Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Definitie Capacitate de a primi cu titlu gratuit. Ce este Capacitate de a primi cu titlu gratuit? Infomatii despre Capacitate de a primi cu titlu gratuit. Afla mai multe despre Capacitate de a primi cu titlu gratuit. Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancar, juridic, economic si constructii

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Capacitate de a primi cu titlu gratuit


Componenta a capacitatii civile ce se concretizeaza in aptitudinea persoanei (fizice sau juridice) de a dobandi bunuri prin efectul donatiei sau al testamentului. Incapacitatile de a primi legate pot fi grupate in doua clase, si anume: a) incapacitati absolute (cele care privesc orice persoana): - persoanele neconcepute la momentul mortii testatorului (art.808 alin.2 Cod Civil); - persoanele juridice, dar numai cu referire la legatele ce contin drepturi care nu corespund scopului acestora (art.34 Decretul nr.31/1954); b) incapacitati relative (care vizeaza numai o categorie de persoane): - tutorele care-l ingrijeste pe minorul aflat sub ocrotirea sa (art.809 Cod Civil); - medicii si faramcistii care au tratat pe testator "in boala din care moare" (art.810 Cod Civil); - preotii care au acordat asistenta spirituala testatorului in timpul bolii care a ocazionat moartea acestuia (art.810 cod Civil).
Dictionar de termeni imobiliari


Poti consulta si


  • Donatia prin persoana interpusa

    Este prezumata a fi donatia facuta in favoarea unui parinte, a unui descendent sau a sotului persoanei incapabile de a primi in mod direct donatia. Donatia prin persoana interpusa este lovita de nulitate absoluta in masura in care urmareste sa eludeze o incapacitate sau o interdictie legala de a primi cu titlu gratuit.

  • Donatar

    Este persoana care are capacitatea de a primi cu titlu gratuit, printr-un contract de donatie, de la o alta persoana, numita donator, dreptul de proprietate asupra unuia sau mai multor bunuri determinate, fara a da nimic in schimb.