Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Definitie Patrimoniu. Ce este Patrimoniu? Infomatii despre Patrimoniu. Afla mai multe despre Patrimoniu. Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancar, juridic, economic si constructii

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Patrimoniu


Din punctul de vedere al dreptului, totalitatea drepturilor si obligatiilor patrimoniale apartinand unei persoane fizice sau juridice determinata, privite ca o suma de valori active si pasive, strans legate intre ele.

 

Ca obiect de studiu al contabilitatii, este totalitatea bunurilor, a valorilor economice pe care le gestioneaza un agent economic, precum si totalitatea drepturilor si obligatiilor pe care acesta si le asuma in legatura cu averea pe care o poseda.

 

Patrimoniul este deci format din doua elemente interdependente:

 

- persoana fizica sau juridica denumita subiect, titular de patrimoniu sau proprietar;

- relatiile de drepturi si obligatii in cadrul carora se procura si gestioneaza aceste bunuri.

 

Astfel din definitia de mai sus rezulta un echilibru patrimonial intre valoarea bunurilor si valoarea drepturilor si obligatiilor:

 

Bunuri Economice = Drepturi + Obligatii

 

Pornind de la formula echilibrului patrimonial, rezulta:

 

Patrimoniu net = Bunuri economice - Obligatii

Patrimoniu strain = Bunuri economice - Drepturi

 

Echilibrul intern al patrimoniului este dat de relatia:

 

Cheltuieli + Rezultate = Venituri

 

Contabilitatea utilizeaza pentru exprimarea relatiilor de transformare a patrimoniului notiunile de cheltuieli si venituri, iar pentru relatiile de investire si finantare a elementelor patrimoniale notiunile de activ si pasiv.

 

Structura globala a patrimoniului este redata prin ecuatia de echilibru intre activ si pasiv:

 

Activ = Pasiv

 

Situatia patrimoniului, la un moment dat, apeland la cele doua categorii Activ si Pasiv, este cuprinsa in bilantul contabil.

Dictionar de termeni imobiliari


Poti consulta si


  • Actiune in revendicare mobiliara

    Actiune in revendicare avand ca obiect bunuri mobile.   Domeniul ei de aplicare este limitat de regula consacrata prin lege, potrivit careia la bunurile mobile posesiunea de buna credinta valoreaza titlu de proprietate, ceea ce face ca, in cele mai multe cazuri, revendicarea unor asemenea bunuri sa fie imposibila. Actiunea poate avea ca obiect numai acele bunuri mobile in privinta carora regula mentionata nu primeste aplicare; astfel de bunuri sunt:   - bunuri [...]

    Taguri:juridic
  • Garantii generale ale executarii obligatiilor

    Expresie prin care se desemneaza, in mod generic, mijloacele juridice, recunoscute tuturor creditorilor, in scopul realizarii drepturilor lor de creanta si care se fundeaza pe dreptul de gaj general al creditorilor chirografari.   Aceste mijloace juridice se scindeaza in doua grupe distincte si anume:   - mijloace juridice preventive si de conservare (dreptul creditorului de a cere, la moartea debitorului, separatia de patrimoniu; dreptul creditorului de a interveni [...]

  • Subrogatie reala cu titlu universal

    Inlocuirea automata a unei valori cu alta valoare, in cuprinsul unui patrimoniu. Subrogatia este cu titlu universal, deoarece suntem in prezenta inlocuirii unei valori cu alta valoare, facand abstractie de individualitatea lucrului care iese si a celui care intra, in locul sau, intr-un anumit patrimoniu.

    Taguri:juridic
  • Titluri de investitii

    Categorie de titluri detinute in portofoliul unei banci, de natura titlurilor cu venit fix, care au fost achizitionate cu intentia de a le detine de o maniera durabila, in principiu, pana la scadenta. In aceasta categorie se cuprind: obligatiuni, efecte publice sau alte titluri cu venit fix.   La intrarea in patrimoniu titlurile de investitii se evalueaza la valoarea de achizitie, formata din pretul de cumparare exclusiv cheltuielile de achizitie si dobanzile calculate pentru [...]

  • Deschiderea succesiunii

    Reprezinta momentul transmiterii de drept a patrimoniului catre mostenitorii legali si testamentari cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare.