Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Definitie Momentul incheierii contractului. Ce este Momentul incheierii contractului? Infomatii despre Momentul incheierii contractului. Afla mai multe despre Momentul incheierii contractului. Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancar, juridic, economic si constructii

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Momentul incheierii contractului


Este acela in care acceptarea intalneste oferta. daca partile nu sunt prezente, contractul se incheie prin corespondenta, motiv ce determina clarificarea momentului incheierii contractului, datorita existentei unui decalaj in timp intre cele doua laturi ale formarii acordului de vointa: oferta si acceptarea.

 

Teorii: sistemul emisiunii (declaratiunii), conform caruia acordul de vointa al partilor se formeaza din momentul in care destinatarul ofertei si-a manifestat acordul cu privire la oferta primita, chiar daca nu a expediat acceptarea ofertantului.

 

Teoria emisiunii a fost criticata in literatura juridica, motivandu-se ca, atat timp cat acceptarea nu a fost expediata ofertantului, aceasta poate fi revocata de acceptant. teoria expeditiunii, potrivit careia contractul se considera incheiat in momentul in care destinatarul ofertei a acceptat-o si a expediat raspunsul sau afirmativ.

Si aceasta teorie este vulnerabila pe considerentul ca, pana in momentul ajungerii la ofertant, acceptarea poate fi revocata si, ca atare, nu se poate cunoaste cu certitudine momentul incheierii contractului; teoria receptiunii, potrivit careia contractul se considera incheiat in momentul in care acceptarea facuta de beneficiar a fost primita de catre ofertant, chiar daca acesta nu a luat cunostinta de continutul ei.

 

Tteoria informatiunii, regasita in dispozitiile articolului 35 Cod comercial, conform caruia contractul se considera incheiat "daca acceptarea a ajuns la cunostinta propuitorului in termenul necesar schimbului propunerii si al acceptarii dupa natura contractului".

Dictionar de termeni imobiliari


Poti consulta si


 • Contract cu executare imediata / cu executare instantanee

  Sinonim - contract cu executare imediata Acel contract in care partile au obligatia sa execute prestatiile ce si le datoreaza una celeilalte in unul si acelasi moment, care coincide, de regula, cu momentul incheierii contractului. Spre exemplu, contractul de vanzare-cumparare, in care vanzatorul se obliga sa remita bunul vandut si cumparatorul sa plateasca pretul imediat si dintr-o data.

 • Hedging

  Ansamblul de operatiuni la vedere si la termen prin intermediul carora riscul valutar se transfera catre o banca.   La momentul incheierii unui contract comercial international, exportatorul care se teme sa se deprecieze moneda de contract, incheie un hedging cu o banca prin care vinde la termen suma in valuta reprezentand contravaloarea contractului comercial. Tranzactia la termen se face cu o scadenta fixa: 1, 3, 6, sau 9 luni.   Cursul la termen este cursul [...]

 • Stipulatie

  1. Clauza introdusa intr-un contract.   2. Clauza contractuala in temeiul careia aceasta produce efecte in favoarea unei a treia persoane (beneficiarul stipulatiei), care nu este nici succesor, nici creditorul partii si nici nu a fost reprezentat la incheierea contractului si care dobandeste un drept, in principiu irevocabil, din momentul incheierii contractului fara sa fie intrebat si chiar fara sa aiba cunostinta de incheierea contractului.

 • Contract de renta viagera

  Este contractul prin care o persoana, numita credirentier, instraineaza un bun sau plateste o suma de bani in schimbul unei prestatii periodice in bani, care urmeaza a i se plati pana la decesul sau. Este un contract cu titlu oneros aleatoriu, sinalagmatic, consensual si traslativ de proprietate. Cuantumul ratei de renta se stabileste in mod liber, prin vointa partilor contractului, si se platesc in cuantumul prevazut in contract. Renta se poate constitui in favoarea uneia sau mai multor [...]

 • Constatarea nulitatii

    Nulitatea este o sanctiune care consta in lipsirea actului juridic civil de efectele sale firesti intrucat acesta a fost incheiat cu nerespectarea dispozitiilor legale imperative sau cu incalcarea conditiilor de validitate ale actului respectiv. Exista mai multe criterii de clasificare a actului juridic civil. Avand in vedere doar natura interesului ocrotit (general/individual), nulitatea poate fi absoluta sau relativa.   Este absoluta atunci cand, la incheierea [...]

  Taguri:juridic