Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Definitie Norma juridica. Ce este Norma juridica? Infomatii despre Norma juridica. Afla mai multe despre Norma juridica. Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancar, juridic, economic si constructii

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Norma juridica


Se defineste ca fiind o regula de conduita generala, impersonala si obligatorie, care poate fi indeplinita, la nevoie, prin forta coercitiva a statului.

 

Trasaturile esentiale ale normei juridice sunt: norma juridica are caracter general; ea prescrie (prevede, impune) o conduita tipica (un model de comportament) ce se adreseaza tuturor persoanelor care indeplinesc conditiile din ipoteza normei; norma juridica are caracter impersonal, in sensul ca ea nu se adreseaza direct unei persoane.

 

Chiar si in ipoteza in care vizeaza un organism unipersonal, norma juridica nu are in vedere persoana care, vremelnic, ocupa functia respectiva, ci institutia in sine. exemplu, normele constitutionale care privesc atributiile Presedintelui sau ale Avocatului Poporului nu se adreseaza, in concret, persoanei care indeplineste, temporar, functia publica respectiva, ci institutiei insasi; norma juridica are un caracter obligatoriu, ea putand fi impusa subiectului de drept prin constrangere.

Taguri:juridic
Dictionar de termeni imobiliari


Poti consulta si


  • Uz (Posesie, Folosinta)

    1. In dreptul civil, acel drept real principal, esentialmente temporar, dezmembramant al dreptului de proprietate, care confera titularului sau atributele de posesie si folosinta asupra unui bun aflat in proprietatea altuia, dar numai in limitele necesare satisfacerii trebuintelor lui si ale familiei sale.   Culegerea fructelor bunului poate fi facuta numai in natura si sunt destinate exclusiv pentru consumul uzuarului si al membrilor familiei sale. Ele nu pot fi urmarite de [...]

  • Abrogare / Abrogat

    Reprezinta anularea, suprimarea unei legi sau a unei dispozitii legale si care are ca rezultat scoaterea din vigoare, in total sau in parte, a unui act normativ printr-un alt act normativ de aceeasi valoare juridica sau de o valoare juridica superioara. Abrogarea poate fi expresa, cand actul nou o pronunta direct, sau tacita (implicita), cand dispozitiile din actul anterior devin incompatibile cu cele din actul nou.

  • Raport juridic

    Acele raporturi sociale care sunt reglementate de norme juridice. Asadar, pentru aparitia unui raport juridic sunt necesare doua conditii: - norma juridica, si - faptele juridice.