Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Definitie Patrimoniu. Ce este Patrimoniu? Infomatii despre Patrimoniu. Afla mai multe despre Patrimoniu. Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancar, juridic, economic si constructii

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Patrimoniu


Din punctul de vedere al dreptului, totalitatea drepturilor si obligatiilor patrimoniale apartinand unei persoane fizice sau juridice determinata, privite ca o suma de valori active si pasive, strans legate intre ele.

 

Ca obiect de studiu al contabilitatii, este totalitatea bunurilor, a valorilor economice pe care le gestioneaza un agent economic, precum si totalitatea drepturilor si obligatiilor pe care acesta si le asuma in legatura cu averea pe care o poseda.

 

Patrimoniul este deci format din doua elemente interdependente:

 

- persoana fizica sau juridica denumita subiect, titular de patrimoniu sau proprietar;

- relatiile de drepturi si obligatii in cadrul carora se procura si gestioneaza aceste bunuri.

 

Astfel din definitia de mai sus rezulta un echilibru patrimonial intre valoarea bunurilor si valoarea drepturilor si obligatiilor:

 

Bunuri Economice = Drepturi + Obligatii

 

Pornind de la formula echilibrului patrimonial, rezulta:

 

Patrimoniu net = Bunuri economice - Obligatii

Patrimoniu strain = Bunuri economice - Drepturi

 

Echilibrul intern al patrimoniului este dat de relatia:

 

Cheltuieli + Rezultate = Venituri

 

Contabilitatea utilizeaza pentru exprimarea relatiilor de transformare a patrimoniului notiunile de cheltuieli si venituri, iar pentru relatiile de investire si finantare a elementelor patrimoniale notiunile de activ si pasiv.

 

Structura globala a patrimoniului este redata prin ecuatia de echilibru intre activ si pasiv:

 

Activ = Pasiv

 

Situatia patrimoniului, la un moment dat, apeland la cele doua categorii Activ si Pasiv, este cuprinsa in bilantul contabil.

Dictionar de termeni imobiliari


Poti consulta si


 • Legat universal

  Legat care are ca obiect intregul patrimoniu al testatorului. E vorba de vocatia la intreg, nu de emolument, adica de cantitatea de bunuri primita efectiv.

  Taguri:juridic
 • Persoana juridica

  Colectivitate de persoane fizice, cu calitate de subiect distinct, de drept bunurandu-se de o organizare de sine statatoare si de un patrimoniu propriu, indreptat spre realizarea unui anumit scop. In sens larg, persoana juridica se manifesta ca institutie, asociatie, organizatie, societate comerciala etc.

 • Divizarea societatilor comerciale

  Divizarea – este operatiunea prin care intreg patrimoniul unei societati este impartit in mai multe fractiuni transmise simultan la mai multe societati deja existente sau noi. Divizarea se realizeaza in general in profitul societatii “mama” si are ca efect o concentrare de intreprinderi. Modalitati de realizare: Divizarea poate fi de doua feluri : a) Divizare totala – se imparte intreg patrimoniul societatii scindate. b) Divizare partiala – [...]

 • Avand-cauza

  Persoana care nu a participat la incheierea contractului, dar fata de care contractul produse efectele sale datorita raportului prin care sunt legate de partile contractante.   Deci, avanzii-cauza sunt asimilati atat partilor, deoarece contractul produce efecte fata de ele, cat si tertilor pentru ca nu au participat la incheierea contractului.   Cele trei categorii de avanzi-cauza sunt:   a. succesorii universali (care dobandesc intregul patrimoniu al [...]

  Taguri:juridic
 • Bunuri

  In limba latina - res. Elemente componente ale patrimoniului unei persoane fizice sau juridice (cladiri, mobilier, mijloace banesti etc.).