Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancari, economici si constructii, bilet de lombard, bilet la ordin, bird, bis, bonitate, cambie, capacitate de plata, capital bancar, capital permanent, capital propriu, capital social subscris, financiar bancar

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Cauta în dictionarul de termeni




Dictionar de termeni (1793)



  • Bilet de lombard

    Reprezinta un inscris eliberat de o institutie specializata prezentatorului de obiecte in vederea acordarii de imprumuturi. Biletul de lombard este nominal si are inscrise obligatoriu urmatoarele elemente: numele si prenumele persoanei care primeste imprumutul, nr. actului de identitate, data acordarii imprumutului, scadenta acestuia, descrierea obiectului prezentat pentru obtinerea imprumutului.

  • Bilet la ordin

    Este un instrument de transfer credit, prin care o persoana numita emitent, se obliga sa plateasca la o anumita data, o anumita suma de bani fixata, care este datorata unei persoane numita beneficiar. Elementele obligatorii pe care biletul la ordin trebuie sa le contina sunt: denumirea de bilet la ordin; promisiunea expresa si neconditionata a emitentului de a plati o anumita suma de bani; scadenta platii; locul unde se va efectua plata; locul si data emiterii biletului la ordin; semnatura [...]

  • BIRD

    Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare - institutie financiara internationala cunoscuta si sub denumirea de Banca Mondiala.

  • BIS

    Bank of International Settlements - Banca Reglementelor Internationale este o institutie financiara internationala; unul din comitetele sale permanente este Comitetul de la Basel de supraveghere bancara care a elaborat Standardele Basel de adecvare a capitalului.

  • Bonitate

    Capacitatea debitorului de a face fata obligatiilor de plata la scadenta. Pentru determinarea bonitatii se tine cont de o serie de indicatori, cum ar fi: lichiditatea, solvabilitatea, rentabilitatea, gradul de indatorare al debitorului, etc.

  • Cambie

    Este un instrument de plata si un titlu de credit prin care tragatorul (care are calitatea de creditor) da ordin unei alte persoane numite tras (debitor) sa plateasca o suma fixa la o data stabilita, unui beneficiar. Printre mentiunile obligatorii ale unei cambii se afla: denumirea cambiei, ordinul neconditionat de plata, numele trasului, indicarea scadentei (la vedere, la un anumit timp de la vedere, la un termen de la emiterea cambiei, la o zi fixa), indicarea locului unde trebuie facuta [...]

  • Capacitate de plata

    Posibilitatea agentului economic de a putea face fata unor obligatii pe termen scurt; se determina ca raport intre activele curente (stocuri, creante, numerar) si datoriile curente (datoriile pe termen scurt, mai mic de un an: credite de trezorerie, datorii fata de salariati, fata de bugetul statului, fata de furnizori, etc).

  • Capital Bancar

    Resurse banesti aflate la dispozitia unei banci si care va fi utilizat pentru acordarea de credite sau pentru realizarea unor operatiuni autorizate.

  • Capital permanent

    Reprezinta sursele sigure ale unei intreprinderi; cuprinde capitalul propriu si datoriile pe termen mediu si lung.

  • Capital propriu

    Totalitatea fondurilor cu caracter permanent ale unei societati bancare. In cadrul unei banci, capitalul propriu cuprinde: capital social varsat, prime legate de capital, rezerve legale, rezerve din reevaluarea disponibilitatilor in valuta, rezerve constituite din primele legate de capital si repartizari din profitul net, fondul imobilizarilor corporale, fondul pentru cresterea surselor proprii de finantare, rezerve statutare, rezultatul reportat reprezentand profitul nedistribuit, [...]

  • Capital social subscris

    Valoarea capitalului inscris in actul constitutiv al societatii. Marimea sa este data de scopul pe care si l-au propus asociatii sau actionarii, de natura activitatii firmei, de legislatia tarii respective. Capitalul social al unei banci trebuie sa fie in numerar.