Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Definitie Actiune in anulare. Ce este Actiune in anulare? Infomatii despre Actiune in anulare. Afla mai multe despre Actiune in anulare. Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancar, juridic, economic si constructii

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Actiune in anulare


Varietate a actiunii in nulitate servind ca mijloc procedural partii interesate de a cere in justitie desfiintarea retroactiva a unui act juridic lovit de nulitate relativa.

 

Poate intenta actiunea in anulare numai partea ocrotita prin dispozitia legala care a fost nesocotita cu prilejul incheierii actului respectiv.

 

Legea acorda aceasta indreptatire persoanei care a incheiat un act juridic avand consimtamantul viciat, fiind lipsita la acea data de capacitatea necesara pentru incheierea acelui act, precum si persoana care a contractat nesocotind prohibitia legala de a contracta instituita de legiuitor in scopul ocrotirii ei.

 

In vederea apararii intereselor statului, actiunea in anulare poate fi intentata si de catre procuror.

 

Actiunea in anulare este supusa prescriptiei extinctive; ea trebuie sa fie introdusa in limita termenului general al prescriptiei extinctive.

Aceasta actiune nu mai poate fi introdusa dupa ce partea indreptatita a confirmat (expres sau tacit) ca fiind valabil actul lovit de nulitate relativa.

 

Vezi si Actiune in nulitate.
 

Taguri:juridic
Dictionar de termeni imobiliari


Poti consulta si


  • Apel

    Cale de atac. Actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei.   Este calea de atac ordinara prevazuta de Codul de procedura penala, fiind al doilea grad de jurisdictie asupra fondului cauzei.   De regula, pot fi atacate cu apel toate sentintele, cu exceptia unor sentinte pronuntate de tribunalul militar privind [...]

    Taguri:juridic
  • Actiuni succesorale

    Sintagma ce desemneaza in mod generic intreg setul de actiuni in justitie reglementate de lege pentru a fi utilizate in raporturile dintre mostenitori si dintre acestia si terti, in vederea punerii in valoare a unor drepturi succesorale ori a unor drepturi ce au o anumita legatura cu o mostenire sau cu calitatea de mostenitori a unor persoane. Actiunile succesorale pot fi grupate astfel: a) propriu-zise, si privitoare la mostenire; b) specifice, si nespecifice Au caracter de actiuni [...]

  • Actiune in resciziune

    Reprezinta actiunea civila prin care partea indreptatita cere instantei judecatoresti anularea unui act juridic pentru leziune.

  • Actiune mixta

    Actiune civila prin care se exercita concomitent un drept real si un drept personal (de creanta), care au luat nastere din aceeasi operatiune juridica.   Poate fi utilizata in scopul obtinerii executarii unui act juridic care a creat sau transferat un drept real asupra unui imobil, dand nastere concomitent si unor obligatii personale (este cazul actiunii in predarea unui imobil, intemeiata pe vanzare, in sistemul actelor consensuale) precum si pentru anularea sau rezolutiunea [...]

    Taguri:juridic
  • Act juridic anulabil

    Act juridic civil lovit de nulitate relativa susceptibil de a fi desfiintat retroactiv, prin hotarare judecatoreasca, ca urmare a promovarii actiunii in anulare de catre persoana ale carei interese au fost lezate prin incheierea sa si ale carei interese sunt protejate de lege pe aceasta cale.   Vezi si actiune in anulare, Anulare.