Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Definitie Pasiv. Ce este Pasiv? Infomatii despre Pasiv. Afla mai multe despre Pasiv. Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancar, juridic, economic si constructii

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Pasiv


1. Din punct de vedere juridic, reprezinta drepturile si obligatiile titularului de patrimoniu.

 

2. Din punct de vedere financiar-contabil, reflecta finantarea fondurilor unitatii patrimoniale (proprie sau straina). In conformitate cu normele contabile romanesti, pasivul bilantier se structureaza in patru mari categorii:

- capitalurile proprii;

- provizioanele pentru riscuri si cheltuieli;

- datoriile;

- conturile de regularizare si asimilate.

 

3. Din punct de vedere economic, reflecta modul de provenienta a capitalului in cadrul raporturilor de proprietate (capital propriu si/sau strain).

 

Vezi si Active, Patrimoniu, Contabilitate.

Dictionar de termeni imobiliari


Poti consulta si


 • Rata de indatorare globala

  Rata de structura patrimoniala din categoria ratelor de structura a pasivului.   Se calculeaza ca un raport intre totalul datoriilor si pasivul total, sub forma procentuala sau de coeficient:   Rig = (Total datorii / Total pasiv) x 100 Rig = Total datorii / Total pasiv

 • Debitor

  Persoana fizica sau juridica care a primit o suma de bani sau alte valori de la creditor, si care are obligatia de a le restitui la un anumit termen, stabilit de comun acord intre parti. Este subiectul pasiv al unui raport juridic, care este tinut sa execute in favoarea creditorului o anumita prestatie determinata, de a da, a face sau a nu face ceva.

 • Solidaritate pasiva

  Obligatia afectata de modalitatea solidaritatiii pasive da dreptul creditorului sa pretinda plata intregii datorii de la oricare dintre debitorii solidari iar, la nevoie, sa urmareasca pe oricare, la alegerea sa.   De aceea, solidaritatea are si functia unei adevarate garantii a reaizarii creantei, creditorul avand drept de gaj general asupra a doua sau mai multe patrimonii, in functie de numarul debitorilor solidari.   Presupune deci existenta a doi sau mai multi [...]

  Taguri:juridic
 • Dobanda

  Suma pe care un imprumutat (debitor) o plateste unui imprumutator (creditor), pentru banii imprumutati pe o anumita perioada. Ea poate fi fixa pe toata perioada, sau variabila. Banca poate sa aiba atat calitatea de imprumutat, cat si de imprumutator, ea trebuind sa plateasca/incaseze dobanda pentru sumele luate/date cu imprumut. Pentru creditele acordate, banca percepe o dobanda activa, iar pentru depozite plateste o dobanda pasiva.

 • Drept subiectiv civil

  Dreptul subiectiv civil exprima posibilitatea recunoscuta de normele dreptului civil (adica de dreptul civil obiectiv) subiectului activ, in virtutea careia acesta poate avea, in limitele determinate de lege, o anumita conduita si poate pretinde subiectului pasiv sa aiba o conduita corespunzatoare, adica sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, in caz de nevoie putand apela la forta coercitiva a statului.

  Taguri:juridic