Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Definitie Patrimoniu. Ce este Patrimoniu? Infomatii despre Patrimoniu. Afla mai multe despre Patrimoniu. Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancar, juridic, economic si constructii

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Patrimoniu


Din punctul de vedere al dreptului, totalitatea drepturilor si obligatiilor patrimoniale apartinand unei persoane fizice sau juridice determinata, privite ca o suma de valori active si pasive, strans legate intre ele.

 

Ca obiect de studiu al contabilitatii, este totalitatea bunurilor, a valorilor economice pe care le gestioneaza un agent economic, precum si totalitatea drepturilor si obligatiilor pe care acesta si le asuma in legatura cu averea pe care o poseda.

 

Patrimoniul este deci format din doua elemente interdependente:

 

- persoana fizica sau juridica denumita subiect, titular de patrimoniu sau proprietar;

- relatiile de drepturi si obligatii in cadrul carora se procura si gestioneaza aceste bunuri.

 

Astfel din definitia de mai sus rezulta un echilibru patrimonial intre valoarea bunurilor si valoarea drepturilor si obligatiilor:

 

Bunuri Economice = Drepturi + Obligatii

 

Pornind de la formula echilibrului patrimonial, rezulta:

 

Patrimoniu net = Bunuri economice - Obligatii

Patrimoniu strain = Bunuri economice - Drepturi

 

Echilibrul intern al patrimoniului este dat de relatia:

 

Cheltuieli + Rezultate = Venituri

 

Contabilitatea utilizeaza pentru exprimarea relatiilor de transformare a patrimoniului notiunile de cheltuieli si venituri, iar pentru relatiile de investire si finantare a elementelor patrimoniale notiunile de activ si pasiv.

 

Structura globala a patrimoniului este redata prin ecuatia de echilibru intre activ si pasiv:

 

Activ = Pasiv

 

Situatia patrimoniului, la un moment dat, apeland la cele doua categorii Activ si Pasiv, este cuprinsa in bilantul contabil.

Dictionar de termeni imobiliari


Poti consulta si


 • Speculatie

  Operatie de cumparari si vanzari succesive de valori materiale sau de active financiare in scopul realizarii unui castig prin revanzarea sau rascumpararea lor in conditii conjuncturale favorabile. Aceste operatii nu dau nastere unei cresteri a patrimoniului agregat al agentilor economici, ci doar redistribuirii acestuia intre agenti.

 • Aport in natura

  Are ca obiect anumite bunuri imobile (cladiri, instalatii etc.), bunuri mobile corporale (materiale, marfuri etc.) sau incorporale (creante, fond de comert etc.). sunt admise la toate formele de societate comerciala. se realizeaza prin transferarea drepturilor corespunzatoare si predarea efectiva a bunurilor catre societate. poate consta in transmiterea catre societate a dreptului de proprietate asupra bunului ori doar a dreptului de folosinta. In lipsa unei stipulatii contrare, bunurile devin [...]

  Taguri:juridic, economic
 • Actiuni succesorale

  Sintagma ce desemneaza in mod generic intreg setul de actiuni in justitie reglementate de lege pentru a fi utilizate in raporturile dintre mostenitori si dintre acestia si terti, in vederea punerii in valoare a unor drepturi succesorale ori a unor drepturi ce au o anumita legatura cu o mostenire sau cu calitatea de mostenitori a unor persoane. Actiunile succesorale pot fi grupate astfel: a) propriu-zise, si privitoare la mostenire; b) specifice, si nespecifice Au caracter de actiuni [...]

 • Imbogatire fara justa cauza

  Faptul juridic licit prin care are lor marirea patrimoniului unei persoane prin micsorarea corelativa a patrimoniului altei persoane, fara ca pentru acest efect sa existe o cauza justa sau un temei juridic. Creditorul se numeste insaracit, iar debitorul imbogatit.

 • Valori mobiliare de plasament

  Sunt reprezentate de diverse titluri achizitionate in vederea realizarii unui castig pe termen scurt. Aceste titluri se inscriu in patrimoniu la valoarea lor de cumparare, iar la sfarsitul exercitiului se estimeaza la valoarea lor posibila de negociat (curs, daca sunt cotate la bursa)