Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Definitie Constatarea nulitatii. Ce este Constatarea nulitatii? Infomatii despre Constatarea nulitatii. Afla mai multe despre Constatarea nulitatii. Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancar, juridic, economic si constructii

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Constatarea nulitatii


 

Nulitatea este o sanctiune care consta in lipsirea actului juridic civil de efectele sale firesti intrucat acesta a fost incheiat cu nerespectarea dispozitiilor legale imperative sau cu incalcarea conditiilor de validitate ale actului respectiv.

Exista mai multe criterii de clasificare a actului juridic civil. Avand in vedere doar natura interesului ocrotit (general/individual), nulitatea poate fi absoluta sau relativa.

 

Este absoluta atunci cand, la incheierea actului juridic se incalca o norma ce ocroteste un interes general.

Este relativa atunci cand, la incheierea actului juridic civil, se nesocoteste o norma ce ocroteste un intere particular.

O alta clasificare este aceea legata de intinderea efectelor ei: partiala sau totala, desfiintandu-se actul juridic in totalitate sau doar in parte din totalul efectelor actului juridic civil.

Constatatea nulitatii trebuie sa fie ceruta in instanta, prin introducerea unei actiuni si, in acest sens, exista:

 • - actiune in nulitate absoluta
 • - actiune in anulabilitate

  Nulitatea absoluta poate fi invocata de oricine are interes, este imprescriptibila si nu poate fi acoperita prin confirmare, iar in ceea ce priveste nulitatea relativa, ea poate fi invocata doar de persoana al carei interes a fost incalcat la incheierea actului juridic, fiind prescriptibila si poate fi confirmata.

  Exemple de actiuni de constatare a nulitatii:
 •  
 • - actiune prin care se solicita nulitatea relativa a actului de vanzare-cumparare atunci cand consimtamantul uneia dintre parti a fost viciat la momentul incheierii contractului
 • - actiune prin care se solicita nulitatea absoluta datorata nevelabilitatii obiectului actului juridic civil
Taguri:juridic
Dictionar de termeni imobiliari


Poti consulta si


 • Actiune in simulatie

  Acea actiune prin care se cere instantei de judecata sa constate existenta si continutul actului secret cu scopul de a inlatura actul aparent sau acele clauze ale sale care anihileaza sau mascheaza actul real.   In principiu, nu are ca finalitate desfiintarea actului secret, constatarea sau declararea nulitatii simulatiei, ci doar constatarea si declararea simulatiei.   Simulatia prin ea insasi este valabila, deci actul secret va fi mentinut si va produce efectele [...]

  Taguri:juridic