Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Definitie Contract de intretinere. Ce este Contract de intretinere? Infomatii despre Contract de intretinere. Afla mai multe despre Contract de intretinere. Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancar, juridic, economic si constructii

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Contract de intretinere


Este contractul prin care una din parti instraineaza un bun sau plateste o suma de bani, iar cealalta parte se obliga sa-i asigure intretinerea in natura pe timpul cat va trai, iar dupa moarte sa o inmormanteze. Este un contract cu titlu oneros, aleatoriu, sinalagmatic, traslativ de proprietate si consensual. Efectele contractului de intretinere Debitorul intretinerii este obligat sa acorde intretinerea in natura, el neputandu-se elibera de executarea acestei obligatii. Fiind un contract nenumit, in caz de neexecutare se va putea cere rezolutiunea contractului, fara a se putea acorda debitorului termen de gratie. Ca urmare, dreptul de proprietate asupra bunului va fi redobandit de craditorul intretinerii. Cauze si efect Dreptul de intretinere fiind un drept personal si ca atare netransmisibil prin succesiune, deoarece se stinge la moartea beneficiarului, urmeaza ca mostenitorii acestuia nu pot cere ca prestatiile sa continuie in favoarea lor, sau ca cele neefectuate in timpul vietii defunctului sa fie executate ulterior. In baza legii 17/2000, privind asistenta sociala a persoanelor in varsta, se arata ca in situatia in care o persoana in varsta isi instraineaza bunurile, cu titlu gratuit sau oneros, aceasta poate fi asistata la cerere sau din oficiu de catre un reprezentant al autoritatii tutelare a consiliului local in a carei raza teritoriala domiciliaza. In acest caz un exemplar al contractului incheiat la notariat va fi transmis si autoritatii tutelare. In cazul in care se constata o incalcare a obligatiei de intretinere si ingrijire, de catre noul proprietar al bunurilor, autoritatea tutelara, in baza unei anchete sociale poate cere executarea obligatiilor inscrise in contractul incheiat. Deosebirile intre contractul de renta viagera si contractul de intretinere - contractul de intretinere cuprinde o obligatie de a face, iar cel de renta viagera o obligatie de a da - renta este urmaribila iar intretinerea nu poate fi urmarita de creditori - contractul de renta viagera este un contract numit reglementat de codul civil, contractul de intretinere este nenumit, neavand o reglementare proprie - renta viagera este transmisibila.
Dictionar de termeni imobiliari


Poti consulta si


  • Contract nenumit

    Sinonim - contract fara nume Contractul nereglementat expres de lege si lipsit de o denumire legala. Existenta acestui tip de contract se explica prin principiul libertatii contractuale. Astfel, partile pot incheia orice fel de contracte cu respectarea conditiilor generale de validitate prevazute de Codul Civil. Spre exemplu: - contractul de intretinere, - contractul de asistenta juridica, - contractul de hotelarie, - contractele de prestari servicii.

    Taguri:juridic
  • Contract de donatie cu sarcina

    Varietate a contractului de donatie care se distinge prin aceea ca donatorul impune donatarului indeplinirea unei obligatii numita sarcina, fie in folosul lui insusi (cum ar fi donarea unei sume de bani cu indatorirea pentru donatar de a-si continua studiile), fie in folosul donatorului (spre exemplu, se doneaza un imobil cu obligatia pentru donatar de a asigura intretinerea viagera in favoarea donatorului), fie in beneficiul unei terte persoane (precum indatorirea de a plati o renta in [...]

  • Act aleatoriu

    Acele acte juridice civile cu titlu oneros in care partile au in vedere posibilitatea unui castig sau riscul unei pierderi, de care fac sa depinda existenta sau intinderea obligatiilor lor.   Spre exemplu, contractul de asigurare, contractul de renta viagera, de intretinere, jocul si prinsoarea etc.

    Taguri:juridic
  • Act nenumit

    Sinonim - act atipic   Acel act juridic civil care nu are o reglementare si o denumire proprie. Un astfel de act este contractul de vanzare cu clauza de intretinere, dar actele nenumite sunt si cele din domeniul prestarilor de servicii.

  • Contract cu executare succesiva

    Acel contract din care se naste obligatia ambelor parti sau, cel putin, a uneia dintre ele, de a executa prestatiile ce le datoreaza intr-o perioada de timp. Prestatiile pot fi continue, sau la anumite intervale de timp. Spre exemplu, contractul de intretinere, de renta viagera, de locatiune, de asigurare, contractul de societate.