Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Definitie Imputernicire. Ce este Imputernicire? Infomatii despre Imputernicire. Afla mai multe despre Imputernicire. Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancar, juridic, economic si constructii

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Imputernicire


1. In dreptul civil, vezi Contract de mandat, Procura, Reprezentare.

 

2. In contabilitate, formular tipizat fara regim special. (Cod 14-4-5) Format X6, tiparit pe o singura fata, in blocuri a 100 de file.

 

Serveste ca document de imputernicire in vederea incasarii unor drepturi banesti de la casierul unitatii cand titularul nu se poate prezenta pentru aceasta, iar persoana imputernicita este un membru al familiei titularului sau o persoana incadrata in munca la aceeasi unitate cu titularul drepturilor banesti.

 

Se intocmeste intr-un exemplar, de catre titularul drepturilor ce urmeaza a fi incasate de la casier si se semneaza de acesta, precum si de persoana imputernicita.

 

Se aproba de catre conducatorul compartimentului financiar-contabil dupa analiza situatiei existente.

 

Circula:

 

- la seful ierarhic al titularului drepturilor banesti pentru aprobare, numai in cadrul ridicarii de sume reprezentand salarii, ajutoare din fondurile de asigurari sociale, premii si alte drepturi asimilate acestora;

- la casierul unitatii cu ocazia platii drepturilor cuvenite catre persoana imputernicita si se anexeaza la documentul de plata a drepturilor respective.

 

Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil, anexa la documentul de plata a drepturilor banesti.

 

Vezi si Normele Metodologice 0/08 din 3 martie 1998 la Ordinul nr. 425 din 3 martie 1998 pentru aprobarea Normelor metodologice de intocmire si utilizare a formularelor tipizate, comune pe economie, care nu au regim special, privind activitatea financiara si contabila, precum si a modelelor acestora.

Dictionar de termeni imobiliari


Poti consulta si


  • Obligatiile mandatarului

    Sa execute insarcinarea primita cu diligenta unui bun comerciant, ca si cum ar fi afacerile sale sa arate tertilor imputernicirea sa (articolul 384 Cod comercial) sa incunostiinteze fara intarziere pe mandant despre executarea mandatului sa pastreze destinatia sumelor primite pe socoteala mandantului este tinut sa plateasca dobanzi.

    Taguri:juridic
  • Contract de mandat fara reprezentare

    Varietate a contractului de mandat care se distinge prin aceea ca mandatarul primeste imputernicirea de a contracta in numele sau propriu, dar in interesul mandantului, care nu doreste ca tertii sa cunoasca participarea sa la incheierea actului juridic respectiv. In virtutea contractului de mandat fara reprezentare se nasc: a) raporturi juridice intre mandant si mandatar, carora le sunt aplicabile principiile si regulile de la mandatul cu reprezentare; b) raporturi juridice intre mandatar si [...]

    Taguri:juridic
  • Mandatar, Imputernicit

    Persoana care a primit imputernicirea de a reprezenta sau de a apara interesele unei alte persoane numita mandant.

  • Reprezentare

    Procedeu prin care o persoana numita reprezentant incheie un act juridic in numele ei, dar pe seama altei persoane, numita reprezentat, iar efectele actului se produc direct asupra persoanei reprezentate.   Dreptul de reprezentare izvoraste din lege sau din mandat, deci din conventie. In functie de intinderea ei, reprezentarea poate fi totala (sau generala, cand se confera reprezentantului puterea de a face pentru reprezentat toate actele juridice, cu exceptia celor personale) [...]

    Taguri:juridic
  • Incetarea contractului de comision

    Cazuri: revocarea imputernicirii de catre comitent; renuntare la imputernicirea primita de catre comisionar; moartea comitentului sau comisionarului; interdictia comitentului sau comisionarului; insolvabilitatea sau falimentul partilor (articolul 1552 Cod civil). In aplicarea acestor cazuri de incetare a contractului de comision, trebuie sa se tina seama de necesitatea asigurarii securitatii raporturilor comerciale.