Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Definitie Dreptul de proprietate. Ce este Dreptul de proprietate? Infomatii despre Dreptul de proprietate. Afla mai multe despre Dreptul de proprietate. Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancar, juridic, economic si constructii

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Dreptul de proprietate


Este acel drept real care confera titularului dreptul de a intrebuinta bunul potrivit naturii ori destinatiei sale, de a-l folosi si de a dispune de el in mod exclusiv si perpetuu, in cadrul si cu respectarea legislatiei in vigoare.

Acest drept este aparat de Constitutia Romaniei, Codul civil si diverse legi. Potrivit art. 480 din Codul civil “proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura si dispune de un lucru in mod exclusiv si absolut, insa in limitele determinate de lege”. Art. 135 al Constitutiei stabileste ca proprietatea este publica sau privata.

 

Proprietatea privata, este, in conditiile legii, inviolabila.

Notiunea de proprietate se extinde atat asupra lucrurilor corporale (proprietate mobiliara sau imobiliara) cat si a celor necorporale (proprietatea intelectuala, proprietatea numelui etc.).

 

Atributele proprietatii: dreptul de a te servi de lucru; dreptul de folosinta, de fructe si venituri; dreptul de a dispune de lucru.

Dictionar de termeni imobiliari


Poti consulta si


 • Drept de proprietate pur si simplu

  Varietate a dreptului de proprietate care se distinge prin aceea ca are ca titular un singur subiect de drept (persoana fizica sau juridica) iar ca obiect un bun individual determinat, o masa de bunuri generic determinata sau o universalitate de bunuri, fiind dobandit de catre titularul actual in mod cert si ireversibil Vezi si Drept de proprietate afectat de modalitati.

 • Ipoteca

  O garantie reala ce are ca obiect bunuri imobile, ce raman in patrimoniul debitorului; lucrul mobil ce face obiectul contractului de gaj. Se aseaza asupra unui bun imobil, iar daca la scadenta debitorul nu plateste suma datorata, creditorul in favoarea caruia a fost constituita ipoteca e indreptatit sa ceara vanzarea bunului respectiv la licitatie. Constituirea unei ipoteci se realizeaza sub forma unui contract imobiliar, prin acordul de vointa al partilor, cu conditia ca cel care [...]

 • Adjudecare

  Este modul de dobandire a dreptului de proprietate constand in atribuirea, prin hotarare judecatoreasca, a unui bun scos la licitatie publica persoanei care ofera pretul cel mai mare.

 • Imparteala

  Sinonim - partaj   Operatia juridica prin care inceteaza starea de coproprietate ori de indiviziune, in sensul ca bunul sau bunurile stapanite pe cote-parti sunt impartite materialmente intre copartasi, fiecare devenind porprietar exclusiv asupra unei parti determinate sau asupra unui anume bun dintre cele ce formau obiectul coproprietatii.   dreptul de proprietate comuna se transforma astfel intr-un drept exclusiv. Imparteala poate fi conventionala (realizata [...]

 • Principiul proprietatii

  Potrivit Constitutiei, proprietatea poate fi publica sau privata.   Cea publica apartine statului sau unitatilor administrativ-teritoriale.   Titular al dreptului de proprietate privata poate fi o persoana fizica sau o persoana juridica.   Constitutia prevede, in art. 41 alin. 2, ca "proprietatea privata este ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular".   Utilizarea notiunii de "ocrotire" si nu de [...]