Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Definitie Justa cauza. Ce este Justa cauza? Infomatii despre Justa cauza. Afla mai multe despre Justa cauza. Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancar, juridic, economic si constructii

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Justa cauza


(in legatura cu imbogatirea fara justa cauza)

 

Temeiul de drept care justifica imbogatirea patrimoniului unei persoane si insaracirea corespunzatoare a patrimoniului unei alte persoane, temei a carui absenta conditioneaza nasterea obligatiei de restituire a imbogatirii (sau insaracirii).

 

Constituie o justa cauza orice act juridic valabil prin efectul caruia imbogatitul a dobandit bunuri sau valori, fie direct de la insaracit (printr-un contract de vanzare-cumparare etc.), fie indirect (printr-o stipulatie pentru altul, etc.).

 

Constituie de asemenea o justa cauza existenta unui drept conferit prin lege imbogatirului (spre exemplu, posesorul care dobandeste prin uzucapiune, debitorul care este liberat prin prescriptia extinctiva a dreptului la actiune al creditorului, etc.).

Taguri:juridic
Dictionar de termeni imobiliari


Poti consulta si


  • Valoarea reala

    (justa sau corecta) este definita prin prisma valorii la care poate fi tranzactionat un activ sau decontata o datorie, de buna voie, intre parti aflate in cunostinta de cauza, in cadrul unei tranzactii in care pretul este determinat obiectiv.   Sau intr-o forma mai explicita, valoarea reala este valoarea recunoscuta de piata in cadrul tranzactiilor directe.

  • Actiune in regres

    Sinonime - actiune recursorie, (rar) actiune de recurs   Varietate a actiunii civile prin care o persoana care a platit pentru altul sau pentru altii (in virtutea unei obligatii legale sau conventionale, ori din initiativa proprie) poate reclama in justitie obligarea celui sau celor pentru care a platit la restituirea platii facute pe seama lor, fie subrogandu-se in drepturile creditorului platit (caz in care beneficiaza de garantiile acestuia), fie invocand raporturi juridice [...]

    Taguri:juridic
  • Insaracit

    Termen prin care se desemneaza, in mod generic, creditorul din raportul juridic obligational generat de faptul juridic licit al imbogatirii fara justa cauza. Principala indatorire ce revine acestuia este de a pretinde de la imbogatit restituirea valorii insaracirii suferite.

  • Imbogatit

    Termen prin care se desemneaza, in mod generic, debitorul unui raport juridic obligational generat de faptul juridic licit al imbogatirii fara justa cauza. Principala indatorire ce revine acestuia este obligatia de restituire catre insaracit a valorii insaracirii corelative suferita de acesta.

  • Imbogatirea fara justa cauza (fara just temei)

    Este un fapt juridic licit prin care patrimoniul unei persoane este marit pe seama diminuarii patrimoniului altei persoane fara ca pentru aceasta sa existe un temei juridic.   Exemplu clasic de imbogatire fara just temei gasim in cazul imbunatatirilor facute de locatarul (chiriasul) unui imobil.   Imbunatatirile aduse imobilului (spre exemplu, gresie, faianta, parchet, interfon etc.) pot avea drept consecinta cresterea valorii imobilului, spre beneficiul [...]