silvic , padurar , perdele forestiere de protectie , perimetru de ameliorare prin impadurire, plantaj , imobiliare, terenuri, paduri, silvicultura

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Cauta în dictionarul de termeni




Dictionar de termeni (1793)



  • Fondul forestier national

    Totalitatea padurilor, a terenurilor destinate impaduririi, a celor care servesc nevoilor de cultura, productie sau administratie silvica, a iazurilor, a albiilor paraielor, a altor terenuri cu destinatie forestiera si neproductive, cuprinse in amenajamente silvice la data de 1 ianuarie 1990 sau incluse in acestea ulterior, in conditiile legii, constituie, indiferent de natura dreptului de proprietate, fondul forestier national.

  • Forestier

    1. Privitor la păduri; de pădure; în legătură cu exploatările de păduri; silvic. ◊ Perdea forestieră = plantație de pădure, îngustă și lungă, destinată mai ales prevenirii și combaterii procesului de eroziune. 2. Care ține de exploatarea și prelucrarea pădurilor; referitor la păduri. Industrie ~ă. Perdea ~ă fâșie de pădure care se plantează în câmp pentru a preveni eroziunile.

  • Gestionarea durabila a padurilor

    Administrarea si utilizarea padurilor astfel incat sa isi mentina si sa isi amelioreze biodiversitatea, productivitatea, capacitatea de regenerare, vitalitatea, sanatatea si in asa fel incat sa asigure, in prezent si in viitor, capacitatea de a exercita functiile multiple ecologice, economice si sociale permanente la nivel local, regional, national si global fara a crea prejudicii altor ecosisteme.

  • Masa lemnoasa

    Totalitatea arborilor pe picior si/sau doborati, intregi sau parti din acestia, inclusiv cei aflati in diferite stadii de transformare si miscare in cadrul procesului de exploatare forestiera.

  • Material forestier de reproducere

    Materialul biologic vegetal prin care se realizeaza reproducerea arborilor din speciile si hibrizii artificiali, importanti pentru scopuri forestiere; aceste specii si acesti hibrizi se stabilesc prin lege speciala.

  • Materiale lemnoase

    Lemnul rotund sau despicat de lucru si lemnul de foc, cheresteaua, flancurile, traversele, lemnul ecarisat - cu sectiune dreptunghiulara sau patrata -, precum si lemnul cioplit. Aceasta categorie cuprinde si arbori si arbusti ornamentali, pomi de Craciun, rachita si puieti.

  • Ocol silvic

    Unitate constituita in scopul administrarii padurilor si/sau asigurarii serviciilor silvice, indiferent de forma de proprietate asupra fondului forestier, avand suprafata minima de constituire dupa cum urmeaza: - in regiunea de campie - 3.000 ha fond forestier; - in regiunea de deal - 5.000 ha fond forestier; - in regiunea de munte - 7.000 ha fond forestier.

  • Padurar

    Persoană însărcinată cu paza unei păduri. Lucrător care se ocupă cu îngrijirea unei păduri.

  • Perdele forestiere de protectie

    Formatiunile cu vegetatie forestiera, amplasate la o anumita distanta unele fata de altele sau fata de un obiectiv cu scopul de a-l proteja impotriva efectelor unor factori daunatori si/sau pentru ameliorarea climatica, economica si estetico-sanitara a terenurilor. Șir de arbori sădiți în linie dreaptă, de obicei cu scopul de a proteja culturile (împotriva vântului); p. ext. fâsie de pădure.

  • Perimetru de ameliorare prin impadurire

    Terenurile degradate sau neproductive agricol care pot fi ameliorate prin impadurire, a caror punere in valoare este necesara din punctul de vedere al protectiei solului, al regimului apelor, al imbunatatirii conditiilor de mediu si al diversitatii biologice.

  • Plantaj

    Plantare. Cultura forestiera constituita din arbori proveniti din mai multe clone sau familii, identificate, in proportii definite, izolata fata de surse de polen strain si care este condusa astfel incat sa produca in mod frecvent recolte abundente de seminte, usor de recoltat.