Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Definitie Patrimoniu. Ce este Patrimoniu? Infomatii despre Patrimoniu. Afla mai multe despre Patrimoniu. Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancar, juridic, economic si constructii

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Patrimoniu


Din punctul de vedere al dreptului, totalitatea drepturilor si obligatiilor patrimoniale apartinand unei persoane fizice sau juridice determinata, privite ca o suma de valori active si pasive, strans legate intre ele.

 

Ca obiect de studiu al contabilitatii, este totalitatea bunurilor, a valorilor economice pe care le gestioneaza un agent economic, precum si totalitatea drepturilor si obligatiilor pe care acesta si le asuma in legatura cu averea pe care o poseda.

 

Patrimoniul este deci format din doua elemente interdependente:

 

- persoana fizica sau juridica denumita subiect, titular de patrimoniu sau proprietar;

- relatiile de drepturi si obligatii in cadrul carora se procura si gestioneaza aceste bunuri.

 

Astfel din definitia de mai sus rezulta un echilibru patrimonial intre valoarea bunurilor si valoarea drepturilor si obligatiilor:

 

Bunuri Economice = Drepturi + Obligatii

 

Pornind de la formula echilibrului patrimonial, rezulta:

 

Patrimoniu net = Bunuri economice - Obligatii

Patrimoniu strain = Bunuri economice - Drepturi

 

Echilibrul intern al patrimoniului este dat de relatia:

 

Cheltuieli + Rezultate = Venituri

 

Contabilitatea utilizeaza pentru exprimarea relatiilor de transformare a patrimoniului notiunile de cheltuieli si venituri, iar pentru relatiile de investire si finantare a elementelor patrimoniale notiunile de activ si pasiv.

 

Structura globala a patrimoniului este redata prin ecuatia de echilibru intre activ si pasiv:

 

Activ = Pasiv

 

Situatia patrimoniului, la un moment dat, apeland la cele doua categorii Activ si Pasiv, este cuprinsa in bilantul contabil.

Dictionar de termeni imobiliari


Poti consulta si


 • Succesiune legala

  (ab intestat) Succesiune ce are loc atunci cand defunctul nu a lasat testament, iar mostenirea (in sensul de patrimoniu succesoral) se transmite, in ordinea si in cotele-parti stabilite de lege, catre persoanele desemnate de aceasta ca mostenitori sau erezi.

 • Bunuri

  In limba latina - res. Elemente componente ale patrimoniului unei persoane fizice sau juridice (cladiri, mobilier, mijloace banesti etc.).

 • Arendator

  Cel care da in arenda. Potrivit art.2 si 3 alin.1 (fraza finala) din Legea arendarii nr.16/1994, modificata, poate fi arendator orice persoana, fizica sau juridica, ce "detine legal" bunuri agricole, fie ca titular al unui drept de proprietate, sau al unui drept de uzufruct, fie cu alt titlu juridic: drept de superficie, drept real de folosinta sau de administrare (pe care il au persoanele juridice asupra unor bunuri din proprietatea privata a statului) etc. Conform art.4 alin.1, nu pot da in [...]

 • Patrimoniul

  Are in componenta sa un activ in care se regasesc bunurile, ca obiecte ale drepturilor si obligatiilor, si un pasiv care regrupeaza drepturile si obligatiile titularului de patrimoniu (este un complex de drepturi si de obligatiuni cu respectivele lor obiecte de drepturi si obligatiuni).

 • Reprezentare

  Procedeu prin care o persoana numita reprezentant incheie un act juridic in numele ei, dar pe seama altei persoane, numita reprezentat, iar efectele actului se produc direct asupra persoanei reprezentate.   Dreptul de reprezentare izvoraste din lege sau din mandat, deci din conventie. In functie de intinderea ei, reprezentarea poate fi totala (sau generala, cand se confera reprezentantului puterea de a face pentru reprezentat toate actele juridice, cu exceptia celor personale) [...]

  Taguri:juridic