Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Definitie Imparteala. Ce este Imparteala? Infomatii despre Imparteala. Afla mai multe despre Imparteala. Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancar, juridic, economic si constructii

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Imparteala


Sinonim - partaj

 

Operatia juridica prin care inceteaza starea de coproprietate ori de indiviziune, in sensul ca bunul sau bunurile stapanite pe cote-parti sunt impartite materialmente intre copartasi, fiecare devenind porprietar exclusiv asupra unei parti determinate sau asupra unui anume bun dintre cele ce formau obiectul coproprietatii.

 

Dreptul de proprietate comuna se transforma astfel intr-un drept exclusiv.

Imparteala poate fi conventionala (realizata prin acordul partilor) sau judecatoreasca (atunci cand copartasii nu se inteleg cu privire la modul de partajare a bunului comun, precum si in alte cazuri (vezi art.730 Cod Civil).

 

Modalitatile concrete de realizare a partajului judiciar sunt:

 

- prin partajarea in natura a bunului sau bunurilor;

- prin atribuirea bunului comun in proprietatea exclusiva a unuia dintre copartasi;

- prin vanzarea bunului si impartirea echivalentului banesc.

Dictionar de termeni imobiliari


Poti consulta si


  • Actiune de partaj succesoral

    Varietate a actiunii civile prin care oricare din mostenitorii unei persoane poate solicita instantei de judecata competente imparteala mostenirii atunci cand aceasta nu s-a putut face pe cale amiabila, ori daca imparteala mostenirii este obligatorie pe cale judecatoreasca potrivit legii.   Poate fi promovata de catre:   - mostenitorii universali sau cu titlu universal; - creditorii personali ai acestora; - succesorii lor in drepturi; - procuror, [...]

  • Act declarativ de drepturi

    Acele acte juridice civile care au ca efect consolidarea sau definitivarea intre parti a unor drepturi preexistente.   Spre exemplu, partajul sau imparteala conventionala, si tranzactia.