Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancari, economici si constructii, disponibil la banca, dobanda, dobanda activa, dobanda pasiva, documentatie de credit, durata depozitului, eliberare de numerar, embosat, emisiune, esalonare, euro, financiar bancar, imobiliar

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Cauta în dictionarul de termeni




Dictionar de termeni (1793)



  • Disponibil la banca

    Sume de bani (in lei sau in valuta) ale titularilor, aflate in conturi deschise la diverse banci.

  • Dobanda

    Suma pe care un imprumutat (debitor) o plateste unui imprumutator (creditor), pentru banii imprumutati pe o anumita perioada. Ea poate fi fixa pe toata perioada, sau variabila. Banca poate sa aiba atat calitatea de imprumutat, cat si de imprumutator, ea trebuind sa plateasca/incaseze dobanda pentru sumele luate/date cu imprumut. Pentru creditele acordate, banca percepe o dobanda activa, iar pentru depozite plateste o dobanda pasiva.

  • Dobanda activa

    Procent de dobanda aplicat de catre banci sumelor imprumutate debitorilor sai. Denumirea provine de la faptul ca se aplica unui post bilantier de activ.

  • Dobanda pasiva

    Procent de dobanda aplicat de catre banci disponibilitatilor aflate in conturile titularilor, depozitelor constituite si imprumuturilor la care a apelat. Denumirea provine de la faptul ca se aplica unui post bilantier de pasiv.

  • Documentatie de credit

    Totalitatea documentelor necesare pentru acordarea unui credit unei persoane fizice sau juridice, de catre o banca. Se solicita cel putin urmatoarele documente: situatiile financiare actuale ale solicitantului si ale garantilor acestuia, inclusiv proiectia fluxurilor financiare pentru perioada de rambursare a creditului si de plata a dobanzilor; descrierea modalitatilor de garantare pentru plata integrala a datoriei; evaluarea bunurilor care fac obiectul garantiei creditului; descrierea [...]

  • Durata depozitului

    Perioada de timp exprimata de regula in zile, sau in ani, in care un deponent isi constituie un depozit banesc la o banca, pentru care primeste o anumita dobanda stabilita intre parti. Durata depozitului influenteaza procentul de dobanda aferent depozitului.

  • Eliberare de numerar

    Operatiune prin care o banca pune la dispozitia clientilor ei, titulari ai unor conturi, sume de bani in numerar pentru ca acestia sa efectueze diferite plati. Eliberarea de numerar se face in limita disponibilului din cont.   Eliberarea de numerar peste limitele disponibilitatilor banesti din conturi poarta numele de facilitate de overdraft sau descoperit de cont si se face in baza unei analize minutioase efectuate de banca.   De exemplu, pentru facilitatea de [...]

  • Embosat

    Cardul embosat are elementele de identificare (numele titularului, numarul cardului si data expirarii) inscriptionate in relief. Aceasta particularitate permite posesorilor de carduri embosate efectuarea de tranzactii atat in mediul electronic (ATM, EFT/POS-uri), cat si la terminalele manuale (Imprinter). Informatia inscrisa pe card este tiparita in relief pentru a permite imprinterelor ca, prin presare, sa fie copiata pe chitanta eliberata de comerciant catre cumparatorul - titular.

  • Emisiune

    Operatiune de punere in circulatie a banilor si hartiilor de valoare de catre institutii specializate.

  • Esalonare

    Operatiune prin care o suma ce trebuie platita de catre un debitor creditorului sau este impartita pe transe, ce vor fi platite la anumite termene.

  • Euro

    Denumire data monedei unice europene. Trecerea la euro a necesitat foarte multe eforturi si s-a facut in mai multe etape: selectionarea tarilor care sa participe la moneda unica europeana, prin respectare celor cinci criterii de convergenta de la Maastricht, infiintarea BCE - Bancii Centrale Europene, introducerea monedei EURO (incepand cu 01.01.1999) ca moneda unica de evaluare si decontare, fara circulatie efectiva, utilizata in paralel cu monedele tarilor care indeplineau criteriile de [...]