Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancari, economici si constructii, acreditiv bancar, actionar, actiune, actiune la purtator, actiune nominativa, activitati bancare, activitati bancare autorizate, agentie bancara, angajament bancar, anuitate, asociatia romana a bancilor, financiar bancar

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Cauta în dictionarul de termeni




Dictionar de termeni (1793)



  • Acreditiv bancar

    Modalitate de plata prin care cumparatorul rezerva o anumita suma de bani in numele furnizorului sau la unitatea bancara a acestuia din urma, in vederea achitarii marfurilor livrate, a serviciilor prestate sau a lucrarilor efectuate, atunci cand expedierea, executarea sau prestarea lor se face in conditiile convenite.   Acreditivul se poate deschide la banca ordonatorului, la banca furnizorului sau la o alta banca conform intelegerilor intervenite intre parti. Acreditivul [...]

  • Actionar

    Persoana fizica sau juridica, care detine actiuni la una sau mai multe societati pe actiuni.

  • Actiune

    Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.   Actiunile sunt de valori egale, conferind detinatorilor drepturi egale de a participa la adunarile generale, drept de vot, de a lua parte la administrarea si controlul societatii, de a participa la impartirea rezultatelor financiare ale societatii proportional cu valoarea actiunilor pe care le detin.   Actiunile sunt indivizibile, iar valoarea lor nominala se stabileste prin [...]

  • Actiune la purtator

    Este un tip de actiune care nu are indicat pe ea numele si prenumele titularului si care confera detinatorului, oricare ar fi el, toate drepturile ce decurg din aceasta. In cazul in care in contractul de societate nu s-a precizat altfel, actiunile emise vor fi la purtator.

  • Actiune nominativa

    Tip de actiune care are inscris pe ea numele actionarului si care nu poate fi transmisa altei persoane fara acordul societatii. Actiunea nominativa poate fi platita si in transe. Legea prevede ca actiunile emise de societatile bancare sa fie actiuni nominative.

  • Activitati bancare

    Potrivit legii nr 58/1998 privind activitatea bancilor comerciale, acestea (atat persoanele juridice romane, cat si sucursalele unor banci straine) pot desfasura, in limita autorizatiei primite de la BNR, urmatoarele activitati: acordarea de credite; contractarea de credite de pe piata interbancara si de la BNR; operatiuni de factoring si scontarea efectelor de comert inclusiv forfetare; emiterea si gestionarea instrumentelor de plata si de credit; plati si decontari; leasing financiar.

  • Activitati bancare autorizate

    Transferuri de fonduri intre titularii de conturi; emiterea de garantii si asumarea de angajamente; tranzactii in cont propriu sau in contul clientilor cu instrumente monetare negociabile (cecuri, cambii, certificate de depozit) , valuta, instrumente financiare derivate, metale pretioase, valori mobiliare; intermedierea in plasamentul de valori mobiliare si oferirea de servicii legate de aceasta; administrarea de portofolii ale clientilor, in numele si pe riscul acestora; custodia si [...]

  • Agentie bancara

    Unitate bancara creata in zone de interes ale bancii pentru a inlesni efectuarea operatiunilor pentru clientii sai sau pentru extinderea pe un nou segment de piata.

  • Angajament bancar

    Consta intr-o intelegere sau conventie care are loc intre doua banci prin care se stabileste modul de acordare, utilizare si rambursare a creditelor sau cu privire la modul de efectuare a anumitor operatiuni bancare.

  • Anuitate

    Suma de bani platita anual, o anumita perioada de timp de catre debitor, pentru rambursarea unei sume de bani. Anuitatile pot fi anticipate (la inceputul perioadei: luna, trimestru, semestru, an) sau posticipate (plata are loc la sfarsitul perioadei: luna, trimestru, semestru, an).

  • Asociatia Romana a Bancilor

    Aceasta asociatie functioneaza in conformitate cu Legea nr. 33/1991 - privind activitatea bancara - si isi propune sa reprezinte interesele colective ale bancilor in relatiile cu autoritatile publice, sa studieze probleme de interes comun, sa promoveze cooperarea, sa informeze membrii sai si publicul asupra unor probleme specifice, sa organizeze o serie de servicii de interes comun, sa colaboreze cu Banca Nationala a Romaniei.