Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Definitie Beton. Ce este Beton? Infomatii despre Beton. Afla mai multe despre Beton. Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancar, juridic, economic si constructii

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Beton


 

Piatra artificiala obtinuta prin intarirea unei paste din pietris, nisip, ciment si apa. Material compozit constituit din agregate minerale si un agent de intarire. Pentru betonul din ciment, agentul de intarire este format din apa si din ciment. Pentru betonul asfaltic, agentul de intarire este format din bitum aditivat.


• Beton armat - beton simplu in care s-au introdus armaturi, in general bare din otel; in cazul introducerii de fibre, betonul se numeste beton armat dispers. Pot exista combinatii intre betonul armat cu bare si cel armat dispers.
• Beton asfaltic - agregate in amestec cu un liant pe baza de bitum (liant bituminos). Face parte din categoria materialelor compozite. Poate fi armat.
• Beton centrifugat - beton pus in lucrare prin centrifugare, cu ajutorul unei masini speciale, astfel incat este mai compact. Prin centrifugare se pot confectiona numai piese in forma de corp de revolutie, de obicei cilindrice (suporturi de conducte electrice, tuburi, piloti).
Beton ciclopian - beton simplu, in masa caruia au fost inglobati, la turnare, bolovani de piatra naturala sau blocuri obtinute din demolarea unor betoane sau a unor zidarii. Betoanele ciclopeene sunt intrebuintate in fundatii sau in ziduri in elevatie, pentru a face economie de beton, deci de ciment.
• Beton cu agregate organice - beton usor, la prepararea caruia se intrebuinteaza ca agregate materiale organice (talas, paie tocate, lana de lemn sau, in special, rumegus de lemn), mineralizate in prealabil (prin inmuiere in lapte de var, in silicat de sodiu, in emulsie de bitum etc.).
• Beton macroporos - este betonul care are un volum de goluri de 20-40%, realizate cu agregate lipsite complet de parte fina.
• Beton monolit - denumire folosita cu referire la piesele si elementele de constructie din beton sau beton armat turnate la fata locului, pe santier.
• Beton precomprimat - beton armat in care au fost induse tensiuni cu sens invers celor date de incarcarea de exploatare.
• Beton refractar - beton la prepararea caruia se intrebuinteaza ca agregate zgura de furnal granulata, cenusa de huila, sfaramaturi de material refractar etc., astfel incat sa reziste mult timp la temperaturi inalte.
• Beton spongios - beton usor, cu goluri in masa lui. Betoanele spongioase sunt betoanele inspumate si gazbetoanele.
• Beton torcretat - beton de ciment pus in opera prin proiectarea lui sub presiune, cu ajutorul unei instalatii de torcretat. Torcretarea este folosita pentru obtinerea de pereti de rezistenta subtiri (invelitori autoportante, placi autoportante prefabricante, rezervoare, tuburi etc.), pentru realizarea de straturi impermeabile la suprafata unui element de beton obisnuit, pentru refacerea elementelor de beton deteriorate, pentru corectarea unor defecte de turnare la elementele de beton etc. Betonul torcretat are rezistenta si compactitate, deci si impermeabilitate, mult mai mari decat betonul vibrat.
• Beton usor - beton cu greutatea volumetrica pana la circa 1600 kg/m3, care prezinta fata de betoanele obisnuite avantajul de a fi mai usor si de a fi un mult mai bun izolant termic si acustic. Dupa materialele din care este preparat si dupa modul de preparare, se deosebesc patru categorii de betoane usoare: betoane cu agregate usoare, betoane momogranulare, betoane spongioase si betoane cu agregate organice.
• Beton vacuumat - beton caruia i se extrage imediat dupa turnare o mare parte din apa, prin vacuumare, pentru a-i accelera intarirea (ceea ce permite decofrari partiale si totale mai rapide) si a-i imbunatati structura (ceea ce ii mareste rezistenta la compresiune cu circa 80% in primele zile de la turnare si cu circa 20% la sfarsitul perioadei de intarire). Prin folosirea vacuumarii se realizeaza economie de ciment si pot fi intrebuintate betoane fluide, usor lucrabile.
• Beton vibrat - beton de ciment care prin vibrare capata o indesare mai buna si deci o rezistenta mai mare.

Dictionar de termeni imobiliari


Poti consulta si


 • Mozaic

  Placaj al unei suprafete, realizat din elemente mai mici imbinate intre ele. Marmura, ceramica, agregate colorate, sticla si smaltul sunt folosite cel mai des. Mozaicul clasic consta din aranjamente artistice realizate prin lipire de suprafata de lucru a bucatilor minerale alese. Mozaic este denumit, impropriu, amestecul intr-un beton de pardoseala a unor agregate minerale, finisajul fiind efectuat prin slefuirea suprafetei materialului intarit. Mozaic florentin - pardoseala realizata din [...]

 • Ferma

  Element al structurii de rezistenta al unui acoperis, format din bare constituite intr-un sistem triangulat, nedeformabil si rezistent pentru a permite rezemarea numai pe extremitati, fara puncte de sprijin intermediare. Fermele se pot executa din lemn, otel, beton armat etc.

 • Cupola, Dom

  Element de acoperire semisferic facut de obicei din zidarie sau din beton armat, care se poate sprijinii pe coloane, pandanti si inchide incaperea la partea superioara. Dom

 • Vibrolaminarea betonului

  Operatia care efectueaza concomitent, cu ajutorul unei instalatii adecvate, atat intinderea in strat uniform, cat si indesarea betonului turnat.

 • Segregare

  Pierderea omogenitatii amestecului de agregate la beton prin separarea partii fine (cca. 0-3) de cea medie (cca. 3-16) si de cea cu granulatie mare (>16). Fenomenul este uneori confundat cu deficienta calitativa a stratului de acoperire al armaturii (strat incomplet).