Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Definitie Patrimoniu. Ce este Patrimoniu? Infomatii despre Patrimoniu. Afla mai multe despre Patrimoniu. Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancar, juridic, economic si constructii

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Patrimoniu


Din punctul de vedere al dreptului, totalitatea drepturilor si obligatiilor patrimoniale apartinand unei persoane fizice sau juridice determinata, privite ca o suma de valori active si pasive, strans legate intre ele.

 

Ca obiect de studiu al contabilitatii, este totalitatea bunurilor, a valorilor economice pe care le gestioneaza un agent economic, precum si totalitatea drepturilor si obligatiilor pe care acesta si le asuma in legatura cu averea pe care o poseda.

 

Patrimoniul este deci format din doua elemente interdependente:

 

- persoana fizica sau juridica denumita subiect, titular de patrimoniu sau proprietar;

- relatiile de drepturi si obligatii in cadrul carora se procura si gestioneaza aceste bunuri.

 

Astfel din definitia de mai sus rezulta un echilibru patrimonial intre valoarea bunurilor si valoarea drepturilor si obligatiilor:

 

Bunuri Economice = Drepturi + Obligatii

 

Pornind de la formula echilibrului patrimonial, rezulta:

 

Patrimoniu net = Bunuri economice - Obligatii

Patrimoniu strain = Bunuri economice - Drepturi

 

Echilibrul intern al patrimoniului este dat de relatia:

 

Cheltuieli + Rezultate = Venituri

 

Contabilitatea utilizeaza pentru exprimarea relatiilor de transformare a patrimoniului notiunile de cheltuieli si venituri, iar pentru relatiile de investire si finantare a elementelor patrimoniale notiunile de activ si pasiv.

 

Structura globala a patrimoniului este redata prin ecuatia de echilibru intre activ si pasiv:

 

Activ = Pasiv

 

Situatia patrimoniului, la un moment dat, apeland la cele doua categorii Activ si Pasiv, este cuprinsa in bilantul contabil.

Dictionar de termeni imobiliari


Poti consulta si


 • Arendator

  Cel care da in arenda. Potrivit art.2 si 3 alin.1 (fraza finala) din Legea arendarii nr.16/1994, modificata, poate fi arendator orice persoana, fizica sau juridica, ce "detine legal" bunuri agricole, fie ca titular al unui drept de proprietate, sau al unui drept de uzufruct, fie cu alt titlu juridic: drept de superficie, drept real de folosinta sau de administrare (pe care il au persoanele juridice asupra unor bunuri din proprietatea privata a statului) etc. Conform art.4 alin.1, nu pot da in [...]

 • Ipoteca

  O garantie reala ce are ca obiect bunuri imobile, ce raman in patrimoniul debitorului; lucrul mobil ce face obiectul contractului de gaj. Se aseaza asupra unui bun imobil, iar daca la scadenta debitorul nu plateste suma datorata, creditorul in favoarea caruia a fost constituita ipoteca e indreptatit sa ceara vanzarea bunului respectiv la licitatie. Constituirea unei ipoteci se realizeaza sub forma unui contract imobiliar, prin acordul de vointa al partilor, cu conditia ca cel care [...]

 • Titluri de investitii

  Categorie de titluri detinute in portofoliul unei banci, de natura titlurilor cu venit fix, care au fost achizitionate cu intentia de a le detine de o maniera durabila, in principiu, pana la scadenta. In aceasta categorie se cuprind: obligatiuni, efecte publice sau alte titluri cu venit fix.   La intrarea in patrimoniu titlurile de investitii se evalueaza la valoarea de achizitie, formata din pretul de cumparare exclusiv cheltuielile de achizitie si dobanzile calculate pentru [...]

 • Act prin reprezentare

  Actele juridice civile pot fi incheiate in cea mai mare parte si prin reprezentare (prin mandatar).   Reprezentarea consta in incheierea de catre o persoana (reprezentant) in numele si pe seama altei persoane (reprezentat) a unui act juridic ale carui efecte se produc direct in persoana si patrimoniul reprezentantului.

 • Bunuri

  In limba latina - res. Elemente componente ale patrimoniului unei persoane fizice sau juridice (cladiri, mobilier, mijloace banesti etc.).