Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Definitie Cec. Ce este Cec? Infomatii despre Cec. Afla mai multe despre Cec. Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancar, juridic, economic si constructii

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Cec


Este un instrument de plata de transfer debit (decontarea este ceruta de beneficiar) utilizat de titularii de conturi bancare cu disponibilitati in aceste conturi. Cecul pune in legatura trei persoane: tragatorul, trasul si beneficiarul. Tragatorul da un ordin neconditionat bancii sale - trasului - sa plateasca la prezentare o suma determinata, unei terte persoane, numita beneficiar. Pentru ca tragatorul sa poata sa emita cecuri, banca acestuia ii pune la dispozitie formulare de cecuri in alb, dar numai deca detine un disponibil in cont. Banca elibereaza formulare in carnete de cecuri de 25, 50 si 100 file; aceste formulare sunt tipizate. Posesorul formularului de cec completeaza fila, o semneaza si o preda beneficiarului, care la randul sau o va prezenta bancii sale spre incasare. Emiterea unui cec de catre tragator, fara ca acesta sa dispuna de fondurile necesare la tras in momentul emitarii, atrage sanctiuni civile si penale. Acest fapt nu duce insa la nulitatea cecului, el putand fi totusi onorat de tras la prezentare, daca, in intervalul dintre emitere si prezentare, tragatorul procura trasului fondurile necesare pentru emiterea acestui cec. CIP - Centrala Incidentelor de Plati - a fost creata ca o baza operationala in care sunt inregistrate incidentele de plati cu cecuri, cambii si bilete la ordin. In categoria incidentelor de plati majore cu privire la cec intra: - cecul emis fara autorizarea trasului; - cec refuzat din lipsa totala sau partiala de disponibil in cont; cec emis de tragator aflat in interdictie bancara. Toate informatiile cu privire la incidentele de plati, colectate din sistemul bancar, sunt gestionate de CIP prin Fisierul National de Incidente de Plati - FNIP. Componenta corespunzatoare instrumentului de plata mai sus amintit poarta numele de – Fisierul National de Cecuri (F.N.C.).
Dictionar de termeni imobiliari


Poti consulta si


  • Activitati bancare autorizate

    Transferuri de fonduri intre titularii de conturi; emiterea de garantii si asumarea de angajamente; tranzactii in cont propriu sau in contul clientilor cu instrumente monetare negociabile (cecuri, cambii, certificate de depozit) , valuta, instrumente financiare derivate, metale pretioase, valori mobiliare; intermedierea in plasamentul de valori mobiliare si oferirea de servicii legate de aceasta; administrarea de portofolii ale clientilor, in numele si pe riscul acestora; custodia si [...]

  • Instrument de plata

    Document cu forma speciala, exprimat intr-o anumita moneda, utilizat in efectuarea operatiunilor de plati prin intermediul bancilor. In aceasta categorie se includ: numerarul, cecul, cambia, biletul la ordin, cartea de credit/debit.

  • Incident de plata

    Situatie in care se afla o persoana fizica sau juridica, client al unei banci, atunci cand nu-si indeplineste intocmai si la timp obligatia asumata de a efectua plata unui instrument de plata introdus in circuitul bancar. Clientii bancilor care utilizeaza in mod necorespunzator cecuri, cambii, bilete la ordin pot intra in categoria incidentelor majore de plata.

  • Casa de schimb valutar

    Persoana juridica autotizata de BNR sa efectueze operatiuni de cumparare si de vanzare in mod liber a valutelor si a cecurilor de calatorie in oricare din valutele cotate de BNR. Casa de schimb valutar este un MARKET MAKER, care isi desfasoara activitatea dupa principiul "Cumpara ieftin si vinde scump"; clientul care se adreseaza casei de schimb este un PRICE TAKER (acceptator de pret).

  • Moneda scripturala

    Moneda de cont utilizata in decontarile fara numerar, care este formata din disponibilitati in conturi, cecuri, cambii, etc.